Volkmar Strikkers over zijn visserij op voorjaarssnoek

08/03/2023
Volkmar Strikkers over zijn visserij op voorjaarssnoek

Het voorjaar staat recht voor de deur en dit is dé tijd om een moddervette voorjaarssnoek te vangen die er ook nog eens puntgaaf uitziet. Dit kan nogal tricky zijn en daarom besloten we het een en ander te vragen aan snoek legend Volkmar Strikkers!

 

Roofmeister> Wanneer begint voor jou de visserij op voorjaarssnoek?

Veel te vroeg! Eigenlijk al half januari. Negen van de tien jaren gebeurt er helemaal niets en als het al werkt, zijn het vaak niet de grote dames, die komen pas later aanschuiven. Maar het is gewoon de leukste visserij van het jaar wat mij betreft, daar wil ik zo lang mogelijk van genieten.

Ik begin al vroeg, dit is echt mijn favoriete visserij.

Roofmeister> Wat maakt een stek voor jou interessant in het begin van het voorjaar?

De zon speelt een grote rol. Ik vis graag op stekken waar de zon op de kant staat, daar is de directe oever net even iets warmer in het voorjaar. Überhaupt is het zaak om de watertemperatuur goed in de gaten te houden. Met mijn Raymarine Element lees ik op 0,1 graden nauwkeurig af. Kom je op een stek waar het water enkele tienden van een graad warmer is, dan is dat vaak echt een voorjaars hotspot!

Ik kan de temperatuur heel nauwkeurig aflezen op de Element, hier is het een shot van de zomer. Links duidelijk een snoek, rechts aasvis.

 

Roofmeister> Hoe pak je in het vroege voorjaar je gekozen stek aan als we kijken naar je aaskeuze en presentatie?

Traag is het sleutelwoord. Ik vis in het voorjaar eigenlijk maar met twee soorten aas: streamers en jerkbaits. Belangrijk in het vroege voorjaar is de hangtime. Laat je aas na enkele meters zwemmen rustig 2 tot 5 tellen hangen. Dat voelt bijna onnatuurlijk, maar geloof me, het trekt de vissen in deze periode vaak over de streep.

Naast jerkbaits gebruik ik ook graag de vliegenlat met daar aan een streamer.

Betekent wel dat je, zeker vanuit de boot, afhankelijk bent van rustig weer. Wanneer je zoals ik geen vrije keuze hebt qua visdag, ben je behoorlijk overgeleverd aan de weergoden, voor wat betreft succes.

 

Roofmeister> Wanneer we later in het voorjaar komen, pas je dan ook je visserij wat aan?

De aasjes blijven hetzelfde, echter ga ik wel langzaam aan wat sneller en agressiever vissen. Hangtime blijft belangrijk, maar de actie tussendoor mag best wat feller. Jerkbaits met een ratel hebben vaak een streepje voor.

 

Roofmeister> Hoe komt je Raymarine Element van pas wanneer je vist op grote voorjaarssnoek?

Als gezegd bij het bekijken van de watertemperatuur, maar ook aanwezigheid van aasvis en zelfs snoek is perfect waar te nemen met de haarscherpe SideVision van deze unit. Denk ook aan plantenresten. Vind je die op een ondiepe plaat onder de voorjaarszon, met een zuidwester wind 3, dan kan het bijna niet mis gaan!

Een mooie jerkbait en mijn Element, meer is er niet nodig.

 

Roofmeister> Wat is in jouw ogen de ideale voorjaars stek?

Lastig. Het is elk seizoen weer een zoektocht. Maar in de basis zoek ik graag naar ondiepe stekken op korte afstand van diep water. Met name de grotere dames houden er niet van om de hele dag op het ondiepe te liggen. Die komen meestal maar een uurtje, om daarna weer snel af te zakken.

Deze dikke dames komen vaak maar even een uurtje ondiep om vervolgens weer af te zakken.

 

Roofmeister> Wat zou je nummer één tip zijn voor iemand die net begint met vissen in het voorjaar?

Aansluitend op voorgaande: heb geduld en geniet van de visserij boven de vangsten. Krijg plezier in het perfect terug vissen van je jerkbait. Leer stekken lezen en zoek naar die ene stek die telkens nieuwe vissen aan trekt. Bevis stekken op verschillende tijden van de dag, want de activiteit is vaak van korte duur. Wanneer je de patronen gaat herkennen, komen de vangsten vanzelf. En ze zijn zo mooi nu!

 

Thanks Volkmar voor deze nuttige tips. Volg Volkmar ook op Instagram voor toffe platen van enorme snoeken.