Werpen op snoekbaars in de zomer – Ze liggen ondieper dan je zou denken

16/07/2019
Werpen op snoekbaars in de zomer – Ze liggen ondieper dan je zou denken

Die zomer is heerlijk nu, maar voor het roofvissen wordt het je niet makkelijk gemaakt. In de winter willen snoekbaarzen bijvoorbeeld dicht op elkaar liggen om zich in de warmere jaargetijden over het water te verspreiden. Hoe pak je het aan in juli, augustus en september? Specialist Mark Verhoeven van Fox Rage neemt je mee naar zijn zomervisserij op snoekbaars. 

Door Mark Verhoeven

Ook hartje zomer is er aardig snoekbaars te vangen, mits je met een aantal punten rekening houdt. Het gros van de snoekbaarsvissers verticaalt het grootste deel van het seizoen. Hartstikke mooi natuurlijk, maar ga ook eens werpen. Je dekt meer water af, de beuk is vaak nog vele malen harder en het gebruik van een stingertjes kun je helemaal vergeten. De meeste snoekbaarzen (en baarzen) pakken de voorbij huppelende shad in volle overtuiging en schuiven er finaal overheen.

Geloof maar dat de snoekbaarzen er in de zomer flinke knauwen aan geven.

Op de troebele getijdenrivieren kun je in de periodes dat er een behoorlijke stroming staat altijd meer actie verwachten, maar probeer zeker ook eens om de ondiepere kanten uit te werpen,  vooral op de delen van de dag dat er minder stroming staat. Jawel, ook op een zonnige warme dag!

Een staartdreg is onnodig.

Afgelopen juni was ik een dag op de Merwede en verticalend gebeurde er maar erg weinig. Ik lag amper 5 minuten in het water en loste meteen al een mooie snoek in de oppervlakte op de steunhengel, dus het begon wel erg goed. Het vertrouwen was er dus wel, maar na een paar uur driftend vertikalen stond de teller op slechts 2 minisnoekbaarsjes…

 

Wijzigen tactiek

Dan kun je hier natuurlijk stug mee doorgaan in de hoop dat de vis op enig moment actiever zal worden, maar dat is dan niet helemaal mijn ding. Ik ben gaan zoeken naar kanten waar een mooi stroompje op stond, vlak naast de steenstort. Je weet dat de bodem keihard moet zijn op zulke stekken en daar houden die snorkels wel van. De 1e stek met rond de 3 meter water recht onder de kant bracht niets, maar op de volgende stek ging het helemaal los.

De classics boven, Zander Pro Shads. Onder de Slick Shads, kwestie van tijd voordat dat classics worden.

Ik had slechts 2,8 meter water onder de boot en gooide naar de kant waar maar amper een meter water stond. 11 worpen achter elkaar was het al bij de eerste keer optikken raak! BAM! Snorkel na snorkel knalde vol op op de 10 cm Fox Zander Pro Shad in de kleur Ultra UV perch op een 10 grams koppie. Zalig was het.

Op een klein stukje snorkel na snorkel.

Aan al het mooie komt natuurlijk een eind en de aanbeten werden minder en minder, maar nog kwamen er af en toe een paar snoekbaarzen en even later nog een paar kleine snoeken van deze stek. Een kantje van circa 15 meter lang, waar toch een 20-tal rovers lag te wachten op een hapje, wat ze vonden in een shad. Als je je bedenkt dat dit rond 11.00 uur was… Inmiddels al erg warm en zonnig, dus niet de ideale omstandigheden zou je denken. Prima hoor die zogenaamde vuistregels, maar soms moet je echt out of the box denken en met name handelen…

 

In helder water anders?

Het ligt er natuurlijk aan op wat voor soort water je je bevindt. Is het het helder, staat er stroming en ook… is het zonnig of juist niet… Eén grote puzzel al met al.

Op de heldere rivieren met zeker zomers weinig waterafvoer (en dus minimale stroming) is het weer een heel ander verhaal. Natuurlijk vang je hier ook wel de snoekbaarzen op de ondiepe stekken, maar dan moet je er vaak wel of ’s morgens heel vroeg of ’s avonds heel laat zijn.

Soms liggen ze opeens verschrikkelijk ondiep en dat gewoon op klaarlichte dag.

Het gros van de dag zoeken ze hier de diepere stekken op. Kantjes waar het talud snel afloopt van 3 tot 6 meter of zelfs dieper brengen vaak overdags nog wel een paar snoekbaarzen op. Vreemd genoeg heb ik op de heldere wateren vaak de meeste actie met fel gekleurde shads zoals de 10 cm Fox Zander Pro Ultra UV Shad Lemon Tiger of een Slick Shad in dezelfde kleur..

 

Helder, zonder stroming

Vismaat Frans met een beauty van helder ondiep water!

Op heldere rivierplassen liggen de snoekbaarzen ook overdag regelmatig op ondiepe stekken. Zeker als deze vlak bij diep water liggen en als het dan ook nog eens wat bewolkt is kan dit zomaar eens wat moois opleveren. Naast dat op deze stekken vaak snoek ligt, ligt er regelmatig een mooie snoekbaars tussen. Een Fox Slick Shad in de kleur Ultra UV perch of Stickleback op een 10 grams koppie is uitstekend geschikt voor zulke stekken.

UV Perch en dat op helder water… Begrijp jij het nog?

 

Licht en actief aan de slag

Bijkomend voordeel van het werpend vissen is dat het gemiddelde formaat snoekbaars ook nog even een stuk hoger ligt dan de snoekbaarzen die je verticalend vangt. Bovendien is het een lekker actieve visserij die genoeg actie geeft om dit een hele visdag vol te houden, mits je je materiaal hierop aanpast.

Ti Pro, de nieuwe high end hengelserie van Fox Rage.

Je hebt je hengel en molen natuurlijk wel de hele dag in je hand en houdt dit langer vol met lekker licht materiaal. Ik gebruik uit de Fox Rage TI-PRO serie de ‘Twitch & Jig 210cm 3-14gram’ en de ‘Jigger Finesse 270cm 7-28 gram’ voor deze visserij en deze bevallen uitstekend! Prachtige lichte uitstekend uitgebalanceerde strakke stokkies, met een prachtige actie.

Soms moeten die zogenaamde regels overboord.

 

Nog steeds is verticalen natuurlijk super effectief, maar de laatste jaren is het werpend vissen met shads zo nodig nog populairder geworden en dat is niet voor niets. Meer weten over de techniek zelf, klik HIER. Klik HIER voor veelgemaakte fouten bij deze visserij.