Wanneer je een perfecte visdag beleeft…

20/03/2024
Wanneer je een perfecte visdag beleeft…

Een goede visdag heeft meerdere kanten, natuurlijk telt de vangst, maar de beleving is minstens net zo belangrijk. Lekker vangen op je favoriete manieren, goede vrienden om je heen en mooi weer maken de beleving compleet. Je hoeft dan niet eens records te vangen om een perfecte visdag te beleven. Gewoon heerlijk buiten zijn, volop lachen en prachtige vissen in het voorjaars zonnetje vangen, beter wordt vissen niet. 

Door Luc de Groot – Dit voorjaar lijkt het eindelijk eens mee te zitten met het weer. In de weekenden houdt de wind zich redelijk koest en valt er niet al te veel regen. Dat betekent dat ik met mijn kleine boot lekker op de stekken kan vissen waar ik wil vissen. Afgelopen weekend besloot ik met mijn goede vrienden Gijs de Haan en Lau Boom naar het grote water te gaan om te doen wat we het liefste doen: actief vissen op de ondieptes.

Lekker werpen met Gijs en Lau op de ondieptes, stay tuned voor de video!

Met actief vissen bedoel ik lekker werpen met jerkbaits, twitchbaits, shadjes en alle andere “snelle” manieren, ook wel “powerfishing” genoemd. Alle drie geven we de voorkeur aan grote snoeken, maar in het voorjaar heeft dat smijten met klein kunstaas ook wat. Veel beet krijgen en alle soorten rovers vangen blijft gewoon leuk!

 

Efficiënt vissen

Het plan was dus om lekker ondiep te gaan vissen, het is immers voorjaar en de vis gaat richting de paaiplekken. We hadden te maken met een redelijk windje uit het zuiden dus we kozen één specifieke luwe kant van het water om gewoon lekker in het kalme water te vissen. Ik was nog maar één keer eerder op dat stuk geweest twee weken eerder en ik kwam toen met bijna lege handen thuis.

Een voorbeeld waarom zo’n SideVision wel heel handig is. Op de 2D sonar zie je niet veel, maar rond de boot zwemt een hoop brasem!

Het water was destijds extreem troebel en we wisten de vis simpelweg niet te vangen op het ondiepe. Toch zag ik echt potentie in de stek, want ik zag ontzettend veel plantenresten staan en mooie structuurtjes onder water op de SideVision van mijn Raymarine Element. Sinds dat ik een fishfinder upgrade heb gedaan, kan ik haast niet meer zonder een goede sidescan. Tuurlijk kun je er vis mee vinden, maar het belangrijkste wat je ermee kunt zien, is hoe de bodem eruit ziet.

Nog een voorbeeld, rechts een saaie zandbodem en links volop structuur. Naar links werpen dus!

Waar ik vroeger gewoon een mooie plaat vond met behulp van de waterkaart en gewoon op goed geluk moest gaan driften, kan ik nu veel efficiënter vissen. Nu kan ik eerst een rondje varen en echt goed een beeld krijgen van waar de planten, stenen en eventueel mosselen liggen. In plaats van gewoon driften en hopen dat je plantjes haakt of structuur voelt, kun je ze nu gewoon zien, ankeren of een drift inzetten en aanwerpen.

 

De sleutel vinden

We waren met zijn drieën en dan is het niet moeilijk om snel de sleutel te vinden, mits de vis een beetje actief is. Zo begon Lau met een jerkbait, Gijs met een shadje en ik met de twitchbait. Toen we eenmaal een hoekje hadden gevonden met een hele hoop stenen, duurde het niet lang voordat Gijs een knalharde aanbeet kreeg.

Het duurde niet lang voordat Gijs de eerste aanbeet kreeg.

Een snoekbaars in een prachtig paaikleed kwam boven en de shad was helemaal weg. Al snel kreeg Gijs een tweede aanbeet en was dit voor Lau het teken dat hij ook op een shadje moest overschakelen. Niet veel later hadden we al een leuk aantal snoekbaarzen in de boot op de shads. Op de twitchbait bleef het opvallend stil…

De snoekbaarzen stapelden lekker op…

Toch moest en zou ik op een twitchbait een vis vangen, ik vind het namelijk echt een leuke manier van vissen. Sowieso vind ik technieken waar je echt zelf met je kunstaas kunt spelen het allerleukst, omdat het je dwingt actief na te denken over wat je doet. Ik viste met een ondiep duikende JerkBite van Westin, maar besloot later toch over te schakelen naar de dieper lopende variant, want ze kwamen maar niet omhoog om de twitchbait te halen.

Een bult met stenen vinden, aanwerpen en op de eerste worp hangen!

Na weer even een rondje gevaren te hebben, spotte ik een bultje van anderhalve meter diep op een plaat van twee meter diep. Op dit bultje lagen enorm veel stenen. Ik viste mijn JerkBite agressief tegen de bodem aan en op de eerste worp hing er al een mooie baars aan! Zie je wel, ze willen hem wel, ik moest ze alleen zien te triggeren. Een aanbeet voel je zeker niet als je zo tegen de bodem aan het rossen bent, maar daar hoor je mij niet over klagen!

 

Dikke lol

Met Gijs en Lau in de boot is het altijd feest. Naast dat we graag met elkaar vissen, zijn we ook goede vrienden van elkaar en we kunnen enorm met elkaar lachen. Daarnaast zijn we alle drie bloedfanatiek dus naast al dat ouwehoeren zijn we ook nog meestal geconcentreerd aan het vissen.

Dat het gezellig was, is wel te zien.

De uren tikken lekker verder en het weer was veel beter dan voorspeld. De vangsten liepen ook gedurende de dag lekker door en ze waren ook goed verdeeld tussen ons drie. Gijs was op dreef met zijn tube en ving de grootste baarzen van de dag. Lau zou Lau niet zijn als hij geen dikke snoek weet te vangen, dus ook die ving een super dikke snoek van 107 cm op een kleine Berkley Sick Vibe.

Lau wist een dikke snoek te vangen, wat een kers op de taart!

Ik vermaakte me opperbest met mijn twitchbait met hele mooie snoekbaarzen en een aantal baarzen. Deze dag was gewoon zo’n dag dat je echt aan het genieten bent. We vingen alle drie lekker vis, het zonnetje scheen en de ene grap na de andere werd gemaakt.

Gijs de grootste baars, Lau de grootste snoek en de grootste snoekbaars was voor mij. Heerlijk toch.

Dit zijn gewoon van die dagen die je niet snel meer vergeet en dit zijn die dagen waarvoor je vist. Het is niet eens de vangst, tuurlijk helpt die mee, maar gewoon het feit dat je lekker buiten bent met goede vrienden na zo’n natte en gure winter doet een mens zo goed. We eindigden de dag met achttien vissen van echt mooi gemiddeld formaat en dik tevreden gingen we weer op huis aan.

 

Deze dag hebben we mooi op beeld weten vast te leggen en de video is zeer binnenkort te zien op het YouTube kanaal van Lau! Klik HIER.