Roofmeister INSIDE: Van BrasemMeister tot NKS runner-up & actuele mega vangsten!

29/01/2024
Roofmeister INSIDE: Van BrasemMeister tot NKS runner-up & actuele mega vangsten!

Yooowww Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service!😛

 


📽️Vrijdagavond video📽️

Waar moeten we snoekbaars zoeken in de winter? Dieper of juist ondiep? Hoe belangrijk is het daarbij dat het stroomt of niet? Moeten we naar de kleur van het water kijken? Niemand minder dan visgids en snoekbaarsspecialist Herman Schuurman laat ons de topstekken zien. Ook bijzonder om te zien hoe hij super effectief met de dropshot rig en een dood aas visje de taaie roofvissen over de streep trekt. Een must see voor iedereen die struggelt met wintersnoekbaars.


 

Van BrasemMeister tot NKS runner-up

“Zal ik even naar het tussenklassement kijken?” Vraagt Bo aan Herman Schuurman en mij. Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, kom maar op. Maar Herman is resoluut. Nou ja, niet helemaal. “Ok, ik wil weten of we ons nu in de top 10 begeven, meer hoef ik niet te weten”, zegt hij met zijn blik strak op de bijhengel.

Legend Herman Schuurman, boek dag gidsen bij hem en het zal je aan niks ontbreken.

Herman heeft het in zijn hoofd gehaald om met mij een NKS-wedstrijd (Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen). Met mij, Sjoerd Beljaars, de man die niks vangt als iedereen vangt. De BrasemMeister. Helemaal koekoek natuurlijk.

Tientallen boten, klaar voor de start, elke editie weer, al decennia lang! Iets om te koesteren!

Mijn visserscarrière lang heb ik opgekeken naar deze prestigieuze competitie, een boot of 50  (vroeger veel meer) die ergens in Nederland op een water de messen slijpen voor de grootste snoekbaarzen. Echt een wereld apart. Vissers die snoekbaars ademen, door weer en wind het water op gaan om alleen al te oefenen en die een metersnoek voor de boot lostikken.

Het NKS, er kunnen boeken over vol geschreven worden.

Het NKS kent een hele rijke geschiedenis met tal van verhalen waar je boeken vol mee kunt schrijven. Kneiters van snoekbaarzen, aantallen om van te watertanden, gevallen van fraude, ruzies, vriendschappen, zeges, nederlagen. Ik kan daar bij wegzwijmelen, maar ik had nog nimmer een editie meegedaan. Tot gisteren dus, op het Haringvliet.

Nee hoor, helemaal niet zenuwachtig bij de start.

Vooraf zenuwachtig? Mwah, het was te doen. Nou ja, tot een half uur voor tijd. Toen begon het me te bekruipen. Al helemaal toen de armada met dit keer 34 visboten in beweging kwam om gehoor te geven aan de kick off! Ja, met een visgids en snoekbaarspecialist als Herman Schuurman ben je in goede handen. Toch is de finesse visserij op snoekbaars niet iets waar ik in uitblink en al helemaal niet in de winter. Ik had mezelf beloofd die dag alles te geven.

Alleen het traileren al is een spektakel.

Ik kan niet zeggen dat het een grote eer was om bij een routinier als Herman aan boord te zitten. Wat een machine en wat een waterdicht plan. Het begin kenmerkte zich door wat speldeprikjes op dieper water van 8 tot 9 meter. Het was niet veel soeps, ik denk dat Herman deze dieptes in ieder geval uit zijn hoofd wilde bannen.

Handhengel met shad of fireball en op de bijhengel een dropshot rig met een dood visje… Killing!

Ondertussen zag ik al een loerend oog van de sympathieke Fries naar een nieuwe stek. Niet veel later legde hij mij zijn strijdplan uit. Een waterkaart vol met dieptelijnen, markeerpunten en vaarroutes. Het zullen de zenuwen zijn geweest, ik begreep er niet veel van en zei ja en amen.

De eerste vissen…

Maar het nieuwe gebied was voor korte tijd een gekkenhuis. Veel actie, mooie maatse vissen. En jawel, ook ik mocht aan de bak. Wat een heerlijk gevoel. Vis, en snoekbaars al helemaal, is fantastisch om te vangen, maar dan ook nog in wedstrijdverband… Wauw, wat een kick ass euforie geeft dat.

Dit systeem is een aanrader voor elke snoekbaarsvisser! Geniaal tot stand gekomen door Herman.

Tot die tijd liep kunstaas en het dode aasvisje redelijk gelijk op… Er was nog geen patroon in te herkennen. Mooie maatse snoekbaarzen, als kinderen zo blij. Tja, en dan ga je aan andere boten denken. Hoe doen die het? Bo, mee als cameraman, kon het niet laten, keek af en toe en gaf ons soms alleen maar een geruststellend knikje.

70’ers, holy shit!

