Roofmeister Inside – Zeebaars wizzard Mourat Akkouh & ruim 40 actuele roofvisfoto’s

27/09/2020
Roofmeister Inside – Zeebaars wizzard Mourat Akkouh & ruim 40 actuele roofvisfoto’s

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛


 

Zeebaars wizzard Mourat Akkouh

Als er iets is dat mij, Sjoerd Beljaars, tot het toppunt van frustratie brengt, dan is dat die verrekte zeebaars. De zoute rover biedt mij de ideale mix voor een onvervalste haat-liefde verhouding. Enerzijds vind ik het de meest fascinerende rover van onze wateren, anderzijds is hij voor mij ondoorgrondelijk tot en met.

Leterlijk en figuurlijk op je bek gaan. Zeebaarskluns Beljaars. Zucht…

Om je nagels bij op te vreten…

Dit jaar hakt het er genadeloos in. Het begon aan het begin van dit seizoen, of, beter gezegd, daarvoor nog. Ik was er te vroeg bij in de Europoort; maximale focus, maar dat heeft allemaal weinig zin als er hier en daar slechts een plukje rondzwemt. Die periode heb ik dank ik mijn kruit verschoten. Eenmaal de zeebaars voor de kust kreeg ik de zoveelste klap te verduren.

Midden in het seizoen in Zeeland.

Thijs die de show steelt. “Is dit echt nu zo’n grote zeebaars ja?”

Met Sander Paans en Thijs van der Sanden van Rozemeijer waagde ik een poging aan de Zeeuwse kust. Thijs had wel eens een baarsje gevangen, maar dat mocht geen naam hebben. Misschien raad je het al… een van de eerste worpen! Bam! Een zeebaars van 70 cm voor de sympathieke Brabo. Ik heb wat liters brandstof verreden naar de Europoort en terug, duizenden worpen gemaakt. Deze 70’er van Thijs zou een pr voor mij zijn geweest. Ik gun hem deze vis van harte natuurlijk, maar je kunt je voorstellen dat het knaagt…

Wie kan zeggen dat zijn eerste zeebaars er een van 80 cm is? Wel, Endri Hagens.

Een stuk later de jonge, explosieve roofvisser Endri Hagens. Ok, we gaan maar eens een poging wagen in de Europoort. ‘Eens kijken of ik de eerste zeebaars kan vangen.’ Ook, deze voel je aankomen. BAM! Een zeebaars van 80 cm! Ongelooflijk. Toen ik het bericht op Facebook zag, wist ik niet waar ik het zoeken moest. Vanaf de zeebaars van Thijs had ik deze vervloekte vis (figuurlijk!) voor een bepaalde periode in de koelkast gelegd en besloot ik dat wijselijk te verlengen.

Het IJmuiden avontuur.

Totdat ik aan boord stapte bij Roofmeister Mourat Akkouh. Mourat vist veel rondom en op de pieren bij IJmuiden en heeft tot nu toe een waanzinnig seizoen achter de rug. Al menig maal stuurde hij mij een berichtje ‘Sjoerd, ze zijn los, je moet komen’.  Maar helaas, keer op keer was ik verhinderd, ook nog zo iets…

Die dag geen wolkje aan de lucht en een gladde zeespiegel waar je alleen maar van kunt dromen…

Nu zou het dan toch echt gebeuren. De periode dat het los ging was al ten einde, maar een nieuwe vreetorgie zal zich weldra aandienen. Die van baarzen die zich vol gaan vreten, voordat ze naar hun overwinteringsplaatsen trekken. Waar we ons nu nog bevinden is een soort tussenfase, maar wie weet zouden we ons die dag bij het begin van akte twee begeven. Who knows…

Zeebaarspiraat Mourat Akkouh. Deze man heeft zeebaars door de aderen zwemmen…

Maar helaas, niks van dat. De trukendoos moest open en raad eens van wie deze spoorloos verdwenen was. Van mij. En voor de goede orde, Mourat heeft geen trukendoos nodig. Die vangt ze gewoon, zelfs tijdens de kentering. Voor mij was dit het moment om af en toe de hengel neer te leggen en eens goed te observeren hoe deze zeebaarsmeister het spelletje door en door onder de knie heeft.

