Hoe vind je goede roofvis stekken met Google Maps?

22/12/2022
Hoe vind je goede roofvis stekken met Google Maps?

Het vinden van stekken is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kun je tegenwoordig met behulp van Google Maps erg ver komen met het vinden van stekken. Hoe vind je goede stekken en waar moet je precies op letten? 

Door Team Roofmeister

Om te beginnen mag je niet altijd overal vissen, het is dus belangrijk dat je voor het vissen eerst even de Visplanner app raadpleegt. Deze app laat je zien of je ergens mag vissen met de VisPas of niet. We zijn het visitekaartje voor de hele hengelsport branche dus hou rekening met alle regels omtrent het vissen! Houd er rekening mee dat de voorbeelden in dit artikel alleen dienen als voorbeeld!

 

Grof zoeken

Het handigste is om te beginnen in een regio waar je graag wilt vissen. Vaak is dit gewoon waar je woont. Om direct water te kunnen zien, is het makkelijk om de ‘normale’ kaart te gebruiken van Google Maps, niet de satelliet kaart, deze komt later van pas.

Begin met de normale kaart om snel te scannen naar water in jouw regio.

Hier hebben we het voorbeeld Amersfoort gekozen. Je ziet al direct de Eem door Amersfoort zelf stromen. Ook zie je noordelijk een woonwijk liggen met water. Dit zijn beide twee leuke opties om eens beter te bekijken. Voor het beter bepalen hoe toegankelijk je stek is en waar je eventueel meer aandacht aan moet besteden, is het goed om de satelliet functie te gebruiken van Google Maps.

 

Preciezer zoeken

Je kunt er voor kiezen om heel die Eem af te gaan lopen, maar is dit wel zo slim? Het lijkt een redelijk recht toe recht aan riviertje op de normale kaart. Hier komt de satelliet weergave van pas. Met deze functie kun je structuren in de kant vinden en zones zien waarvan jij denkt dat er vis kan liggen.

Bingo, een snelle satelliet zoektocht en je hebt hier al een potentiële hotspot.

Na even zoeken hebben we wat gevonden! Een gemaal, een brug en wat bootjes langs de oever. Drie elementen die onregelmatigheid brengen in het water. De brug dient als schaduw en beschutting. Het gemaal, mits deze aanstaat brengt beweging in het water, dit is altijd goed. Hierdoor komt er meer zuurstof en aasvis kan in de problemen komen. De boten die je ziet, dienen ook als schaduwplek. Nog een bijkomend voordeel is dat deze elementen zich in een buitenbocht begeven. Zeker het proberen waard als je op de kaart kijkt…

Verder ingezoomd, je ziet nu ook bootjes liggen en het ziet ernaar uit dat je de kant kunt bereiken om te vissen.

Met Streetview kun je al helemaal goed zien of je er kunt vissen en hoe het eruit ziet. Wat een luxe!

Een buitenbocht, zeker op riviertjes of grote rivieren is altijd interessant. Het water wordt hier aan de buitenkant harder doorheen gedrukt. Dit resulteert in dieper water en vaak hardere bodem. Zeker snoekbaars houdt van dieper water en hardere bodem. Buitenbochten zijn op Google Maps makkelijk te vinden. Zoek dus hiervoor als je gaat beginnen op een nieuwe rivier. Je beste gok is om te starten op de kribkoppen die in een buitenbocht liggen. Vaak stroomt het hier ook een stukje harder.

 

Kleiner water

Op kleiner water is het wat anders om je stekken te zoeken. Op zich is water vinden niet moeilijk. Maar waar let je op als je efficiënter wilt vissen? Hier nemen we een voorbeeld van het beruchte Ottoland, een waar polder paradijs. In de polder zwemt ongelofelijk veel snoek, maar er loopt ook eindeloos veel water doorheen. Je moet dus keuzes maken om je vangkansen maximaal te houden.

Zoveel water… Maar waar begin je?

Google Maps is hierbij ook een uitstekende optie om je vangkansen te vergroten. In plaats van eindeloos die sloten af te lopen, kun je van tevoren op je telefoon, tablet of computer al keuzes maken. In de winter is het zo dat aasvis gaat samenscholen. Ervaring leert dat ze dit doen op beschutte en wat diepere plekken. Vaak is dit tussen de bebouwing of doodlopende stukken van de sloot. Met Google Maps heb je dit soort plekken en andere onregelmatigheden zo gevonden.

Een splitsing en een doodlopend stukje, de uitgelezen hinderlaag voor een snoek.

Het allerbelangrijkste van het zoeken met Google Maps, is onregelmatigheden vinden. Dit kunnen bruggen zijn, buitenbochten, overhangende bomen, planten, noem maar op. Eigenlijk alles waar een roofvis zich schuil kan houden of aasvis in de problemen komt, is te vinden op Google Maps.

 

Google Maps is een fantastisch hulpmiddel om je stekken te zoeken. Een grove zoektocht naar water om te beginnen om vervolgens steeds dieper op een plek in te gaan. Met alleen Google Maps al kun je ware hotspots vinden. Hopelijk was dit een nuttig artikel en veel plezier met het zoeken van eigen stekken!