Mijn nervositeit omtrent het zelf vangen of niet verdween, maar maakte plaats voor een soort overwinningsdrang. ‘Ok, dan nu ook echt het maximale eruit halen.” Ik zag bij Herman hetzelfde. Inmiddels was het druk geworden op de betreffende stek, maar Herman schakelde snel. In mum van tijd lagen we weer ergens alleen op een diepte van rond de 6 meter.

En dan gaat het lopen… Ongelooflijk.

Het middaguur had al geslagen en hoe vaak maak je niet mee dat de beet er dan volledig uitvalt. Gek genoeg dit keer niet. Het mooiste ging nu beginnen. Opvallend minder actie op de shad, des te meer op het ontzettend effectieve dropshot systeem van Herman. Leuk en aardig die 50’ers en 60’ers, als we hoog zouden willen eindigen hadden we 70’ers nodig. Nou, op een presenteerblaadje zou je bijna zeggen. Eerst wat ondermaatse snoekbaarzen en toen een dikke 74 cm vis en een van 68 cm.

Lossers, missers, die horen er ook bij.

Een retorische vraag van Bo: “Herman, dit zijn topvissen voor tijdens een NKS wedstrijd toch?!” Herman lachend: “Eh, ja! Dit zijn hele mooie vissen.” Ondertussen had de organisatie het leaderboard eruit gegooid, om de spanning op te bouwen. Nou, dat is ze gelukt. Bij een NKS wedstrijd gaat het om de totaalscore van de 7 grootst gevangen snoekbaarzen. Op een gegeven moment hadden we dus 7 vissen. En jawel, we konden vissen gaan upgraden. Iets waar ik vooraf nog niet van had durven dromen. Wauw.

Vol in de ankers.

Ongeloof, verbazing, euforie!

Eerst verdween daar een snoekbaars van 48 cm uit onze lijst, maar daar bleef het voorlopig bij. De minuten tikten weg. Herman: “Sjoerd, we varen nu langzaam naar een heel mooi puntje, daar gaan we nog een bak vangen.” Zelden meegemaakt dat vissers zo goed vangsten kunnen voorspellen, maar Herman heeft kennelijk deze gave. 10 minuten voor tijd. BAM. Op de dropshothengel. Een zenuwslopende dril, goud/brons aan de oppervlakte en in het net. 74 cm! Niet te geloven.

Nog een van 74 cm, het zal toch niet?!

Top 10 sowieso, top 3 ook niet onaannemelijk, zelfs winst was een mogelijkheid. De eerste plek. Het zou toch niet. Zenuwslopend dat speculeren. Bij de trailerhelling natuurlijk tal van verhalen en ervaringen. Ook mooi om mee te maken. Veel hadden een mooie ochtend gehad, waarbij het terugliep in de middag. Bij ons was het eigenlijk andersom. Wij maakten ons eigenlijk zorgen om nog maar 1 team, namelijk Goran Krnjic en zijn vismaat Alex. Die hadden vergelijkbare snoekbaarzen op hun lijst staan. Alleen de prijsuitreiking kon uitsluitsel bieden.

Krnjic met zander, die gingen ook als een trein.

Die vond plaats onder het genot van een drankje en broodje gehaktbal in een naburige horecagelegenheid. Een supergezellig samenkomen in een echt NKS-sfeer, waar ik al zo vaak over had gehoord. Oudgedienden, ik hoorde van een deelnemer die al 30 jaar meedoet. Daarbij nieuwe gezichten, zoals de mijne. Ik vond alleen dit al tof om mee te maken. Echt een aanrader voor iedereen die eens ongedwongen een toffe viswedstrijd wilt vissen, klik HIER.

Ook hier nul last gehad van de zenuwen.

Tweede, wat gaaf! Zal ik nooit vergeten!

En toen natuurlijk het hoge woord, de prijsuitreiking. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik hoopte op de overwinning. Dat krijg je er van… Meedoen als underdog, dan gaat het lopen en dan wil je meer en meer. De nummers 1 en 2 waren een beetje zoals verwacht: Herman & ik of Goran & Alex. De nummer twee als eerst… Herman en ik. Gek genoeg geen teleustelling, maar blijdschap. Een eerste NKS wedstrijd en dan gewoon tweede worden. En… We hebben alles gefilmd! Next level. Dat wordt er eentje mensen!

 


 

Wall of fame vangsten

Winter tot nu toe samengevat: Bizar toch maar weer. IJskoud, dan 12 graden… Hmmm… Geen touw aan vast te knopen. Gelukkig lopen de vangsten gewoon goed door. Iedereen thanks voor het insturen wederom!

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.

Robertjan Mastenbroek: “Giant Travelly. Een droom die eindelijk uitgekomen is. Hiervoor 8 dagen staan popperen en jiggen. Gewoon helemaal lichamelijk kapot gaan! Dit was voor mij de ultieme beloning van de trip. Gevangen op een stickbait. Super blij mee! Madagascar 2024.” Next level Robertjan! Wat een vis. Fijn om zo’n razende reporter/visser over de hele wereld te hebben. Vooral doorgaan!!!

Albert Dekker: “Het verveelt nooit.” Niet te geloven! Het houdt niet op. Bizar!!! Niet zomaar metersnoeken!

