De jacht naar snoekbaarzen in het donker

19/11/2022
De jacht naar snoekbaarzen in het donker

Zoals velen misschien wel weten, kunnen snoekbaarzen aardig lichtschuw zijn. Daarom vang je ze vaak goed onder bruggen en andere schaduwplekken. Zeker wanneer het water helder is, kan het ontzettend lonen om snoekbaarzen in het donker te belagen. Ervaring leert dat dan de monstersnoekbaarzen actiever zijn…

Snoekbaarzen in het donker is wel net een ander spelletje dan overdag. Je materiaal mag best wat grover zijn, gezien de kans op een grote vis aanzienlijk groter is. Ook vis je vaak, zeker in het najaar en in de winter al met groter kunstaas. Kunstaas zo vanaf 12 cm tot en met 20 cm is zeker niet te groot. Vaak denk je dat al te snel! Wat heb je nou nodig om de snoekbaarzen in het donker te belagen?

 

Stevige hengels> Finesse Shad & Powerteez

Voor deze visserij heb je stevigere hengels nodig. Westin heeft twee hengels in het assortiment die deze zwaardere visserij goed aankunnen. De Finesse Shad tot 38 gram en 2,25 meter lengte en de Powerteez. De Powerteez is te krijgen in 2,50  en 2,70 meter met werpgewichten uiteenlopend tot 28 gram en 70 gram!

Westin Prostaffer Toon van Ham gebruikt de W6 Powerteez om de snoekbaarzen de baas te zijn.

De Finesse Shad is verkrijgbaar in de W4 en W6 versie, dus wil je iets meer luxe en nóg meer gevoel, dan kies je de W6. De W4 is ook een zeer goede keuze, zeker als je niet vaak vist, is dit de betere keuze. De Powerteez daarentegen is ook verkrijgbaar in de W3 serie. Dus voor relatief weinig geld heb je al een tophengel om op snoekbaars te werpen. Zeker vanwege de lengte is de Powerteez een uitstekende keuze als je vanaf de kant gaat vissen. De Finesse Shad is top vanuit de boot en beide hengels beschikken over goede eigenschappen voor het werpen op snoekbaarzen in het donker.

 

Modellen shads

Wat betreft shads is er altijd enorm veel keuze. De voorkeur gaat toch uit naar slankere shads. Een snoekbaars heeft best een grote bek, maar niet zo’n laadklep als een snoek. De shad mag erg lang zijn, als hij maar slank is.

De ShadTeez Slim 12 cm en 14 cm zijn onwijs goede shads voor het werpen en verticalen op snoekbaars.

Voor het werpen op snoekbaarzen in het donker is de techniek gewoon hetzelfde. Echter is er veel minder licht waar de snoekbaars mee kan werken. Gelukkig hebben snoekbaarzen extreem goed zicht in het donker. Zeker bij wat helderder water en helder weer met een goed verlichtende maan kun je echt droomsessies hebben. Kies dus ook kleuren van je kunstaas die opvallen bij weinig licht. Een glittertje bijvoorbeeld, deze weerkaatsen wat slap licht en dit kan net genoeg zijn om goed op te vallen onder water. Of extreem donkere kleuren, klinkt gek, maar deze geven het beste contrast tegen de lucht en zijn daarom goed te zien van onder.

Sparkling Chartreuse en Sparkling Blue hebben een hoop glitter in de shad, deze reflecteren het maanlicht.

Het is een beetje spelen aan het begin van de avond hoe groot je gaat vissen en welke kleur het beste loopt. Een beetje wisselen kan zeker geen kwaad, zeker als je al vaker op een stek snoekbaarzen in het donker hebt gevangen. Ben je meer zoekende naar plekken nog, kies dan twee of drie shadjes uit en doe met elk een stuk of tien worpen en ga dan naar de volgende stek of zone. Op deze manier vind je vanzelf een shad en een plek waar jagende snoekbaars zit!

 

Dare to be different> Grote V-staarten

Grote V-staarten zijn echt niet alleen maar geschikt om mee te verticalen, integendeel. Zeker werpend kunnen deze no-action shads goed ingezet worden. Je kunt er ook iets meer mee spelen en zelf actie aan geven. Deze shads zijn vaak ook in grotere formaten te vinden dan shads met schoepstaarten.

Grote V-staarten als de RingTeez TT kunnen ook echt super zijn wanneer je werpt.

V-staart shads zijn vaak ook echt mooi slank, wat wel belangrijk is voor snoekbaars. Door bijvoorbeeld met je hengel de shad flink omhoog te tikken, trek je hem snel van de bodem af. Door redelijk licht lood te gebruiken, dwarrelt de shad mooi naar beneden. Je kunt er dan voor kiezen om wat nerveuze tikjes mee te geven, maar vaak is dit niet eens nodig.

 

Het is dus helemaal niet zo anders dan overdag, maar het mag dus vaak wel wat grover. Zeker ook omdat de grotere vis actiever is in het donker. Doe er je voordeel mee en probeer het ook eens!