Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Gijs de Haan

05/05/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Gijs de Haan

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Gijs de Haan met zijn top 3 kunstaas voor snoek!

 

Nummer 1> Mc Pike

Als eerste aasje begin ik met naar mijn mening het meest veelzijdige soort kunstaas op de markt: de shad. Rig de McPike op een shallow screw en vis hem vlak onder het oppervlakte of schroef er een dikke loodkop in en vis hem op diepte, met deze shad kun je alle kanten op gaan!

Met de Mc Pike kan ik alle kanten op.

Het voordeel van de McPike tegenover andere shads van dit formaat is dat deze shad van relatief zacht materiaal gemaakt is en het staartje inkepingen heeft vlak voor de forse schoepstaart. Dit zorgt er voor dat zelfs bij de zachtste aanbeten deze shad gemakkelijk dubbel vouwt in de bek van de snoek en dat komt de ‘hookup-ratio’ absoluut ten goede!

 

Nummer 2> Zilla Spinnerbait

Als tweede aasje heb ik gekozen voor de Zilla spinnerbait, mijn absolute favoriet voor de zomerse visserij! Deze spinnerbait onderscheidt zich van andere spinnerbaits op de markt door het enkele maar flinke spinnerblad die opvallend veel water verplaatst voor een aasje van dit formaat. Het zijlijn orgaan van snoeken is enorm gevoelig en dit aasje zal dan ook niet onopgemerkt door het water gaan!

In de zomer schop ik graag herrie met de Zilla Spinnerbait.

Misschien wel het meest bijzondere aan dit stuk kunstaas is de stinger haak, deze enkele haak zit doormiddel van een stevige speldwartel vast aan het lichaam van het kunstaas en deze prik je bovenin het trailer aasje. Het grote voordeel hiervan is dat het trailer aasje veel bewegingsvrijheid heeft en door de vrij draaiende enkele haak is onthaken zelfs bij diep gehaakte vis een fluitje van een cent, een groot voordeel bij de zomerse visserij in warmere water temperaturen!

Met super handige trailer!

 

Nummer 3> Zilla Glider

Het 3e en laatste kunstaasje in dit rijtje heeft denk ik weinig introductie nodig. De Zilla Glider is een fenomenale jerkbait die zijn naam al aardig heeft bewezen in de korte tijd dat deze op de markt is. Zie bijvoorbeeld DIT artikel van Ruben Dekkers en Mitchell Croesse over hun legendarische voorjaar met dit aasje, waarbij meerdere 130’ers de boot bezochten!

Op deze jerk hebben we al veel mooie vissen gevangen, zeker in het voorjaar.

Wat deze jerkbait zo speciaal maakt tegenover alle andere jerkbaits op de markt? De Zilla glider is super makkelijk te bevissen en flankt al bij de zachtste tikken van de hengeltop. Dit zorgt ervoor dat hij makkelijk onder de knie te krijgen is om te bevissen en je aan het eind van een lange dag vissen geen pijn aan je polsen hoeft te verwachten. Het aasje is een slow sink jerkbait wat betekent dat hij in de meest ondiepe wateren in te zetten is, met wat snellere tikken vis je hem net onder het oppervlakte door. Mocht je hem dieper in willen zetten, dan kun je hem direct na de worp even af laten zinken en pauzes tussendoor geven. Het aasje zal dan een diepte van zo’n twee meter kunnen behalen, een veelzijdige diepte range dus!

Groot water, klein water, het kan overal en haast met elke hengel.

Misschien wel het grootste voordeel van de slow sink eigenschappen is het feit dat de jerkbait heel even stil hangt als je stopt met tikken. Vaak is dit hét moment voor de snoek om toe te slaan! Als laatste is het nog het benoemen waard dat dit aasje geen specifieke jerkbait hengel nodig heeft om zijn actie te krijgen. Wil je beginnen met het jerkbait vissen, maar heb je er een iets te lichte / zachte hengel voor? Dan kun je met de Zilla glider toch nog genieten van deze prachtige visserij!

 

Bij deze nomineer ik Syl Hoebink voor zijn top 3 kunstaas voor snoek, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen:

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.