Stuk voor stuk mooie maatse vissen…

En natuurlijk die heerlijke aanbeten!

Het maakte niets uit. Eenmaal afgekeken dacht ik het te kunnen evenaren, maar uiteindelijk ving ik één baars die dag, cameraman Bo Staartjes ook één, bij Mourat waren het er net geen 10. Ongelooflijk. Het is een soort gave die bepaalde vissers hebben.

Niet bij te houden…

Zo ook heb ik dat meegemaakt met Jeremy Staverman tijdens het verticalen op winter snoekbaars, Bart van der Walle tijdens het finesse vissen op snoekbaars en baars en Mehmet Buyukyilmaz tijdens het vissen op koolvis en pollak in Noorwegen. Blijven vangen, wanneer de rest op een houtje zit te bijten. En dit niet eenmaal, maar keer op keer. Is het geluk? No way! Dit is een soort fishsense waar weinigen mee gezegend zijn. Je hengel neerleggen en gewoon kijken, er zit dan niks anders op.

Op het einde een primeur voor Bo… Zijn allereerste zeebaars. Drie keer raden wie vond dat hij er exact op dat moment ook nog eens moest vangen… 😛

Kantvissers opgelet. Momenteel werkzaamheden aan de Zuidpier. Naar verwachting is deze pier eind oktober weer toegankelijk voor vissers.

 


 

***Vangsten Update***

De zomer doet nog even haar best, ook al staat de herfst volle bak aan te dringen. Niks mis mee, nu de wisseling van de wacht tussen ‘zomer- en wintervissen’. Zeebaars, roofblei en meerval zullen wat moeilijker worden straks, voor met name snoek is het nu prime time. Sowieso zul je meer en meer zien dat roofvissen zich gaan groeperen en dus makkelijker vindbaar zullen zijn.

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen 🙂

Wat een bak weer voor Thijs van der Sanden. Zo zien we ze graag: Groot, sterk en zonder enig twijfel voor het kunstaas gaan. Mooi, Thijs!

Een mooi snoekje voor tuig-visser Paul Blokland. Lekker, Paul!

De ene na de andere metersnoek voor Marcel Hoekman, ga zo door!

Geen grote zeebaarzen momenteel voor Kenny van den Berghe, maar wanneer de vangsten lopen is er geen reden tot klagen!

Een prachtige snoek voor Sven Bonouvrie, mooi, vol en super sterk! Super, Sven.

Altijd geweldig wanneer er een halve meter baars aan de andere kant van de lijn hangt, aldus Jack van de Mortel. Prachtig beest en heerlijk vastgelegd, Jack!

Onno Aphinan: ”Veel kilometers peddelen met de sup en potentiële (baars)stekken markeren. Deze plek had ik al een paar keer geprobeerd zonder succes. Mijn vissersinstinct zei dat dat niet kan. Dit weekend kreeg ik gelijk met een dikke snoekbaars van 86 cm. Dat was leuk met m’n baars hengel.” Gaaf Onno, loon naar werken!

Een snoekbaars van ruim 85 cm voor Hans Vergouwen. Vlak naast de boot, gewoon aan het oppervlak. Super gaaf, Hans!

Slechts 2 worpen had Leo Mol nodig om een aanbeet te forceren op de Miuras Mouse. Wat volgde was een mooi gevecht en een prachtige vangst. Goed gedaan, Leo!

Een bijzondere (gouden) vangst voor Ton Hilvers, een ‘once-in-a-liftime’? Wij vinden hem in ieder geval erg bijzonder!

Deze mooie, maatse snoek kon de Screaming Devil van Reinier Pater niet weerstaan. Zo hoort het, Reinier!

Vissen met deze omstandigheden, dan hoeven het voor Mark Verhoeven geen monsters te zijn! Genieten Mark, enjoy the little things…

Deze gigantische vangst voor Niels Tallie moest verticaal op de foto, anders zou het niet passen! Nee gekkigheid, deze telt net zo goed Niels!

