Alles over de Ned rig – Zo doorbreek je dressuur

15/10/2019
Alles over de Ned rig – Zo doorbreek je dressuur

Aan een grote opmars bezig in Europa, de NED rig! Deze finesse bassfishing techniek is de laatste jaren overgewaaid uit de USA en wint, mede door de goede vangstresultaten, ook in Nederland steeds meer aan populariteit.

Door Freek Schoonderwaldt

De Ned Rig is bedacht en onder de aandacht gebracht door Ned Kehde, een fervent visser en sportvisauteur uit Lawrence, Kansas, USA. Hierdoor wordt de Nedrig ook wel de Midwest finesse techiek genoemd. Ned Kehde heeft samen met Drew Reese deze techniek uiteindelijk bekendheid gegeven.

Ned Kehde, de geestelijk vader van de Ned rig.

De Ned rig is een dressuurdoorbrekende finessetechniek waarbij je met een soort van platgeslagen jigkop, een mushroom jighead, voor een langere afzinktijd zorgt. Daarnaast is het de bedoeling een optimale rechtop staande aaspresentatie te creëren. Ofwel staat een drijvende softbait head first zodoende rechtop de bodem.

Het wordt ook wel een mushroom jighead genoemd.

Natuurlijk ook voor zander & co interessant en niet zo’n klein beetje ook.

Denk aan de gelijkenis met een kreeftje in zijn natuurlijke aanvalshouding met zijn scharen omhoog of een finesse shadje met zijn staart omhoog als een azend visje.  Voor roofvis kun je nauwelijks een natuurlijkere aasaanbieding bedenken, waardoor deze minder argwaan heeft en dus eerder geneigd zal zijn toe te slaan. Roofvis kent hierdoor minder argwaan en zal hierdoor eerder geneigd zijn aan te vallen.

Een kreeftje in de aanvalshouding of een azend visje met de staat naar boven gericht. Ofwel, een zo natuurlijk mogelijke presentatie.

 

Ned rig softbaits

Z Man Finesse TRD, een klassieke ‘candy’ voor de Ned rig.

Er is inmiddels een grote verscheidenheid aan nedrig baits op de markt.  Kunstaasoutlet  voeren van Z Man, Missile Baits en Deep Creek Lures verschillende aasjes die bij uitstek geschikt zijn. Hieronder enkele voorbeelden:

Z Man Finesse TRD Dé klassieker; de Finesse TRD (The Real Deal) is speciaal ontworpen voor de Ned rig. Topvissers uit het Z Man team hebben het aas jarenlang aangepast om hét perfecte aas te maken voor deze finesse techniek. De Finesse TRD over het ideale finesseprofiel: “Een zachtere ElaZtech-formule en een aangepast zoutgehalte zorgen ervoor dat de TRD de exacte zinksnelheid, levensechte actie en een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft. Het aasje drijft en staat dus perfect rechtop wanneer je hem even laat rusten op de bodem.”

Speciaal ontwikkeld voor de Ned rig, de Z Man TRD HogZ.

 

Z Man TRD HogZ Perfect om te vissen met de Ned Rig: de 3 “TRD HogZ van Z-Man. Dit krachtige, drijvende aas staat rechtop op de bodem en trilt bijzonder lang na na enkele lichte tikken met de top van de hengel. Het hoofdgedeelte past perfect bij de verschillende Ned Rig jigs van Z-Man. Het bekende drijfvermogen geeft een heel ander soort actie dan vergelijkbare softbaits en is hiermee dressuurdoorbrekend.

De Missile Baits Ned Bomb met zijn karakteriserende beverstaart.

Missile Baits Ned Bomb Speciaal ontwikkeld voor gebruik op de Ned Rig, maar ook geweldig voor vele andere technieken – de 3,25 “Ned Bomb van Missile Baits, combineert een sterk drijfvermogen met een fijne ‘beverstaart’, die lange tijd natrilt wanneer je het aasje even stil laat staan op de bodem.

Deep Creek Lures Float ’n Catch De Deep Creek Lures 3″ en 4” Float ’n Catch is een uniek en effectieve softbait voor op de Ned rig. Net als de meeste Deep Creek Lures is ook deze drijvend, staat hierdoor rechtop op de bodem en zorgt voor een realistische presentatie. Het taps toelopend einddeel zorgt voor een enorme hoeveelheid vibratie met al de minste beweging van je hengel.

