Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Robert-Jan Mastenbroek

14/05/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Robert-Jan Mastenbroek

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn t0p 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Robert-Jan Mastenbroek met zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars!

 

Nummer 1> World Diver 99SP

Bijna heel het jaar door vis ik graag met twitchbaits vanuit de bellyboat, juist omdat je hier, behalve baars, elke rover op kunt verwachten. Dit is iets wat het vissen voor mij extra leuk maakt met dit aas. Ik vis vaak met twitchbaits in zones van 1 tot 6 meter diep water. Eén van mijn favoriete pluggen is de Shimano World Diver 99SP. Een suspending jerkbait van 9,9 cm die voorzien is van een uniek systeem genaamd Flashboost.

De World Diver met Flashboost heeft me al veel leuke baarzen opgeleverd.

Dit is een licht reflecterend bungelend plaatje in de jerkbait wat onweerstaanbaar is voor de vis, zeker wanneer deze stil hangt. Daarnaast is deze plug ook voorzien van scaleboost, een holografish patroon die de schubben van een vis nabootst. Wat ik ook erg fijn vind aan deze plug is dat deze zeer goed werpt door het Jet-Boost systeem. Dit is een gewichtje wat naar de punt van de plug schiet tijdens het werpen. De plug gaat ongeveer 2,5 meter diep bij een lijndiameter van 00/10. Ik vis de plug zowel twitchend, stop en go en trollend. Inmiddels al vele leuke vissen op gevangen, waaronder snoek, snoekbaars, roofblei en natuurlijk de baars.

Met hier en daar een hele welkome verrassing!

 

Nummer 2> Zman HogZ

Zodra het echt koud begint te worden en de watertemperatuur zakt onder de 10 graden en de vis meer passief wordt, vis ik zeer graag met een Ned rig. Voor mij een ideaal aasje waarmee ik al vele grote baarzen heb verleid. Ik heb meerdere ned rig aasjes, maar ik gebruik er eigenlijk één en dat is de TRD hogZ van Z-Man. Dit is een drijvend aasje van 7,5 cm. Ik vis dit aasje in combinatie met een 7 grams jighead. De 7 grammer pak ik graag omdat dit een gewichtje is waarmee ik nog goed contact kan houden met de bodem, omdat ik veelal vanuit de bellyboat vis. Is er nou helemaal geen wind, dan ga ik zelfs voor 5 gram. Persoonlijk vind ik, hoe lichter je loodkop, hoe mooier en attractiever de actie is van de Ned rig. Daarnaast vis ik niet zwaarder dan 7 gram, omdat je Ned rig dan niet meer zo mooi rechtop blijft staan.

De Zman TRD HogZ is eigenlijk het enige Ned rig aasje wat ik gebruik.

De HogZ heeft een zeer mooie actie door de twee rechtopstaande pootjes die mooi vibreren wanneer je de Ned rig verplaatst of actie geeft. Ik vis dit aasje zowel slepend over de bodem en tikkend. Als ik er zeker van ben dat er baars ligt, laat ik het aasje strak op de plek dansen door hele kleine schokjes te geven met de hengeltop.

Die twee pootjes doen het hem!

Deze manier van vissen levert mij elke keer weer veel vis op, waaronder hele mooie grote baarzen. Ook een snoekbaars wil je er nog wel eens op vangen. Wat ik nog wil meegeven, is dat als je voelt dat de baars je Ned rig aanvalt, sla dan niet gelijk aan, maar wacht eventjes. Draai dan eerst door totdat je contact voelt en zet dan de haak. Anders heb je kans de vis te missen. Mis je de baars, vis hem dan gewoon door, de kans is namelijk zeer groot dat deze of een collega-baars je aasje alsnog pakt.

 

Nummer 3> Gitzit 9cm

De tube van Gitzit is de afgelopen twee jaar toch wel mijn beste aasje geweest als het gaat om het vangen van baars. Zeker in de maanden vanaf maart tot en met eind december, als de baars nog zeer actief is. Je kunt een tube namelijk op elke gewenste diepte bevissen. Ideaal, want als de baarzen geen zin hebben om naar het aasje te gaan, ga je toch lekker naar hen! 🙂 Zelfs slepend over de bodem of stil liggend wordt deze nog gepakt. Grote tikken of kleine tikken met de hengeltop en tegelijkertijd je lijn inhalen zorgt ervoor dat de tube alle kanten op schiet.

De tube schiet alle kanten op, zeker als de baars actief is, werkt dit heel goed.

De tube heeft een geweldige, onvoorspelbare actie waardoor de baarzen helemaal dol worden om het aasje te willen pakken. Ze komen het aasje tot 1 meter onder aan de bellyboat vaak halen, dit zorgt voor mooie aanbeten vlak onder de top. Ook dit aasje bevis ik net zoals de Ned rig het liefst met een 7 grams kopje. Bij winderig weer pak ik nog wel eens een 10 grammer omdat ik deze dan wat sneller kan vissen en het aasje beter voel. Daarnaast kun je dit aasje zeer makkelijk ergens tussen of onder werpen indien dat nodig is. Voor mij echt een topper!

 

Bij deze nomineer ik Volkmar Strikkers voor zijn top 3 kunstaas voor roofblei, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen:

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.