Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Jeroen Vloon

24/11/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Jeroen Vloon

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Jeroen Vloon met zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars!

 

Nummer 1> Jackson the Baitfish

Tijdens vakanties in het buitenland ga ik altijd langs de lokale viswinkel om een beetje te neuzen. En zo stuitte ik ergens in Beieren op een heel klein winkeltje met een nog kleinere  kunstaaswand. Dit shadje trok gelijk mijn aandacht en dus nam ik er een aantal mee om uit te proberen. Deze shad bleek een echte vanger en al snel was ik door mijn voorraad en moest er via internet bij besteld worden, maar deze keer in één keer voldoende voor jaren… Ik denk dat de meeste dit wel herkennen.  

Gemaakt van stug rubber en toch beweegt het staartje al bij lage snelheden.

Shads die makkelijk zwemmen, hebben mijn voorkeur en dat heeft deze zeer zeker. De Jackson Baitfish is vrij smal van postuur, heeft een licht flankende beweging en heel snel kwispelend staartje en beweegt zelfs als hij nagenoeg stil hangt. Daarbij is hij van heel stug rubber gemaakt, waardoor hij erg lang meegaat. Zeker voor het vissen in de koudere maanden wanneer het langzaam en met weinig beweging moet, is dit een absolute killer gebleken.  

In koud water trekt dit shadje ook de trage vissen goed over de streep.

 

Nummer 2> Lunker City Fin-S 

Toen ik zo’n 25 jaar geleden in aanraking met het snoekbaarzen kwam, was dit samen met een aantal inmiddels vergeten merken als Culprit, FT, AA een merk dat je bij alle viszaken tegenkwam en dus ook veel gebruikt werd. De Fin S is een slank aasvismodel met een vorkstaart en heeft een subtiele, beetje golvende beweging. Daarmee is hij heel eenvoudig te vissen en kun je hem zelf beetje leven geven, of juist niet.

Zoveel verschillende afmetingen en kleuren, er zit altijd wel een geschikte tussen.

Ook een groot pluspunt van deze shads is de grootte van de collectie in afmetingen en kleuren, dit maakt hem voor veel verschillende manieren van vissen interessant. In grootte varieert deze van 2-2.5 inch voor baars en dropshot tot wel 10 inch voor het plus size pelagische werk. Qua kleuren is de range eindeloos, maar hebben natuurlijkere en chartreuse mijn voorkeur. Het gegeven dat je deze shads na zoveel jaren nog steeds overal tegen komt, zegt volgens mij genoeg.

Pelagisch, dropshot of normaal verticaal, je kunt echt alles met de Fin-S shads.

Ik denk dat iedere snoekbaarsvisser deze shad wel kent, maar dat deze door alle nieuwe merken en modellen wellicht wat ondergewaardeerd is. In mijn optiek nog steeds één van de beste shads op de markt die nog lang mee zal gaan! 

 

Nummer 3> Job Vissenberg V-tail

Job was één van de eersten die custom shads maakte en deed dat met veel aandacht voor detail. Veel van zijn kleurencombinaties werden in overleg en op de wens van zijn klanten bedacht en kwamen zo in vele kunstaasboxen terecht. Vooral de nabewerking met airbrushen gaf deze shads een unieke look en het bekende Vissenberg signatuur. De shads zelf zijn niet heel speciaal qua vorm, maar het zachte karakter door de juiste combinatie van weekmaker en rubber geeft de shads een hele mooie actie.

De shads zelf zijn niet heel speciaal qua vorm, maar het zachte karakter door de juiste combinatie van weekmaker en rubber geeft de shads een hele mooie actie.

Mijn persoonlijke favoriet waar ik ook mijn PR-snoek op wist te vangen is de salt-and-pepper met felgroene belly and tail. Nog steeds vis ik heel graag met deze shads zowel verticaal als pelagisch en ze vangen altijd en onder alle omstandigheden… Werkelijk topshads. 

 

Bij deze nomineer ik Hendrik-Jan Verheij voor zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.

Roy Vanstreels.