Wil jij het nooit meer koud hebben? Dress code voor de winter

12/02/2021
Wil jij het nooit meer koud hebben? Dress code voor de winter

De timing is perfect. Korte tijd geleden vroegen we Malthe Ryge Petersen van kwaliteitsmerk Geoff Anderson over kledingtips voor de winter. Exact nu hebben we zijn richtlijnen voor de winter paraat. It’s all about the layers, ofwel goede kledinglagen.

Door Malthe Ryge Petersen

Kou kan heel vervelend zijn tijdens het vissen. Ik ben er van overtuigd dat het je vangsten kan schelen. Dat nog buiten het feit dat een dag vissen, toch bedoeld voor het plezier, heel onaangenaam kan worden. Gelukkig kunnen we er ons tegen wapenen met goede kleding. Niet alleen van hoge kwaliteit, ook de juiste kledinglagen onder elkaar.

De Core business van Geoff Anderson, jou warm en droog houden! Afgebeeld hier is het zogenaamde Barbarus pak van Geoff Anderson. Klik HIER

Het wordt ons relatief makkelijk gemaakt. Voordat we onszelf wikkelen in de dikste, gevoerde jassen en broeken en nauwelijks nog kunnen bewegen is het handig om eerst eens het 3-lagen principe te overwegen 😉 Draag jij de juiste 3 kledinglagen dan kun je heel veel hebben.

Alles draait om een juiste toepassing van het 3 lagen principe.

Natuurlijk is het belangrijk om daarvoor de correcte lagen te kiezen. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om een ademende jas aan te trekken, als de kledinglagen daaronder dat niet zijn. Anders gezegd, ga geen peperdure jas aanschaffen als de onderlagen inferieur zijn of niet geschikt zijn voor de functie die het moet hebben. Met het 3 lagen principe is het bovenal de bedoeling een systeem te creëeren dat warm is en droog, ondanks gure omstandigheden.

 

Dit zijn de 3 lagen

Aan welke 3 kledinglagen kunnen we denken? Dit zijn ze:
1> Strak, nauwsluitend thermo ondergoed, dat zweet kan afvoeren.
2> De middenlaag is afhankelijk van de activiteit die je van plan bent.
3> Waterdichte buitenlaag die je beschermt tegen wind, regen, sneeuw, etc.

 

1> De onderste laag

TIP VAN MALTHE> Wizwool 21o, klik HIER.  De belangrijkste functie van het thermo ondergoed is dat het in staat is om overmatige warmte van het lichaam af kan voeren, zodat er geen (zweet) vocht achterblijft en je het koud krijgt. Het meest populaire materiaal voor deze laag is het zogenaamde merino wol. Deze stof heeft de natuurlijk eigenschap dat het temperatuur kan reguleren en je huid dus niet koud wordt. Deze wolsoort verwarmt en voert energie af, ongeacht of het kletsnat is of kurkdroog.

Strak, nauwsluitend en met name geschikt om vocht af te voeren.

Merino wol is geschikt voor het jaar rond. Een goede tip is om het zo min mogelijk te wassen om de duurzaamheid van dit product zo lang mogelijk te garanderen. In plaats van kun je het het best na gebruik buiten uithangen, liefst als de temperatuur onder het vriespunt is.

Aan de buitenkant verstevigd om slijtage tegen te gaan.

Modern thermo ondergoed heeft sythetische vezels aan de buitenkant voor betere schuurbestendigheid, aan de binnenkant alleen merino wol voor maximaal comfort.

 

2> De middelste laag

De basislaag in het 3-lagen principe.

TIP VAN MALTHE> Thermal3, klik HIER.  De middelste laag, ook wel de basislaag genoemd, is bedoeld om je warm te houden. Zoals gezegd is de keuze afhankelijk van wat je van plan bent te gaan doen. Fleece is over het algemeen het meest gebruikte materiaal, aangezien dit product in de vezels veel lucht vasthoudt en lucht is hetgeen dat warmte vervoert. Fleece is een bijzonder stofje, dat de bijzondere eigenschap dat het warmte absorbeert en zweet/damp afvoert. Bovendien droogt het extreem snel op.

Goede fleece bindt warme lucht in haar vezels en droogt extreem snel.

Het verschil tussen goede en slechte kwaliteit fleece is hoeveel lucht het in de vezels vasthoudt en dus warmte. Goede kwaliteit fleece is daarnaast schuurbestendig. Toonaangevend op het gebied van deze stof is het zogenaamde, Amerikaanse Polartec, bekend om haar kwaliteit, ademende eigenschap en het zeer goed vasthouden van warmte.

 

3> De derde laag

TIP VAN MALTHE> Afhankelijk van je visserij raad ik een Urus/Dozer combinatie aan voor de buitenste laag, of als je wadend gaat vissen, de WS6 jacket

Bart van de Walle vist veel wadend en heeft gekozen voor een WS6 Jacket van Geoff Anderson. 

De buitenste laag heeft als voornaamste functie jou beschermen tegen de elementen zoals rege, sneeuw en wind. Het is hierbij belangrijk om te begrijpen dat een ademend product alleen de mogelijkheid heeft om damp af te voeren, niet zweet in vloeibare vorm.

Water- en winddicht en toch ademend.

Merk je dat de binnenkant van deze laag gecondenseerd is, dan kan het lijken alsof deze laag niet waterdicht is. Dit probleem dient dan opgelost te worden met het kiezen van de juiste onder- en middenlaag. Katoen is echt uit ten boze, omdat katoen in tegenstelling tot fleece vocht vasthoudt. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, de onder- en middenlaag zijn cruciaal voor het optimaal functioneren voor de buitenste laag.

De Dozer6 jas, prima als buitenlaag, maar alleen als je de juiste lagen er onder gebruikt.

Nu is het extreem koud bij jullie, maar net zo goed als het wat milder is qua, is het dragen van goede kleding onontbeerlijk. Kenners zullen beamen dat het op het water altijd veel kouder is. Zelfs in de zomer en ja, dan ook kan het 3 lagen principe een echte pré zijn.

Natuurlijk heeft Geoff Anderson nog veel meer te bieden dan de 3 kledinglagen.

 

Kijk eens rond op de website van Geoff Anderson, klik HIER, er is nog veel meer interessant net als beanies, handschoenen, sokken, buffs, etc. Natuurlijk niets zo fijn als kleding even passen eerst. Helaas nu even lastig met Covid. Mac Fishing verdeelt de producten van Geoff Anderson in de Benelux. Klik HIER voor verkooppunten.