Het beste kunstaas voor snoek – De selectie van een Roofmeister

30/03/2022
Het beste kunstaas voor snoek – De selectie van een Roofmeister

Als roofvissers zijn wij gek op kunstaas. Waar het voor de één verzamelstukjes zijn, is het voor een ander een snoeken magneet. Dat laatste is een belangrijk punt. Lastig al met al om tijdens een sessie een selectie mee te nemen. Roofmeister Daan Pit laat zijn selectie zien. Wie weet helpt het jou bij je keuze. 

Door Daan Pit

 

Shads> Altijd mee

Shads zijn misschien wel het meest gebruikte  kunstaas van de roofviswereld. Makkelijk te vissen, ze kosten niet veel en kunnen met veel variatie gevist worden. Voor het vissen op snoek neem ik ze altijd mee, zowel in de zomer als in de winter. Het zijn dus onmisbare aasjes voor in je tacklebox.

De BullTeez 18cm in de kleur Official roach hangt aan het begin van de dag altijd aan de speld!

Wanneer ik mijn sessie begin, start ik altijd met de Westin Bullteez 18 cm Official roach. Door het ronde lijf en de grote staart rolt de Bullteez gemakkelijk door het water. Ook bij een versnelling is de shad stabiel, iets wat niet alle shads hebben. Naast de Bullteez is voor mij de Gator Gum ook een bewezen vanger.

De winter is een top tijd om lekker van de kant te vissen.

De Gator Gum is ook een shad die ik zeer graag inzet!

Deze ronde shad heeft een iets strakkere actie waardoor hij een strakke waggel heeft. Een andere shad die mij goed vis heeft opgeleverd, is Ricky the Roach. Deze shad van Westin heeft een levensechte actie en trekt menig snoek over de streep. Als ik met shads vis, dan zijn dit de shads waar ik het eerste naar grijp!

Jerkbaits> Van links naar rechts

Wat is het toch met jerkbaits… Links… rechts… links… rechts. Een beweging die totaal niet lijken op de beweging van voorn of brasem. Maar toch, het levert zulke goede vissen op! Daarom ontbreekt een jerkbait zeker niet in mijn tacklebox. Jerkbaits zijn vooral in het voorjaar de aasjes waarmee je de hele dag kunt staan gooien. Maar ook in de zomer neem ik ze mee! Snel gevist gaan ze niet diep en kun je ze mooi boven de waterplanten vissen of zelfs onder het wateroppervlak.

De SPRO Iris flash jerk is een makkelijk te vissen jerkbait in een formaat die voor elke snoek behapbaar is.

Twee absolute toppers zijn voor mij de Spro Flash Iris en de Savage Gear Jerkster. Spro Flash Iris is met korte tikken makkelijk te vissen. Door de korte tikken kun je deze jerkbait langzaam vooruit vissen en lang in het beeld van de snoek houden.

De Jerkster is wat langer en slaat wat verder uit.

Voor stadswateren en polders gebruik ik de 9,5 cm versie. Deze is ook voor de kleinere vis goed behapbaar. De Savage gear Jerkster is 11,5 cm lang. Deze is iets langer maar slanker. Deze jerkbait slaat wat verder uit en is ook makkelijk te vissen.

Pluggen> Monotoon succes

Sommigen vissers zweren erbij en sommigen vissen er liever niet mee. Vaak heb ik ze bij me. Pluggen kun je ééntonig binnen vissen. Maar wanneer je er een eigen actie aan geeft, kan dit waardevol zijn. Bijvoorbeeld door wat tikken te geven en te pauzeren. Mijn tweede tackle test (klik HIER) bij Roofmeister kreeg ik de Mc Celly pluggen van Abu Garcia. Daar ving ik direct mijn huidige PR op. Vanaf toen ben ik ze meer gaan gebruiken.

Pluggen kunnen soms echt enorme agressie opwekken.

De pluggen die ik gebruik in polders en stadswateren hebben een maximale lengte tot 14 centimeter en een diepgang van 1 tot 1,5 meter. Pluggen kunnen het hele jaar worden ingezet alleen pas dan wel de snelheid aan waarmee je ze vist. In de winter kun je ervoor kiezen om pluggen te gebruiken die suspenderen. Kijk maar eens hoe vaak er tijdens het vissen met twitchbaits een snoek tussendoor loopt.

Ik ga graag licht bepakt op stap. Scheelt me ook weer keuzestress ;).

De pluggen waar ik het liefste mee vis zijn de Mc Celly van Abu Garcia en de Westin Rawbite. Beide pluggen hebben een slank en rond profiel. Met deze pluggen kun je werpen en trollen. Soms wanneer niets wilt werken, is dit het proberen waard!

 

Swimbaits> Levensecht

Een oude bekende, de BBZ! Een regelrechte topper van SPRO.

Swimbaits zijn misschien wel het type kunstaas met de meest realistische actie wat betreft het nabootsen van een aasvis. Ze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar, zowel hard als soft versie. Iedereen kent ze wel de Line Thru Roach van Savage Gear. Een bewezen stuk kunstaas dat menig dikke snoek heeft doen vangen. Verkrijgbaar in de geschikte maat die bij jou past.

Verkrijgbaar in 18, 25 en 32cm is er voor elke visser iets te kiezen.

Nog een oude bekende is de harde swimbait BBZ van SPRO. Waarom nou swimbaits? Door de realistische actie kan dit voor snoek een vertrouwd beeld geven van een aasvis. Door de vele verbindingen kan het ook gecombineerd worden met twitches of stops. Hierdoor kan de swimbait krom komen te staan tijdens de stop, iets wat andere kunstaasjes niet hebben.

Vertrouwen in je eigen keuze

Je eigen keuze, iets wat vaak vergeten wordt. Hoe vaak sta je aan de waterkant en iemand stelt de vraag: “Waar heeft u ze op gevangen?” Het antwoord op deze vraag kan er voor zorgen dat de rest van de dag je vertrouwen weg is… Shit dat aas heb ik niet… Bullshit! Altijd vertrouwen houden in je eigen keus en kunstaas. Iedereen heeft dat gouden aasje met die bepaalde kleur die altijd vis oplevert, maar die is voor iedereen anders. En ik ben van mening dat dit komt door vertrouwen in je aas.

Doe waar je vertrouwen in hebt. Is dat een banenschil? By all means… Go for it!

Vandaar dat ik aangeef: kies ‘eigen keuze kunstaas’. Kies vooral aas wat jij lekker vindt vissen, waar je een goede actie in krijgt en waar je zelf vertrouwen in hebt dat het vis oplevert. Vissen blijft nou eenmaal stug doorgaan. Op sociale media zie je altijd dikke vissen, maar vergeet niet dat daar enorm veel uren in zitten en zelfs dagen met blanks…

 

Met deze tips & tricks ben jij helemaal klaar om de snoek te belagen. Zoals Daan mooi schreef: doe waar je je goed bij voelt en geniet van het vissen. Misschien wel de beste tip die je kunt krijgen! Volg deze baas ook even op zijn Instagram voor leuke vangstberichten.