Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Mats van Dijk

14/05/2024
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Mats van Dijk

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Mats van Dijk met zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars!

 

Nummer 1> Westin ShadTeez 12 cm

De Westin ShadTeez 12 cm is de nummer één voor mij. Ik gebruik deze shad vooral op ondiep water, zoals kribvakken en ondieptes op de rivier van zo’n één tot drie meter diep.

Deze shad leent zich heel goed voor het vissen op iets ondieper water.

Ik heb er altijd voldoende met mij mee, wat maar goed is ook omdat je op de ondieptes vaak vast zit tussen de stenen. Waarom ik hem zo graag gebruik, is omdat hij een mooie rollende actie heeft.  Hierom staan de shads van Westin bekend. Ik gebruik hem vooral op ondiep water door de dikke buik die de shad heeft.

Het wat dikkere buikje zorgt voor de kenmerkende rollende actie.

Hierdoor kun je hem heel traag aanbieden op de ondieptes waar de grotere snoekbaarzen vaak liggen! Op een lichte loodkop komt hij het mooiste tot zijn recht.

 

Nummer 2> Strike King Rage Swimmer

Dit is mijn go-to shad als ik op nieuw water ga vissen. Door zijn ribbels maakt hij extra veel vibratie onder water waar de snoekbaarzen helemaal gek van worden!

De ribbels die over het lichaam gaan, zorgen voor iets meer weerstand in het water.

Ook heeft de Strike King Rage Swimmer een wijd uitslaande staartactie. Als jij de 12 cm op een haakmaat 4 rigt (zie bovenstaande foto) slaat de staart heel ver naar links en rechts. Dit kan op moeilijke visdagen echt het verschil maken. Ook is de shad tweekleurig. Zo is bij de witte variant de bovenkant wit en de onderkant doorzichtig. Deze shad is er in een 12- en 7 cm variant. De 12 cm gebruik ik op de rivier en de 7 centimeter in de stad. De shads worden ook nog eens geleverd in een plastic verpakking. Ideaal voor als je snel gaat vissen en geen tackleboxen mee wilt nemen!

Je kunt ze makkelijk bewaren in de verpakking, die er ook voor zorgt dat de staartjes niet scheef worden. Wel natuurlijk de verpakking netjes weggooien als deze leeg is!

 

Nummer 3> Fox Rage Slick Shad

De Fox Rage Slick shad is mijn favoriete shad voor (hard) stromend water. Door zijn dunne profiel pakt hij minder weerstand waardoor hij sneller naar de bodem gaat. Hierdoor hoef je geen zwaardere loodkoppen te gebruiken die vaak duurder zijn dan lichtere.

Het dunne profiel in combinatie met de kleinere staart maken de Slick Shad goed voor stromend water.

Op een 15 grams loodkop kun je hem perfect vissen in de stroming. Ook is de shad voorzien van een kleine inkeping in de onder- en bovenkant. Hierdoor kun je hem ook nog eens weedless vissen. Dit kan in je voordeel werken omdat je vaak vast zit op de rivier. Wat ik ook erg fijn vind aan het dunne profiel, is dat je haast zeker weet dat de snoekbaars hem makkelijk naar binnen kan slikken.

Bijkomend voordeel van dat dunne profiel is dat de snoekbaars hem heel makkelijk naar binnen kan werken.

Hierdoor mis je dus minder aanbeten! Ik neem altijd voldoende kleuren mee, omdat de kleur van het water op de rivier elke dag anders is. Zo heb je voor elke situatie de juiste shad!

 

Bij deze nomineer ik Mike Peeters voor zijn top 3 kunstaas voor baars, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.

Roy Vanstreels.

Jeroen Vloon.

Hendrik-Jan Verheij.

Hans van de Wetering.

Jogi Deij.

Martijn Leus.

Siegfried Schön.

Justin Gottmers.

Luc Coppens.

Calvin Clerc.

Jeroen Eijssens.

Hans Ruigrok.

Niels van Reeuwijk.

Mikky de Boon.

Rob Nullens.

Kevin van Kampen.

Lau Boom.

Mathieu Bouckaert.