Op het scherpst van de snede met Sean Wit

09/09/2021
Op het scherpst van de snede met Sean Wit

We zien de meest fancy boten op het water, de mooiste hardware zoals molens, reels en hengels en natuurlijk het meest exclusieve kunstaas. Temidden van al dat moois willen we nog wel eens voorbijgaan aan cruciale elementen zoals dreggen, haken, spelden, splitringen, ofwel de zogenaamde terminal tackle. Snoek crack Sean Wit onderstreept eens te meer het belang van kwaliteit op dit gebied. 

Door Sean Wit

Regelmatig spreek ik met vrienden, familie of klanten over alle mooie facetten binnen het vissen, specifiek het vissen op roofvis. Naast het gevoel voor avontuur, de eeuwige zoektocht naar die ene vis, het buiten zijn en vriendschappen komt er vaak nog een ander belangrijk aspect naar voren: het materiaal!

Het gaat goed als het in orde is met de kleinste details.

Stiekem is dat verzamelen en tweaken van materiaal wel heel erg leuk he?! Hoe vaak ik vroeger als beginnend snoekvisser wel niet Bass Pro of Cabalas afstruinde om nieuwe, in Nederland nog totaal onbekende aasjes te vinden. Tegenwoordig is dat een stuk minder, mede omdat we in Europa inmiddels een volwassen speler zijn geworden in de (roof)vis wereld.

Hobby binnen een hobby: knutselen met materiaal.

Menig echtscheiding tot gevolg bij hengelsporters: heb je nou alwéér… Dat materiaal, daar kunnen we wel dagen zoet mee zijn. Het finetunen van een boot of ­het verkennen van een nieuwe techniek. Nieuwe reels om dat zwaardere kunstaas mee weg te zetten of dat dunnere lijntje om beter op diepte te komen. Om over elektronica maar te zwijgen! Het zoeken naar die paar procent winst in performance om net dat streepje voor op je collega vissers te pakken.

 

Niet sexy, wel extreem belangrijk!

Reels, hengels, boten, motoren en dieptemeters zijn duidelijk aanwezig. Je raakt ze continue aan en iedere kleine verandering van functioneren merk je op. Bij ander materiaal is dat minder, denk bijvoorbeeld aan een trailer of accu’s. Die moeten vooral betrouwbaar zijn, maar echt sexy is het object niet vergeleken met een glimmend nieuwe Solix 15 inch fishfinder met Mega SI en Autochart Live. Zo ook met haken. Die moeten het ‘gewoon’ doen. Niemand die bij de trailerhelling staat te flexen met een doosje nieuwe 3/0 dreggen.

Een ware tank van 126cm op de Viper40 met goedkope dreggen… Close call!

Doordat dit onderdeel van onze gedeelde passie minder top of mind is merk je dat er vaak wat laconiek mee omgegaan wordt. Tijdens het gidsen zie ik soms de meest fantastische stukken kunstaas voorbijkomen van soms wel 150€ waar vervolgens een stel dreggen van nog geen 75 cent onder hangen… Met alle mogelijke gevolgen van dien!

 

Door schade en schande wijs

Door de jaren heen heb ik genoeg voorbeelden gezien waar het laatste stukje materiaal, ofwel zogenaamd terminal tackle, zoals dreggen, splintringen en snaps, vaak het onderspit delven. Tijdens het gidsen had een klant van mij een monsterlijke snoek van 127 cm op een jerkbait gehaakt. Tijdens de dril dook deze vis de planten in en nam daardoor nog een goede 2 kg aan fonteinkruid mee. Uit het niets lanceerde deze vis zich uit het water en vlak bij de boot zag je het spiraaltje van de te lichte jerkbait stang door de lucht vliegen. Gelukkig konden wij deze vis snel scheppen anders hadden wij nooit geweten hoe groot deze snoek was.

Niet iedere vis klapt zo op je kunstaas. Het scherp blijven van de haakpunten is daarom extra belangrijk!

Een ander voorbeeld is een goede Zweedse vriend van mij die met de allereerste lading Viper40’s naar Nederland kwam. Een enorm stuk rubber waar je goede haken onder moet zetten om de inhaking te bevorderen.  Grote dreggen die niet belachelijk dikdradig zijn waren maar lastig te vinden volgens hem, dus had hij een bulkpartijtje gescoord op AliExpress. De allereerste vis die hij haakte op een Viper40 was een massieve vis van 126 cm, maar de dreggen leken na deze vis wel verfrommelde paperclips. Goedkoop is duurkoop, met bijna een verspeelde vis tot gevolg.

 

Scherp blijven!

De kwaliteit van je haken en ander materiaal wat regelmatig op zijn fl*kker krijgt moet tegen een stootje kunnen. Nu hebben wij in Nederland over het algemeen genomen een vrij zachte bodem maar in Zweden is de bodem minder vergevingsgezind.

