TACKLE MEISTER REVIEW – Stevige, attractieve snoekbaarsshad

24/01/2019
TACKLE MEISTER REVIEW – Stevige, attractieve snoekbaarsshad

Inmiddels heeft Roofmeister een team met heuse Tackle Meisters (klik HIER en HIER). Deze fanatieke toppers zullen allerlei roofvismateriaal gaan testen en hier hun verslag daarover doen. Hierrrr Bas Westerveld over de Power Swimmer van Berkley.

Door Bas Westerveld

Binnen het brede spectrum aan kunstaas, zijn de softbaits wellicht de meest uitgebreide ranch. Er zijn werkelijk honderden verschillende shads, twisters en creaturebaits op de markt. De een nog mooier dan de ander. Maar wat maakt een softbait nou tot een blijvertje? Een voorwaarde staat vast; het moet vis vangen. Laat de nieuwe Berkley Power Swimmer daar nou net goed in zijn.

Specificaties

Merknaam: Berkley
Productnaam: Power Swimmer
Type product: softbait
Lengte: 9,5 cm en 11 cm
Kleur: 16 kleuren
Bijzonderheden: opvallend stevig materiaal
Winkeladviesprijs: € 6,99 (6 stuks)

Stevig en attractief 😛

Eerste indruk

Op de beurs in Utrecht kreeg ik een aantal pakjes in mijn hand gedrukt, waarbij mij direct opviel dat Berkley niet heeft bezuinigd op de verpakking. De shadjes zitten los van elkaar in een plastic mal verpakt. Voor mij een groot pluspunt, omdat dit ervoor zorgt dat de staartjes mooi recht staan, wat de presentatie van een shad ten goede komt.

Verder is het een opvallende verpakking, waarbij direct duidelijk wordt dat de Power Swimmer uit de Powerbait serie komt en dus voorzien is van een sterke geur, wat meer vis moet opleveren.

Last but not least, de shad zelf. Yes! Eindelijk een shadje dat degelijk aanvoelt. De Power Swimmer is gemaakt van stevig rubber, heeft een flinke schoepstaart en is voorzien van ribbels over de gehele lengte. Oftewel, dit shadje kan moeilijk onopgemerkt blijven onderwater.

Hoewel ik enthousiast word van dit stevige materiaal, omdat ik verwacht dat deze minder snel vernield wordt door staartbijters, ben ik ook direct nieuwsgierig naar de actie van de shad. Op naar het water dus!

Ook op de dropshot rig bewees de Power Swimmer zijn waarde.

De proef op de som

Het mooie aan softbaits is dat er talloze manieren zijn om er mee te vissen. Verticalen en werpen zijn de technieken die ik heb toegepast en dit voornamelijk met een eenvoudig loodkopje.  Daarnaast heb ik de Power Swimmer ook gevist aan de dropshot, Texas -en Carolina-rig.

Voor de twee laatstgenoemden vind ik deze shad echter ongeschikt. Hoewel er aan de bovenkant een inkeping in de shad zit voor een offset-hook, vind ik de kans op missers te groot. Door het stugge materiaal waar de Power Swimmer van is gemaakt, glijdt deze bij een aanbeet moeilijk bij de haakpunt weg, waardoor het goed zetten van de haak moeilijk gaat. Ik heb meerdere aanbeten gehad maar geen enkele vis bleef hangen. Vissend met de dropshot is daarentegen zeker een goede optie, ook aan de bijhengel heeft mij dit een aantal vissen opgeleverd.

In mijn ogen komt de Power Swimmer het best tot zijn recht wanneer je deze op een loodkop vist. De grote schoepstaart remt de shad af, wat zorgt voor een langere glijvlucht en laat dat nou net onweerstaanbaar zijn voor vadertje glasoog.

Minder geschikt voor de Carolina- en Texas rig. 

Hoe lichter de loodkop, hoe trager je de Power Swimmer kunt vissen. Met kopjes tot 3,5 gram blijft de shad nog mooi recht zwemmen tijdens het dalen. Uiterst langzaam zakt dit shadje dan naar de bodem. Top voor de koudere maanden!

Ook het verticalen met de Power Swimmer gaat perfect. De grote staart en extra ribbels op de shad zorgen ook bij een trage aaspresentatie nog voor de verslavend harde beuken op je hengel! Menig snoekbaars zag tijdens het testen van dit aasje de binnenkant van mijn boot. Stuk voor stuk mooie vissen, die zich vol overgave op de Power Swimmer stortten.

Ondanks de agressieve aanbeten, ziet het shadje er aan het eind van de dag nog steeds goed uit.  Het staartje blijft intact en de shad is niet uitgescheurd bij de haak. Het lijkt soms normaal dat je je shad na een paar vissen alweer kunt vervangen, omdat het al vernield is. Leuk al dat extreem soepel, maar kwetsbaar materiaal, de Power Swimmer laat zien dat het gewoon tegen een stootje kan en ook nog eens goed in smaak valt bij onze rovers.

Niet meteen kapot na de vangst van een snoekbaars, verre van zelfs. 

Aanschaf

De Berkley Power Swimmer is verpakt per 6 stuks en de prijs zal rond de €6,99 zijn. Geen slechte prijs voor 6 shads die in het bezit zijn van de nodige vangkracht en ook nog eens van goede kwaliteit zijn. De Power Swimmer is nog niet zo makkelijk te verkrijgen, aangezien ze in 2019 op de markt komen en het jaar nog maar net is begonnen. Houd je favoriete hengelsportzaak dus goed in de gaten, het zal niet lang meer duren…

Slotsom

Persoonlijk ben ik erg te spreken over dit nieuwe aasje van Berkley. Alleen het vissen met een offset-hook is mij niet bevallen, voor deze visserij met Texas en Carolina-rig heeft Berkley wel betere softbaits (worms en creaturebaits) in hun pakket.

Met een dropshotmontage of een loodkopje kun je je lol niet op! Vis de shad uiterst langzaam met hele lichte loodkopjes of juist sneller en agressiever met een wat zwaardere kop. Dat laatste zal je ook zeker in de warmere maanden mooie vissen gaan opleveren! 

TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam: Bas Westerveld
Geboortejaar: 1991
Regio: Drenthe
Favoriete roofvissoorten: Snoekbaars, snoek en baars.
Specialismen: Allrounder met voorkeur voor werpend vissen.