Tackle Meister Review – HART Metal Vib – Search & fish

01/08/2019
Tackle Meister Review – HART Metal Vib – Search & fish

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters (klik HIER en HIER). Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Johannes Elzinga over de Hart Metal Vib, beschikbaar gesteld door HART

Door Johannes Elzinga

HART, een merk dat al een lange tijd aanwezig is in de hengelsport branche. Van oorsprong uit Spanje op het gebied van zeevissen, maar tegenwoordig neemt meer en meer op het zoete gericht. Deze keer testen we de HART Metal Vib. Een stukje kunstaas dat HART al sinds 2011 heeft uitgebracht.

 

Specificaties

Merknaam: HART Fishing.
Productnaam: HART Metal vib.
Type product: Search bait, Metal.
Lengte: 450, 550 en 650 mm.
Gewicht: 10, 18 en 24 gr.
Diepte:  n.v.t
Kleur: White Hart, Natural, Purple Holo, Gold Kinkuro, Silver.
Bijzonderheden: Weed cutter op de rugzijde.
Winkeladviesprijs: €5 tot €8 euro.

 

Eerste indruk

Search baits, bijna ieder merk heeft ze wel in het assortiment omdat ze gewoon onmisbaar zijn op groot en nieuw water. De meeste merken laten ze dan ook maken van kunststof en een enkele van metaal. Zo ook de Metal Vib van HART. Toen dit stukje metaal in beeld kwam voor mij en de andere Tackle Meisters deed dit mij denken aan vroeger. Op ongeveer 12-jarige leeftijd begon ik met het vissen van spinners en twisters. Ergens een x aantal jaar later kocht ik tijdens een vakantie met mijn ouders, een blade bait van Spinmad. 25 hele millimeters groot. Met dit kleine stukje kunstaas heb ik heel wat vissen kunnen vangen, zowel groot als klein.

Ultradun en uitermate geschikt als searchbait.

Vandaar dat ik de Metal Vib van HART maar wat graag wilde testen. Met 450 mm leek het mij een ideale lengte voor baars en misschien zelfs wel snoekbaars. Verder zag ik 3 bijzonderheden op dit stukje kunstaas. Het eerste wat mij opviel waren 3 woorden. Cutting, casting en vertical. Elk woord had een geleidende lijn naar een apart bevestiging punt. Dit maakte mijn visdrang al direct hoger om met de Metal Vib te vissen.

Een rug met cutting kartels.

Ook zitten er andere haken onder dit stuk metaal. Geen enkele haken, geen dreg(gen) maar ik geloof dat ze double hooks genoemd worden. Ook de details waren super. Ik wilde dit stukje kunstaas super graag gaan testen voor dat ik naar de andere kant van de wereld ging vliegen (klik HIER) maar helaas lukt dit niet en moesten de Nederlandse vissoorten maar even wachten!

 

Proef op de som

Ik loop momenteel stage in Alaska. Daar waren genoeg, grote onbekende wateren voor mij en uiteraard heb ik hier de HART Metal Vib getest. Het eerste wat ik ging testen waren de drie bevestigingspunten. Het meeste interessante leek mij de ‘cutting’ stand. In samenwerking met de ‘stekels’ boven op de blade leek het mij ideaal om door dunne beplanting heen te raggen.

Zoeken in Alaska… en vinden 🙂

Iets wat een weed cutter genoemd wordt moet natuurlijk goed getest worden. Ik verbaasde mij dat dit goed genoeg werkte. Nu kan je natuurlijk niet vol in een wier bed gaan smijten maar een bosje planten of licht beplante wateren willen wel degelijk voor de Metal Vib.

De drie verschillende ‘standen’.

Wil je de HART Metal Vib gewoon naar binnen draaien op een wat lagere of hoger tempo, dan kun je een knoop of speld het beste aan de ‘casting’ stand vast maken. Alhoewel, voor een betere presentatie onderwater raad ik aan om de bijgeleverde speld te gebruiken, of een speld van dezelfde maat. De foto laat het resultaat zien, knoop versus speld. Mocht je net door je speldjes heen zijn dan kan je altijd nog de Rapalaknoop toepassen. De dubbele haken komen goed van pas tijdens het verticalen of de ‘stop en go’ techniek.

Voor het beste resultaat gebruik je een speldje.

Rechtstreeks geknoopt verliest ie het effect dat gewenst is.

De haken zijn licht en worden in combinatie met snelheid en het gewicht van de blade tegen het ‘lijf’ aangedrukt. Op die manier kun je gerust op wateren vissen waar wat rommel of steentjes op de bodem liggen. De vibratie die deze blade geeft is ook ongekend, vooral met de ‘cutting’ stand. Ikzelf gebruikte hiervoor een regular fast action hengel. Deze was naar mijn idee het meest geschikt om met alle 3 zijn standen van de Metal Vib te kunnen vissen.

 

Aanschaf

HART is nog steeds een opkomend merk in de Benelux, dus niet overal verkrijgbaar, maar ze zijn gezien bij Het Loze Vissertje , Fauna Hengelsport, Goeie Vangst en Hengelsport IJmuiden. Ze zijn beschikbaar in 10, 18 en 24 gram. Op verschillende websites varieerde de prijzen van €5 tot €8 euro.

 

Slotsom

Een goed vibrerende search bait met 3 verschillende standen. Een bonus is de weedcutter boven op de blade, die in samenwerking met de ‘cutting’ stand goed door planten heen geragd kan worden. HART heeft hiervoor dan ook de Efttex award ‘Best New Metal Lure’ van 2011 gewonnen. Deze blade is echt een aanvulling voor je tacklebox als je een nieuw water op wilt of een bekend water met veel planten.

 


TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam: Johannes Elzinga
Geboortejaar: 1998
Regio: Groningen
Favoriete roofvissoorten: Baars en snoekbaars.
Specialismen: Streetfishing en baarsvissen.