 

Jigheads

Het bepalen van het gewicht van de jighead is heel simpel, je gebruikt het minimale gewicht om bodem contact te houden; even uitproberen dus. Het idee is je aas min of meer te laten zweven bij elke beweging van de hengeltop of draai aan je molen. Onderstaand een aantal jigheads die Kunstaasoutlet voert en speciaal geschikt zijn voor de Ned rig:

De Z Man Finesse SchroomZ met op de haaksteel een extra zekering voor je softbait.

Z Man Finesse SchroomZ Ontworpen om te worden gecombineerd met o.a. de Finesse TRD ™, Finesse ShadZ ™, TRD TubeZ ™ of Hula StickZ ™ om de perfecte Ned Rig te creëren. De Finesse ShroomZ jighead heeft een weerhaak op de haakschacht gelast die je softbait vast zet. Door de platte kop heeft deze jigkop een vertraagde valsnelheid en gaat je softbait perfect rechtop op de bodem staan.

Voor het wat grovere Ned rig werk 🙂

TT Lures NedlockZ Specifiek ontworpen voor finesse Ned rig-toepassingen. TT-jigheads NedlockZ HD Jigheads zijn uitgerust met extra zware Mustad® UltraPoint®-haken die meer geschikt zijn voor het zwaardere werk dan de standaard Finesse ShroomZ Jigheads. ElaZtech en conventionele softbaits blijven, door de speciale verdikking op de haaksteel, keurig op hun plaats.

Deep Creek Lures Nedrig Warrior jigheads De Deep Creek Lures Ned rig Warrior is een 3/16 oz (plm 5,5 gram) zware jigkop. De DCL Ned Rig Warriors zijn in Noord-Carolina gegoten en ontworpen om perfect te combineren met de 3 “Float n Catch, 4” Float ‘n Catch, Clawdaddy en vele anderen. De Ned Rig Warrior wordt geleverd in diverse (poeder)gecoate kleuren per verpakking.

 

Technieken

Tja, we kunnen boeken vol schrijven over hoe de Ned rig binnen te vissen, maar grofweg zijn er 4 manieren, ik zal ze hieronder kort beschrijven:

Swim & Glide Draai je softbait langzaam binnen en pauzeer kort om hem naar de bodem te laten zinken. Laat hem dan gerust een aantal seconden op de bodem staan. Je zult merken dat je dan ook aanbeten kunt krijgen.

Oom tijdens het stil laten liggen op de bodem krijg je aanbeten.

Hop & Bounce Laat je softbait over de bodem stuiteren door korte tikjes met je hengeltop te geven, draai je lijn binnen, even pauzeren en herhaal dit totdat je je aas binnendraait.

Drag & Deadstick Haal je aas stuiterend over de bodem binnen door lange halen met je hengel te maken, draai je lijn binnen en herhaal dit. Ook bij deze techniek weer niet vergeten lekker lang te pauzeren.

Het nieuwe gevaar in navolging van de Carolina rig?

Straight Swim Draai je aas in een steady maar niet te snel tempo binnen (zoals je met bv een spinner doet) voor een natuurlijke zwembeweging van je aas.

 

Voor alle bovenstaande technieken geldt; je kan het bijna niet verkeerd doen. Gewoon lekker uitproberen en ontdekken hoe de vis het aas gepresenteerd wil hebben. Als extra tip kan ik je adviseren om tijdens het afzinken naar de bodem je hengeltop korte tikjes te geven voor extra vibratie van het aas. Veel aanbeten volgen tijdens het afzinken dus blijf continu scherp! Check hieronder een interessant stukje geschiedenis over de Ned rig 🙂

 

Hengels en lijn

Gebruik een redelijk strakke hengel met een lekkere topactie om de lichte gewichten goed weg te kunnen zetten en de aanbeten goed te registreren.  Bijvoorbeeld de Daiwa Ballistic X, 2,10 meter lang, werpgewicht 1-10 gram. Gecombineerd met een licht molentje, zoals de Shimano Stradic CI4+of de Daiwa Fuego.

Ook snoek behoort tot de mogelijkheden…

Kies voor je hoofdlijn een 10/00 gevlochten lijn en een 20/00 lb fluorcarbon leader van zo’n 60-80 cm. Ook voor je lijnkeuze geldt; vis zo licht als mogelijk, maar zo zwaar als nodig. Dus bij begroeid water en/of grotere kans op snoek kies je een dikkere lijn en bij obstakelvrij water pak je een dunnere lijn.

Last but not least, vergeet het idee dat er alleen (kleine) baars wordt gevangen op de Ned rig. Inmiddels hebben wij zoveel vangstfoto’s van serieus grote baars, snoekbaars en snoek mogen ontvangen dat het geen toeval meer is!