Twitchplug voor grote snoek – De Rapala Super Shadow Rap

07/04/2021
Twitchplug voor grote snoek – De Rapala Super Shadow Rap

Rapala, wie is er niet groot mee geworden, zou je zeggen. Dit Finse kunstaasmerk zal geen roofvisser ontgaan zijn en nog steeds vindt het gretig aftrek in de tackle boxen. Terecht, de hardbaits zijn van zeer goede kwaliteit en keer op keer weten ze de scene te verrassen. Zo ook met de Rapala Super Shadow Rap. Roofmeister Daan Pit ging er mee aan de slag. 

 


Specificaties

Merknaam: Rapala
Productnaam: Super Shadow Rap
Type Product: Hardbait/Plug
Lengte:
 11 cm
Gewicht: 38 gram
Diepte: 0.9 t/m 1.2 meter
Kleur: Zie afbeelding
Bijzonderheden: Voorzien van reflectiestrip.
Winkeladviesprijs: €14.99


 

Rapala, een merk dat rotsvast in het hoofd zit van menig visser en keer op keer met innovatief kunstaas op de proppen komt.  Als je kijkt naar de verpakking van de  Super Shadow Rap dan straalt de kwaliteit er al van af. Datzelfde kunnen we zeggen van de hardbait zelf.

Zoals we van Rapala gewend zijn, alles heeft een strakke uitstraling.

Op de verpakking een label wat aangeeft dat dit kunstaas gemaakt is voor grote snoeken. En dat is te zien, sterke haken en een zwemlip die is opgenomen in de body. Geen concessies dus, maar hufterproof voor het geval je een echt dikke haakt. Het enige gemis vind ik het ontbreken van een ratel. Inderdaad, op sommige wateren kan dat juist dressuurdoorbrekend werken, toch, als ik mocht kiezen…

Een korte duiklip om de bait met name een flink twitchactie mee te geven…

Enfin, kijkende naar recensies op het www zag ik feitelijk niks dan lovende kritieken over dit kunstaas. Ook menig vangstfoto passeerde de revue en zelfs snoekbaars zou de klos zijn geweest. Tijd om er zelf eens mee aan de slag te gaan.

 

De proef op de som

Tijdens mijn eerste sessie heb ik gezocht naar ondiep water bij mij in de buurt. Een kanaal dat ongeveer een diepte heeft tot 2 meter. Na een aantal worpen was de eerste volger een feit. Niet groot, wel hoopgevend.

Niet ideaal voor als de snoek echt traag is met lage watertemperaturen.

Tijdens de sessie viel mij op dat je de plug op twee manieren kunt binnen vissen. Wanneer je de plug rustig binnen draait geeft deze een rustige flankende actie. Als je de plug wat sneller en twitchend binnen vist zie je een uitslaande/flankende actie, ideaal om de boel wakker te schudden.

Sowieso heavy duty ontwikkeld en dus geschikt voor grote bad ass snoek.

Nog iets wat mooi is, is dat de Super Shadow Rap tijdens het stilhangen, langzaam zinken een kleine waggel heeft. Uit ervaring weet ik dat dat op lastige dagen juist de trigger kan zijn.

Nog geen grote snoek op gevangen, maar wie weet komende zomer.

Roofmeister Sjoerd Beljaars in het najaar van 2020 op een Super Shadow Rap.

Voor echt langzaam vissen is deze plug in mijn ogen niet echt geschikt, daar heeft ie te weinig actie voor. Wel heb ik er 100 % vertrouwen in om hem straks bij de opening van het seizoen boven planten te vissen. Het mag dan allemaal weer sneller en twitchend kan het niet anders, of snoek gaat hier hongerig en agressief vol zijn tanden in zetten. To be continued 😉

 

Aanschaf

Rapala is een bekende speler en daarom gelukkig niet moeilijk te verkrijgen. Dat geldt ook voor de Super Shadow Rap. Hij is verkrijgbaar in 11 cm, klik HIER en 16 cm, klik HIER.

 

Slotsom

Hoge verwachtingen voor straks boven grote plantenbedden…

De Rapala Super Shadow rap, een stevig, nerveus en vooral snel aasje, dat bij het twitchen en jerken uitslagen maakt van links naar rechts. Kies je ervoor om hem snel binnen te draaien, dan maakt hij een langzaam flankende actie. Niet ideaal voor de winter, daarom met name hoge verwachtingen voor straks in de zomer. Persoonlijk mis ik een ratelkogel, maar wie weet dat dit op water waar veel gevist wordt met ratelpluggen juist weer een streepje voor heeft.

 


 

Tackle Meister PASPOORT

Naam: Daan Pit
Geboortejaar: 1997
Regio: Hasselt
Favoriete roofvissoorten:  Baars
Specialismen: Streetfishing