Hoe het kan boteren tussen BEROEPS- en SPORTVISSERIJ

18/10/2018
Hoe het kan boteren tussen BEROEPS- en SPORTVISSERIJ

Ruim dertien jaar geleden ben ik van Noord-Holland naar Friesland getogen. Ik woon daar best hoor, maar wel met meer kans kamelen te vinden dan een snoek. Nogal droog dus.

Door Bertus Rozemeijer

Dat was in het Noord-Hollandse heel wat anders. Vlakbij huis de Zaan, natuurlijk de polders, het Noordzeekanaal en het Alkmaardermeer. Dit laatste is eigenlijk een toonbeeld van hoe een water, wat in eigendom is van een beroepsvisser, kan zijn. Vissen hier betekent dus echt vissen met verstand en dat blijkt wel uit alle vis die je daar kunt vangen.

Wat een ruimte op dit prachtige water. 

Die dertien jaar geleden stond ‘De Meer’ bekend als snoekbaarswater. Waar het met de snoekbaars overal rapido naar beneden gaat, is het op het Alkmaardermeer nog volop vangen geblazen. Dat bleek wel uit de aantallen die ik met mijn twee gasten vingen. Niet alleen veel, in drie dagen 81 vissen  maar ook heel beste, tot een kapitaal exemplaar van 92 cm erbij. 

Heel plezierige bijkomstigheid is dat je de vis niet extreem diep hoeft te zoeken. Veel vis vingen we tussen de 7 en 9 meter. Ga je wat dieper, dan vang je ook goed snoekbaars, maar grappig genoeg, wel steeds meer kleine vis.

Lekker in de aantallen lopen met kans op grote vis ook nog eens. 

Vergeet die killing fireball niet mee te nemen!

Snoek is alom aanwezig. Wat heet, met tussen het verticaalvissen door zo’n zes snoeken per dag erbij mag je niet klagen en natuurlijk schuiven ook de baarzen over je kunstaas heen.  Grote snoek hebben we niet gevangen, maar eerlijk gezegd, hebben we daar ook niet gericht op gevist.

Mooie stekken

Eigenlijk is de techniek super eenvoudig. Gewoon verticaal met als veruit de beste kleur Motoroil. Dat was dertien jaar geleden net zo. Een aasvisje op een Fireball wordt ook niet door de snoek en snoekbaars genegeerd, maar vis die dan wel lekker langzaam.

Volop snoek tussen de bedrijven door…

Wauw, wat had en heeft dat Alkmaardermeer toch een fantastische potentie. 

Eenvoudig af te vissen is de rand van de vaargeul langs het eiland De Woude tot de Stierop. Ook langs De Deiling kan het niet mis. De Lange Rijs is lastiger, maar wie er tijd in kan of wil  steken komt verrassingen tegen.

Het Alkmaardermeer zit niet in de grote vergunning, dus je moet een vergunning halen bij de Firma Dil in Akersloot. Klik HIER. Oh ja, een dagvergunning is geen koopje. Je betaalt er 20 euro voor, maar daarvoor heb je wel erg veel ruimte voor jezelf. Gezien de vaak tjokvolle drukte elders is dat toch een mooie bijkomstigheid. Daarbij, het is een schitterend viswater.

Je hoort eigenlijk weinig over het Alkmaardermeer…

Het Alkmaardermeer is bij velen onbekend en dat is jammer, want het water is en blijft een grote parel van ca. 800 ha. Voor mij is het een beetje te ver rijden om er maar een dag te vissen, dus met de klanten heb ik er een lang weekend van gemaakt. Dan moet je ook ergens onderdak vinden en dat kan super bij Thomas Knijnenberg op het eiland De Woude.

Fantastisch huisje langs het water. 

Je zit daarmee gelijk op De Meer zelf. Zijn partner, Minette heeft een prima onderkomen in een huisje gelijk aan het water. Gewoon top dus. Info bij Minette Klein Schiphorst: minette@studiowoude07.nl of klik HIER.

Hoe wil je je vakantiehuisje hebben? Te gek toch?!

Eten moet je zelf meenemen want er is geen Supertje. Wel heb je links en rechts van het vakantiehuisje een prima restaurant, dus kom je niet gelijk om van de honger. Ik weet zeker dat de bezoekjes aan De Meer weer meer frequent gaan plaatsvinden, want echt, het was top en is nog steeds geweldig daar..

VISGIDS BERTUS ROZEMEIJER

Het klinkt als een droom, vissen met een icoon als Bertus Rozemeijer, de godfather van het roofvissen. Maar dat kan, je kunt bij hem een visdag boeken. Een visgarantie is moeilijk te geven, maar bij Bertus hebben wij zo onze twijfels. Kijk op zijn WEBSITE!