Dropshotten in de zomer en in de winter

16/05/2020
Dropshotten in de zomer en in de winter

Vaak vis ik met mijn vader op snoekbaars vanuit de boot, vroeger gebeurde dat doormiddel van een shadje met een loodkop, maar de afgelopen jaren zijn wij volledig overgestapt naar het dropshot vissen. Dropshot vissen is een zeer effectieve manier om de snoekbaars te belagen. Zowel van de kant als vanuit de boot.

Door Sven Bonouvrie

Wij vissen het hele jaar door op snoekbaars met de dropshot vanuit de boot. Echter merk je wel dat je de dropshot visserij aanpast aan het type weer. Hier bedoel ik mee dat ik in de zomer of wintermaanden rekening houd met een aantal zaken. In de warmere maanden zijn de snoekbaarzen over het algemeen erg actief terwijl ze in de koudere maanden strak tegen de bodem aanliggen en nauwelijks zwemmen.

 

In de wintermaanden ligt snoekbaars vaak geconcentreerd.

Laten we het als eerste eens hebben over aaskeuze. Zoals jullie weten zijn er ontelbaar veel soorten shads op de markt. Zo heb je veel verschillende soorten shads: pintails, v-staarten, schoepstaarten en ga zo maar door. Vaak beperk ik mij tot deze drie soorten tijdens mijn visserij. Maar wanneer gebruik ik dan welke shad?

 

In de zomer schoepstaarten

Schoepstaartjes voor in de zomer.

In de zomer gebruik ik heel graag shads met schoepstaarten. De snoekbaars (en andere rovers) zijn dan vaak erg actief en willen hun maaltje best komen halen. Een schoepstaart maakt lekker veel herrie onder water en zorgt voor veel vibraties en rumoer onder water. Een rover laat deze ‘prooi’ dan ook niet vaak gaan.

 

De passieve winter

In de winter vis ik veel met v-staarten en met pintails. Deze zorgen voor weinig vibraties en hierdoor zijn de passieve snoekbaarzen beter te vangen. In de winter liggen de snoekbaarzen vaak stil op de bodem en moet je het aas recht voor hun bek presenteren. Schoepstaarten hebben vaak teveel actie voor deze tijd van het jaar. Ik wil niet zeggen dat ze niet vangen, want dat zullen ze gerust doen. Maar over het algemeen vangen v-staarten en pintails beter in de winter.

In de winter mag het wat rustiger en zijn V-tails goed op zijn plaats.

Er zijn ook talloze verschillende kleuren en maten op de markt.  Zorg dat je een aantal verschillende kleurtjes in je tacklebox heb. Vaak heb ik altijd de kleuren bruin, groen, roze en wit bij me. Vergeet ook geen natuurlijke printjes. Probeer tijdens de sessie te achterhalen waar de zanders een voorkeur voor hebben.

 

Hoe diep?

In de zomer zit ik vaak met shads van 7 tot 10 cm, omdat er dan vaak veel speldaas aanwezig is. In de winter zit ik vaak met shads van 12 tot 15 cm. Omdat de snoekbaars in de winter weinig moeite wilt doen om te eten. Een groter maaltje is dan ideaal voor ze.

In de zomermaanden kun je de snoekbaars al erg ondiep vinden. Ik zoek ze dan vaak op 5 meter water of minder. Zelfs op extreem ondiepe plekken met nog geen meter water weet ik wel eens te vinden.  Vaak is het water hier lekker warm.

Direct contact met je shad dus aanbeten voel je nog beter.

In de winter vang ik de snoekbaars vaak dieper. Vaak vis ik tussen de 6 en de 10 meter. Ga alsjeblieft niet veel dieper want dan krijgt de snoekbaars last van de waterdruk verschillen. Dat kan deze vissen, ook baarzen overigens, noodlottig worden.

 

Welke stekken?

In de zomermaanden zijn pijlers en bruggen en andere beschutte plekken erg goed. Ze liggen hier vaak te wachten tot hun prooi voorbij komt. Vergeet vooral het zon-schaduw randje niet, want hier raakt hun prooi even verblind, daar heeft onze glasoog geen last van. In de wintermaanden kun je ze veel op de taluds vinden. Dus op de randjes van het ondiepe naar het diepe. Dit kunnen echt dodelijke stekken zijn. In de wintermaanden liggen de stekels ook erg dicht op elkaar, dus als je er één vangt blijf dan in de buurt en wees scherp!

 

Agressief vs passief

In de zomermaanden kun je best agressief vissen. Je kunt je shad wat actie meegeven vanuit de hengel door de hengel vanuit de pols te laten bewegen. Ook mag er wel wat snelheid in de boot zitten.

Probeer uit te vinden welke kleuren of welke actie die dag in de smaak valt.

In de wintermaanden wil je de shad zo passief mogelijk aanbieden. Ik houd mijn hengel bijna stil en zorg er alleen voor dat mijn lood contact houdt met de bodem. Ook probeer ik de boot zo langzaam mogelijk te laten varen. Ik noem het wel is kruipend vissen.  Daar heeft het veel van weg!

 

Dropshotten heeft echt behoorlijk wat voordelen ten opzichte van jiggen. Feitelijk is je softbait altijd in de strikezone, zul je nauwelijks last hebben van slikkers en kom je minder snel vast te zitten. Alle reden om deze dodelijke techniek een kans te geven toh 🙂