Hoppa! Een dikke 60+ zeebaars voor Said El Felyani. Klasse Said!

Zou het koud zijn geweest op het Volkerak? Deze dame wist Joseph Matos in ieder geval tussen de afstervende planten weg te plukken, dat moet een warm gevoel opgeleverd hebben!

In een korte bellyboat sessie op het Haringvliet wist Koen van Rijen deze mooie snoek op een Xtreme 76ML te vangen. Mooie sport!

Met 118 cm een nieuw PR voor Ruben Loois. Gefeliciteerd, Ruben!

Een mooi kasteel van half water voor Joeri Verhoef. 

Een mooie, nachtelijke snoekbaars op een Fugo voor Dylan Yans. Top, Dylan!

Tijdens het snoeken een mooie baars voor Nick van der Wiel. Een halve centimeter te weinig voor de 50 cm, maar dat mag de pret niet drukken!

Een mooie bak voor Edwin Kerssies, uiteraard op de Kers20. Klasse, Edwin!

Wederom deze week een mooie vangst voor Fair Graphoorn. Goed bezig Fair, ga zo door!

Jeroen Bouwer wist afgelopen week zelf niks te vangen, zijn maat en naamgenoot wist deze beauty wel te vangen op een Miuras Mouse! Klasse, boys.

Ricky Vermeer wist deze glasoog van 87 cm te vangen op een zelfgemaakt shad. Voldoening ten top. 

Het was weer een topvakantie voor Joey van ’t Hoenderdaal. Deze dikke metervis kwam de eerste avond op de kant. Super, Joey!

In de laatste weken van het seizoen een mooie zeebaars voor Enzo Claessens, nog een paar weken te gaan! Lets go.

Een mooie snoekbaars van 75 cm voor Patrick Strienen, trollend gevangen op het Volkerak. Netjes, Patrick!

Hé, daar is Johannes Elzinga weer! Ditmaal een prachtige baars. Top, Johannes!

Een mooie snoek voor Jan Lemmens. Netjes, Jan!

Wow, dikke bak voor Martijn Wassink! Heerlijk zo vanuit de bellyboat. Goed gedaan, Martijn!

Een mooie baars voor Herman Bos. Top, Herman!

Dat is een hele beste snoekbaars voor Rob. Lekker bezig man!

Een mooie roofblei van 74 cm. Gevangen door Carl Smeets op een Spinmad Jigmaster. Netjes, Carl!

Mario Laureys blijft voorlopig nog even dromen om er nog zo ééntje te kunnen vangen. Mooie vangst, Mario!

Wederom een mooie vangst voor Benjamin van Pelt. Netjes, topper!

Groot aas, minder grote snoek! Nick van der Wiel wist deze brutale dame aan de haak te slaan aan het grote spul!

Dave Mieremet: ”Eerst een snoek van rond de 80 verspild, alles weg, daarna snel weer nieuw setje erop en toen knalde deze knapperd op een andere Fox Mini Fry. Mooie gevechten op zo’n dropshot hengeltje.” Klasse, Dave!

Deze gretige snoekbaars pakte al trollend de Spro Pike Fighter van Jente Sijtsema. Mooie vangst, Jente!

Het blijven toch prachtige beestjes! Ook deze week weer een heerlijke foto ontvangen van Ton Hilvers. Klasse, Ton!

 


 

***Foto van de week***

Nou was Jack van de Mortel in deze serie al een keer te bewonderen met een baars van over de 50 cm, de release foto is misschien nóg wel vetter geworden dan de vangstfoto an sich. Het lijkt er wel op of ze bij de familie Van de Mortel een gouden lens gebruiken, want het is niet de eerste keer en waarschijnlijk ook niet de laatste keer dat ze simpelweg de mooiste foto van de week opsturen! Hele gave foto.

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen 🙂

 


STAGE lopen bij Roofmeister

Wil jij STAGE lopen in de roofvis branche? Dit is je kans! Klik HIER.


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.