Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Hans van de Wetering

20/12/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Hans van de Wetering

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Hans van de Wetering met zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars!

 

Nummer 1> Berkley Sick Flanker

De Flanker is zo’n aasje dat ik mee zou nemen als ik op survival moest en mijn gezin afhankelijk zou zijn van de vis die ik vang. Elke boot en kant sessie gaat deze shad aan de speld. Ik vis deze shad met vertrouwen, in elk jaargetij. De kleur vind ik niet (altijd) belangrijk, want hoeveel kleur blijft er nog over na drie meter diepte op een stromende rivier? Afhankelijk van de loodkop is deze shad op diverse manieren te vissen en wordt ie makkelijk opgezogen door de gestekelde jagers.

Dit is zo’n shad die altijd mee gaat en altijd wel een keer aan de speld hangt.

Omdat het praktisch nooit nodig is, vis ik deze shad zelden met een stinger. Ik gebruik de Sick Flanker het meeste om werpend te vissen op snoekbaars. Ongetwijfeld kan de Flanker ingezet worden tijdens het verticaal vissen, maar ik doe het nooit. Het verticaal vissen ligt mij simpelweg niet, ik moet fysiek bezig zijn. Mijn meest gebruikte techniek is de techniek die iedere snoekbaars visser wel kent. Het afgooien van structuren, meerpalen, stroomnaden, keerstromen, viaducten, etc. Het is inmiddels een behoorlijk uitgekauwde techniek, maar zolang het blijft werken, blijf ik de Flanker inzetten voor deze efficiënte manier van snoekbaars vissen. 

 

Nummer 2> Berkley DEX Stunna

Zoals de meesten van jullie laat ook ik mij inspireren door de technieken en producten die op social media voorbij komen. De Berkley DEX Stunna is hier een mooi voorbeeld van. Deze twitchbait is eenvoudig en leuk om te vissen, je kunt er weinig verkeerd mee doen.

Een makkelijk te vissen twitchbait waar je goed van voelt of hij mooi loopt of niet.

Mijn vistijd is gering en ik heb geen zin en tijd om bepaalde (finesse) technieken onder de knie te krijgen. Elke roofvis en dus ook snoekbaars moet deze twitchbait hebben. De Stunna doet zijn werk het mooist als hij met korte, felle tikken wordt terug gevist. Wanneer je na de opvolgende tik weerstand voelt, is het zo’n gelukzalig moment als de hengel krom gaat. De actie van de Stunna is goed te voelen met de juiste hengel, je merkt al snel wanneer er iets niet in de haak is. Dat is erg fijn omdat het zó frustrerend kan zijn wanneer je pas voor je voeten ziet dat het kunstaas zijn werk niet heeft kunnen doen door vuil. Dit gevoel zorgt ervoor dat je niet te lang door vist met vuile haken.

Naast snoekbaarzen kun je ook hele mooie snoeken en baarzen op de Stunna verwachten.

Door deze gevoeligheid kun je sneller en efficiënter vissen en kan deze twitchbait doen wat hij moet doen. Ook als de Stunna stil in het water hangt, vangt hij snoekbaars. Regelmatig laat ik mij, tijdens het binnen draaien, afleiden door overvliegende vogels, een berichtje dat binnenkomt of een instelling op de dieptemeter. Wanneer je na zo’n momentje (tien sec.) een tik geeft aan de twitchbait en er hangt een mooie snoekbaars aan dan heeft dat niets met mijn vis skills te maken en bevestigt dat de vangkracht van de Berkley Stunna. 

 

Nummer 3> Berkley Pulse Realistic Roach

Inmiddels is het algemeen bekend dat snoekbaars ’s nachts heer en meester is van het donkere water. Van oudsher wordt er op snoekbaars gevist met slanke shads die makkelijk naar binnen gezogen kunnen worden in de relatief kleine snoekbaars bek. Echter kan snoekbaars in het donker wel wat hulp gebruiken d.m.v. een opvallende shad met een hoog profiel. De Realistic Roach is de shad bij uitstek voor dit werk. De peddel staart kwispelt al bij de minste stroming of afdaling en brengt voldoende vibratie in het water. 

Deze shad is in het donker één van mijn favorieten mede door zijn hoge profiel.

Mijn doel is nooit om grote aantallen snoekbaarsjes te vangen. Ik gooi de Roach met plezier een hele dag of avond voor die ene dikke vis. Daarom kies ik altijd voor het grootste formaat Roach (15 cm) in de herfst en winterperiode. De meeste snoekbaarzen belaag ik op de rivier waar deze shad met de juiste loodkop zó heerlijk en subtiel naar de bodem kan dwarrelen… 

Die aanbeten beleef ik in het donker veel intensiever…

Ik weet niet of een snoekbaars harder toehapt in het donker, maar wat ik wel weet, is dat ik de aanbeet veel intensiever beleef. Daar ga ik voor op pad, één aanbeet van een knoeperd is genoeg, de rest in bonus. 

 

Bij deze nomineer ik Martijn Leus voor zijn top 3 kunstaas voor baars, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.

Roy Vanstreels.

Jeroen Vloon.

Hendrik-Jan Verheij.