“De honderden tanden van een snoek hebben zoveel grip op softbaits dat het vermogen om de haak goed te zetten van enorm belang is”

Dreggen kunnen snel bot raken en met groot rubber aas wil je de haak snel en eenvoudig kunnen zetten. De h0nderden tanden van een snoek hebben zoveel grip op softbaits dat het vermogen om de haak goed te zetten van enorm belang is. Een aantal factoren spelen daarin mee, namelijk:

  • Slip goed strak (met gevlochten lijn die dit aan kan!).
  • Hengel met een flinke ruggengraat om de haak te zetten.
  • Scherpe dreggen.

Vooral in Zweden tik je meerdere malen per dag, wat zeg ik, per kwartier de bodem aan en dit is niet bevorderlijk voor je haken. Voorheen compenseerde ik hierin extra door zwaardere hengels te gebruiken en/of mijn slip nog strakker te zetten; vervolgens de ergste bramen op de haakpunten met een hakenvijl bijwerken… Echter, kwam je nooit bij de originele scherpte uit.

Tussen de rotsblokken vandaan geplukt.

Haken continue vervangen is geen doen, want dan jaag je er zo twee pakjes per dag doorheen. Jaren heb ik gezocht naar dreggen die scherp en sterk zijn, zonder dat dat gelijk resulteert in een extreem dikke draad van de haak. Verder moeten ze tegen een stootje kunnen.  In deze zoektocht ben ik uiteindelijk bij BKK uitgekomen.

 

Robuust, scherp en vooral dun

Bovenstaand is een fijne balans die lastig te vinden is. Haken die dunner zijn penetreren in de regel eenvoudiger, maar buigen sneller uit. Haken die dikdradig zijn, kunnen meer krachten verduren, maar zijn weer grover, penetreren lastig én zijn vaak zwaarder. Dit kan weer voor complicaties zorgen bij jerkbaits die je graag suspending vist.

“Ik heb dit voorjaar kennis gemaakt met de haken van BKK en deze al werpend vissend op de Zweedse stenen aan de tand gevoeld”

Gelukkig zijn er allerlei technische innovaties waardoor materiaal sterker is, daardoor dunner en scherper, met behoud van scherpte bij gebruik. Ik heb dit voorjaar kennis gemaakt met de haken van BKK en deze al werpend vissend op de Zweedse stenen aan de tand gevoeld. Niet 1, 2, maar 6 weken op rij. Ik heb voornamelijk gebruik gemaakt van haken variërend tussen de 1 tot en met 4/0. Na weken intensief vissen ben ik laaiend enthousiast geworden. Ik heb nog geen dreg gehad die uitgebogen was en het aantal haken met bramen of botte punten was aanzienlijk minder, ondanks wekenlang intensief vissen op steenharde ondergronden. Door mijn enthousiasme ben ik ook mijn collectie van groot kunstaas gaan modificeren met nieuwe dreggen, om tijdens het trollen een betere inhaking te realiseren.

 

Extra detail

Zoals ik eerder al zei, materiaal en het knutselen aan dat materiaal om zo nog betere resultaten te boeken, dat geeft onze hobby een extra dimensie.  Je zult ze ongetwijfeld al voorbij hebben zien komen, de opvallende oranje UV dreggen van BKK. De nu al befaamde Spear-21 UVO dreggen zijn tot 3/0 uitvoering verkrijgbaar, maar op veel plekken al uitverkocht. Ik krijg op Instagram regelmatig vragen: werkt dat nou? Maakt dit nou echt het verschil?

Rode vinnetjes en/of vlijmscherpe dreggen…

Je zou zeggen: die haken moeten toch zo min mogelijk opvallen! Echter geloof ik niet dat een snoek of andere (roof)vis weet wat een haak is. In onze perceptie is het een instrument waarmee wij een vis aan de haak slaan. In de perceptie van een vis zal het niet meer dan een detail zijn op een prooivis. Een rode vin, een vlek… noem maar op. Het concept van een haak kennen ze niet. Die extra details kunnen wel dat extra zetje geven om het kunstaas te grijpen. Denk bijvoorbeeld aan situaties met weinig licht, waarin UV dreggen ervoor kunnen zorgen dat het kunstaas extra opvalt. Niet voor niets stoppen veel kunstaas fabrikanten steeds vaker UV kleuren in hun assortiment.

“Die extra details kunnen wel dat extra zetje geven om het kunstaas te grijpen”

Ik ben vooral overtuigd dat het geen negatief effect heeft op het kunstaas welke je met deze dreggen uitrust. Op de meest heldere wateren vang ik vaak uitstekend op de meest opvallende kleuren. Die extra details op de dreggen zorgen ervoor dat ik weer net even anders vis op water waar er al veel hengeldruk is.

 

Dit geeft weer meer vertrouwen en meer vertrouwen resulteert altijd in betere vangsten. Net als écht scherpe haken overigens 😉