Dylan Yans: “50, mooie weer, vrienden en fun. Meer moet je niet hebben.” Prachtig verwoord Dylan! Insane beauty hoor, wat een kleurenspel!

Jan Lemmens: “Ondanks de sneeuwval besloot ik toch te vertrekken voor een nachtelijk avontuur . Dit bleek de goede keuze, want even mocht ik deze dame de binnenkant van mijn boot laten zien.” Doorzetters worden beloond. Nou ja, niet altijd, maar thuiszitters hebben op een houtje moeten bijten 😛

Krijn van Urk: “Gisteren nog 3 met deze als grootste.” Dat zijn prima dagen zo Krijn!

Christian De Schrooder: “Vorige week toch eens geprobeerd in de vrieskou. Mooi zonnetje en weinig wind. Heeft me 2 snoekbaarzen opgebracht van 53cm en 55cm. Geslaagde dag dus.” Zeker, sommigen moet het met minder doen en zo is die koude niet erg Christian!

Jean-Paul Van Boven: “Wanneer je een lange tijd geen beet meer krijgt kan het soms zijn dat er een groot roofdier op de loer ligt. Dat was afgelopen ochtend duidelijk het geval. Wat een prachtige volslanke dame, 115cm en 15 kilo gaf ze op de weegschaal. Later die dag vielen we met onze neus in de baarzen.. een dag om nooit te vergeten!” Poeha!!! Deze snoek alleen al en dan ook nog baarzen jackpot! Geschiedenis geschreven JP!

Vin van Ges: “Doodaas visje afgelopen zondag, net voor het stormachtige weer plopte de dobber onder… blijft mooi!” Dat dobbervissen blijft ontzettend spannend Vin. Prima snoek!

Michelle van Wamel: “Taaie dag met windkracht 6/7, maar toch nog een kleine mini snoek, beter iets als niets haha.” We hebben ze groter van je gezien Michelle. Ah joh, zo leer je de joekels alleen maar meer waarderen. 

Jeroen Deleye: “Op de unieke originele Perch deze mooie snoek weten te vangen, terwijl alles dicht gevroren is; is een ongelooflijk tof gevoel.” Haha, het was inderdaad zoeken naar open stukjes. Mooi Jeroen!

Serge Sonneveldt: “De eerste snoekbaars sessie sinds maanden vanaf het kantje. Viel niet mee met de kou, maar mocht toch een paar mooie glasogen vangen.” Topper! Meer van dit Serge! Tof!

Nicky Kleine Staarman: “Eindelijk weer raak! Ging niet makelijk vandaag met windkracht 6, waaide soms bijna het water in.” En die snoek eruit Nicky? Haha! Tof dat je alsnog bent gegaan!

Greggor Boeiend: “Deze sessie vingen ik 3 mooie meervallen op de shad met als kers op de taart deze hele mooie albino. Mijn vierde albino in het wild en gelijk de grootste tot nu toe.” Ongekend Greggor! De vierde al. Wij moeten de eerste in levende lijve nog zien man!

Gregg Hofstede: “Dit kasteel was 1 van de vele grote snoekbaarzen die ons warm kwamen houden tijdens een ijskoude avond.” Kasteel is het Gregg en die zijn hard nodig om het dan weer warm te krijgen. Prachtvis!

Frank Smit: “10 km wandelen, 1 aanbeet, maar wel een mooie.” Stappenteller aan en niet opgeven! Respect Frank!

Ensar Vurel: “Favo techniek. In de volle wind gaat de vis naar mijn mening minder schuw worden en dicht tegen de kant aan zwemmen. Dit is optimaal om met de twitch te gaan vissen!” Een theorie waar we ons in kunnen vinden. Kogelronde baars Ensar!

Rj Legtenberg: “De wind en de waterstanden lieten het eindelijk weer toe! 48 cm Baars op de LiveScope! Verslavend spelletje.” Dan mag je weer en dan meteen zo’n prachtbaars!

Mats Van Dijk: “Mooie snoekbaars die net niet de 80 aantikte. Werpend gevangen op een grote shad.” Wat een brute snoekbaars Mats! Zo mooi!

Jeroen Debouver: “De wind was eens gaan liggen en het was zalig vertoeven op het water. En zeker als je zulke mooie krijgertjes kunt vangen. Die al stilletjes een mooie dikke buik krijgen.” Wat een kanon Jeroen! Niet te zuinig!

Freek Janssen: “Mooie afsluiter van een top nacht.” Ongekend Freek. Voor de geïnteresseerden: Zeer binnenkort een topartikel van deze klasbak!

 

🏆Foto van de Week🏆

Jean-Paul Van Boven heeft al vaker gewonnen, maar deze konden we ook niet zonder ‘Foto van de week’ voorbij laten gaan. Super sfeervolle plaat met zo’n moddervette pike. Wauw! Check die pens uitdijen. Vis om jaloers op te zijn, foto om jaloers op te zijn. Foto van de week, gefeliciteerd!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.