Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Roy Vanstreels

15/11/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Roy Vanstreels

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Roy Vanstreels met zijn top 3 kunstaas voor snoek!

Nummer 1> Savage Gear Real Eel

Een subtiele curltail actie was iets waar ik in mijn vroege jaren als snoekvisser niet heel veel vertrouwen in had. Het doet niet veel en merken de snoeken dat wel op? Ondertussen is dit type kunstaas niet meer weg te denken uit mijn box. Waarom net de Real Eel? Wel dit heeft een paar redenen. De staart heeft een mooie actie bij ultra lage snelheden. Dit is niet niet bij alle curltail aasjes het geval en zeker iets om te overwegen voor je een aankoop doet.

Met ultra lage snelheden heeft dit aas nog een mooie actie.

De kracht van dit aas zit hem namelijk ook vaak in het rustig vissen. Voor mij blinkt een Eel echt uit in de seizoenen met kouder water, low & slow zeg maar. Verder heeft dit aasje een goede vorm die niet te veel weerstand creëert en dus bij wind, stroming of spotlock niet zo gemakkelijk omhoog gedrukt wordt. Op die manier blijft hij langer op de visdiepte waar ik hem op dat moment graag heb.

Dit aas heeft een goede vorm waardoor hij met wind en stroming lekker beneden blijft.

Tot slot gooit hij heel weinig in de war en dat kan een grote ergernis zijn bij dit soort kunstaas. Het enige nadeel is de verkrijgbaarheid. Momenteel zijn ze niet meer in productie, maar sommige winkels hebben er nog liggen en anders kan Marktplaats een goeie optie zijn.

 

Nummer 2> Westin Bullteez 23 cm

Opnieuw een stuk rubber in het lijstje, maar deze keer eentje die ik veel gebruik in een totaal andere periode van het jaar. Een Bullteez is voor mij namelijk een van de best functionerende shads in combinatie met een shallow screw. Vroeger gebruikte ik daar meestal de Svartzonker McRubber 25 cm voor, maar tegenwoordig bijna uitsluitend een BullTeez. Deze combineert goeie shallow screw eigenschappen met een hele mooie flankende belly rol.

De Bullteez is een favoriet van mij wanneer ik een shallow screw gebruik.

Wat zijn goeie shallow screw eigenschappen? De shad moet op het gewicht van de rig (aan de buik) ondiep maar recht blijven zwemmen. Ook als je een beetje haakser op de wind gooit, mag hij niet op zijn zijkant lopen. Het zal de vangkracht niet heel erg beïnvloeden, maar de inhaking wel. Tot slot vis ik de BullTeez meestal ook met een rateltje. Zeker in ruwer weer en op stekken met planten mag het wat luidruchtiger voor mij.

De Bullteez heeft al een mooi groot profiel, maar vaak doe ik er nog een extra ratel in.

 

Nummer 3> Fishion Lures Renegade Jointed 17 Paddle

Een nieuw aasje uit de handbouw stal van Mick Rijnhout. Waarom dan toch al in mijn top drie? Dit jaar heb ik veel met Mick lopen sparren over een paddle bait die jointed zou zijn. Een andere goeie maat van mij, Pieter Goossens, heeft namelijk voor mij iets soortgelijk gemaakt een aantal jaren geleden en de resultaten logen er echt niet om. De zoveelste mooie vangst en een beetje overtuigingskracht later was Mick overtuigd: iets in deze stijl moest er komen!

Mick met een prachtige snoek op zijn Renegade Jointed Paddle.

Een paddle tail is natuurlijk niets nieuws onder de zon. In Zweden maken handbouwers dit al zeker 15 jaar. Maar vaak waren dit iets kortere, gedrongen modellen, terwijl ik heel graag een iets meer langere shape wilde. Het verschil met een vaste tail is dat een jointed versie tegen lagere snelheid al actie heeft. Een beetje hetzelfde principe als met pluggen: vast is vinniger, jointed sneller op low speed. De Renegade, een van die hybride jerkbaits van Fishion, is perfect qua vorm dus de start van een reshape door Mick was snel gezet. Tot slot heeft de Renegade Jointed Paddle een heel luide ratel die ook bij lage snelheden een snoek omhoog kan lokken aan het talud.

Een super dikke vis die de Paddle recht voor de boot kwam halen. Check die Zweede kleuren eens!

De eerste versies waren gelijk goed voor heel wat actie waaronder ook een paar hele mooie exemplaren. De meest memorabele vangst so far was zonder twijfel een mooie 110 plus voor Mick die de paddle boatside kwam ophalen. Magisch!

 

Bij deze nomineer ik Jogi Deij voor zijn top 3 kunstaas voor snoek, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.