Waarom de Raymarine Element een topkeuze is voor elke visser

13/07/2022
Waarom de Raymarine Element een topkeuze is voor elke visser

Roofmeister Luc de Groot timmert hard aan de weg als roofvisser. Ambitieus als hij is heeft hij grootse plannen voor de toekomst. Wedstrijdvissen en zoveel mogelijk vistechnieken onder de knie krijgen. Een goede fishfinder is daarbij onontbeerlijk en zijn keuze is gevallen op de Raymarine Element 12. 

Door Luc de Groot

Het werd hoog tijd voor een extra fishfinder. Ik wilde graag stappen gaan maken in mijn huidige visserijen en ik had het gevoel dat het met mijn vertrouwde fishfinder niet zo snel zou gaan. Om te beginnen is de Element niet alleen een praktisch apparaat, hij ziet er ook nog eens gelikt uit.

Die kap is wel zo lekker tijdens het rijden…

Wat mij wel beviel, is dat de Element met een beschermkap wordt geleverd. Ik haal het dekzijl best vaak voor het rijden al van de boot, zodat ik bij de helling sneller in het water lig. Vaak ben ik veel te excited om het water op te gaan. Die kap geeft me dan tijdens het rijden een gerust gevoel dat er geen steentjes tegen de Element aan kunnen knallen.

Opzij kijken

Waarom mijn keuze is gevallen op de Element, is vooral door de SideVision. Mijn huidige fishfinder was al super voor mijn visserij. Gebruiksvriendelijk, goed te lezen en ik kon fantastische waterkaarten zelf plotten. Echter was de SideScan van deze sonar echt aanzienlijk minder, wat ook logisch is, omdat het een goedkoop model is. Zeker omdat de SideVision voor mij belangrijk was en ik een student ben met beperkt budget, leek de Element een prima optie. De SideVision zendt signalen uit van 1,2MHz (Mega Hertz). Dit is een enorm hoge frequentie waarmee je een zeer helder beeld kunt schetsen van de onderwaterwereld.

Hoe mijn setup er nu uit ziet! Links de Element met vooral de SideVision en rechts mijn Garmin Striker voor de waterkaarten en 2D sonar. Fantastisch!

Ik miste echt de mogelijkheid om goed structuren te vinden door middel van SideVision. Ik kon al prima leuke stekken vinden, maar door die SideVision krijg je net wat meer bevestiging waarom je ergens langer moet blijven hangen of juist weg moet wezen. Momenteel vis ik met meer vertrouwen omdat ik nu kan pinpointen waar de gewenste structuren liggen. Stenen, mosselen, aasvis en planten zijn heel goed te onderscheiden van elkaar en dat is precies wat ik wilde.

Links kun je prachtig een plantenbed zien. Nu weet je precies waar je moet gooien of hoe je moet trollen. Screenshot: Thijs van der Sanden.

Ik ben niet per se van plan om bewust roofvis te gaan zoeken met de SideVision, ook al houd ik het scherm goed in de gaten, wanneer ik een drift maak. Mocht ik duidelijk snoek zien bijvoorbeeld, dan gaan er zeker een aantal worpen zijn of haar kant op!

Ik ben niet van plan om bewust roofvis te zoeken, maar een beeld als dit nodigt toch uit om te werpen. Het laat zich makkelijk raden welke roofvissoort hier op de loer ligt bij een plukje aasvis 😉 Screenshot van Hendrik-Jan Verheij.

Ik vind driften en lekker werpen gewoon fantastisch en ik wil zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan varen. Door een goede SideVision merk ik nu wel dat ik veel vaker voor anker ga. Puur omdat ik goed kan zien waar de hotspotjes zijn die ik meer aandacht wil geven. Ideaal!

Gebruiksvriendelijkheid

Wat een helder beeld, je ziet hier een laddertje die tegen een krib aan ligt. Screenshot door Hendrik-Jan Verheij.

Waar de Element ook in uitblinkt, is zijn gebruiksvriendelijkheid. De menu’s zijn makkelijk te begrijpen en door middel van de sneltoetsen 1, 2 en 3 kun jij direct wisselen van layout. Ikzelf heb op nummer 1 de SideVision staan en op nummer 2 DownVision, 2D sonar en SideVision. Met een klik van de knop kun je direct switchen van layout zonder terug te hoeven gaan naar het menu. Het installeren was ook een peulenschil. Je stelt gewoon even de juiste taal en tijd in en je bent er al zowat. Plug & play dus. Met de instellingen van de SideVision etc. hoef je ook niets te doen, de automatische functie geeft al een fantastisch beeld.

Waterkaarten

Nog een reden waarom ik een extra fishfinder wilde, was voor het gebruik van een waterkaart. Mijn fishfinder kon alleen zelf kaarten plotten, wat super is natuurlijk. Maar als je net op een water komt, is het wel zo prettig om een al bestaande kaart te hebben.

Een snoek links achter de boot, te zien aan de schaduw. Screenshot van Volkmar Strikkers.

Zo hoef je ook niet constant je telefoon in de hand te houden, ik ben namelijk graag offline als ik aan het vissen ben. Het is niet voor niets een hobby waar je even kunt ontsnappen aan alle prikkels van buitenaf. Natuurlijk kan bijna elke fishfinder een waterkaart runnen. De grootste rede voor de aanschaf van de Element was omdat het voor de prijs een super SideVision heeft en super simpel te gebruiken is.

Kortom, mijn keuze is gevallen op de Element door zijn gebruiksvriendelijkheid, enorm goede SideVision en relatief zachte prijs vergeleken met andere modellen met vergelijkbare sidescan. Deze fishfinder gaat me absoluut helpen om de onderwater wereld beter te begrijpen!