Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Hans Ruigrok

06/02/2024
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Hans Ruigrok

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Hans Ruigrok met zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars!

 

Nummer 1> ShadTeez Hollow 12 cm

Dit veelzijdige stukje kunstaas heeft mijn visavonturen de laatste tijd werkelijk naar een hoger niveau getild. Als iemand die veel werpt, kan ik dit aasje op talloze manieren inzetten. Of het nu gaat om de jig, Ned rig, weedless rig of dropshot, deze shad werkt gewoon perfect. Wat hem echt uniek maakt, is zijn soepelheid, wat komt door de luchtkamer die er in zit. Bij een aanbeet klapt de shad moeiteloos dubbel, wat zorgt voor een veel betere inhaking. Daarom gebruik ik niet eens een stinger.

Deze shad is hol en trekt onder water een bellenspoortje, dit kan zorgen voor een extra trigger.

Ik kan daardoor ook nog wat kortere haken op mijn jigheads gebruiken waardoor de actie nog mooier is dan bij andere shads. Ook is mijn ervaring dat deze goed schadebestendig is en niet zo snel uitscheurt. Tijdens het binnen vissen vlak na het inwerpen ontstaat er een bellenspoortje wat een extra aantrekkelijk effect geeft. Trouwens, mijn maat zegt dat weer: “Ben je weer met je vuurpijltjes aan het smijten?” Door de opening in de zijkant krijg je namelijk een grappig fluitend effect als ze door de lucht schieten!

 

Nummer 2> Vision Oneten Jr. +1

Dit aasje heeft me al zoveel prachtige momenten bezorgd, van hartverzakkende aanbeten tot de meest subtiele tikjes waarbij je alleen een lichte beweging van je lijn ziet. Ik blijf hier het hele roofvisseizoen mee vissen, van langzaam in de winter tot het snel binnen rossen voor zeebaars. Dit komt omdat deze twitchbait zo ontzettend veelzijdig is. Mijn hengel op het zoete water is de Megabass Orochi Jerk Special 6/8 tot 4 oz., samen met een Shimano Metanium. Dit setje is namelijk echt perfect voor dit werk.

Jaarrond goed te gebruiken op snoekbaars!

Met name spawn-killer 11 cm is echt mijn favoriete kleur voor snoekbaars. Loeischerpe haken en 100% perfecte afwerking maken dit tot een pareltje. Ik gebruik dit aasje nu dan ook veel op de ondieptes op bijvoorbeeld dagen dat het water  hoog staat en bruin is op het Hollands Diep. De vis wordt namelijk getriggerd door de ratel en slaat in het hangmoment vaak hard toe. Natuurlijk is ook de baars een prachtvangst op deze jerkbait. Wat mij ook opvalt, is dat op water waar veel op snoek gevist wordt deze twitchbait dressuur doorbrekend kan werken. Naast dit is deze twitchbait gewoon heel makkelijk te vissen en werpt hij heel erg ver, ook tegen de wind. Daarom een verdiende nummer twee.

 

Nummer 3> ShadTeez 12 cm

Deze shad is voor mij en mijn maat Henk degene waar we vaak mee starten. Een echte snoekbaars vanger, vooral op het ondiepe. Met wat gekleurd water pak ik dan steevast de kleur official roach. Echter viste Henk me naar huis met green headlight. Zo zie je maar, een natuurlijke kleur shad in troebel water werkt ook prima.

Official roach is mijn favoriete kleurtje. Natuurlijk, maar ook opvallend.

Met een zeven grams jig, uitgerust met een 4/0 of 5/0 haak met een ruime bocht, komt deze shad ook helemaal tot zijn recht op water van anderhalf tot drie meter diepte. De ware kracht van deze shad ligt bovendien in zijn prachtige flankende actie. Wanneer de zon erop schijnt en je langzaam door de plantenresten vist, geeft dat ontzettend veel vertrouwen en leidt het tot schitterende vangsten. Zelf gebruik ik hiervoor de Westin W4 Powershad hengel van 240 cm, met een werpgewicht van 15 tot 40 gram.

Een wat zwaardere hengel is gewenst bij zulke dikke snoekbaarzen.

Ik gebruik  hier dan een 2500 molen op met een 12/00 gevlochten lijntje, fluoro voorslag met een niet te dik staal lijntje van ongeveer 30 cm. Natuurlijk is deze shad ook een topper voor het vangen van een beste snoek. Ik zie en hoor steeds meer dat een kleiner slagje kunstaas vaak beter werkt dan het grotere spul. Voordeel ook is dat je mooi licht kunt vissen en lekker kunt drillen met een mooi krom hengeltje, ik hou ervan!

 

Bij deze nomineer ik Mikky de Boon voor zijn top 3 kunstaas voor snoek, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.

Roy Vanstreels.

Jeroen Vloon.

Hendrik-Jan Verheij.

Hans van de Wetering.

Jogi Deij.

Martijn Leus.

Siegfried Schön.

Justin Gottmers.

Luc Coppens.

Calvin Clerc.

Jeroen Eijssens.