Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Martijn Leus

03/01/2024
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Martijn Leus

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Martijn Leus met zijn top 3 kunstaas voor baars!

 

Nummer 1> Lucky John Hogy Shrimp

Als eerste kies ik een aasje die voor mij vrijwel gelijk geliefd is geworden in een korte tijd. Dit komt omdat het aasje er heel realistisch uitziet en daarnaast ook nog van een goede kwaliteit is. Ik ben er dan ook heel zeker van dat het hebben van vertrouwen in een aasje de eerste factor is van succes, en dat wordt bij mij versterkt door het er realistisch uitzien van het kunstaas. De Hogy Shrimp is een stukje kunstaas die verkrijgbaar is in verschillende lengtes en kleuren; zo is er dus voor elke omstandigheid een optie.

De Hogy Shrimp beweegt al tijdens het stil liggen.

Dit aas beschikt over een hoog zoutgehalte waardoor hij vrijwel gewichtloos is in het water en dat samen met een Carolina-rig of met een lichte cheburashka rig kan echt dodelijk zijn. Dit omdat de tentakels vaak tijdens het stilliggen alsnog bewegen. Vaak is dit aasje dus het eerste wat ik eraan doe tijdens het vissen met de Carolina-rig of met de cheburashka rig. Met de cheburashka vis ik zo licht mogelijk (1 tot max 3 gram) om een trage natuurlijke aanbieding te creëren onderwater.

 

Nummer 2> Lucky John Hama Stick

Het tweede kunstaas wat ik wil laten zien, is een kunstaasje wat er eigenlijk best saai uitziet omdat het eigenlijk gewoon een langwerpig kunstaasje zonder enige pootjes of staartjes is. Maar op een bepaalde manier ziet het er ook weer heel mooi uit en kan dit aasje juist een hele gave actie geven, wat een creaturebaitt of iets anders niet gaat geven onder water. Ik heb het hier over de Hamastick, dit is een pintail shad waar net zoals bij de Hogy Shrimp een hoog zoutgehalte in zit, waardoor hij heel langzaam naar de bodem zakt.

Ook zo’n C-rig topper is de Hamastick.

De Hamastick gebruik ik alleen voor het vissen met de Carolina-rig, omdat het kunstaas op deze manier in mijn ogen het effectiefst is. Tijdens het binnenvissen met de C rig kun je tussendoor een kleine felle tik geven. Dit zorgt ervoor dat het aasje in een redelijk snelle beweging naar voren schiet boven de bodem en daarna rustig naar beneden dwarrelt. Deze actie komt precies overeen van een grondel die van rustig zwemmen naar een vluchtbeweging gaat. Dit kan bij een voorzichtige baars toch de trigger zijn om hem te pakken.

 

Nummer 3> Lucky John Basara 

Het derde kunstaas wat ik wil laten zien, zijn de Basara Twitchbait series. Deze serie heeft enkele twitchbaits die toch erg onderschat worden. De twitchbaits zijn suspending, dus ze hangen stil in het water. De haken zijn scherp en de links-rechts actie is ook super goed. Ook zijn er vele bijzonder kleuren te verkrijgen en zijn er ook diep en ondiep lopende versies. Wanneer de baarzen geen shads, creaturebaits of ander kuntaas willen, dan is er eigenlijk nog maar één optie en dat is toch even lekker de baarzen wakker krijgen met een twitchbait.

Als softbaits niet werken, wijk ik graag uit naar twitchbaits.

Ik heb dan ook het gevoel dat de baarzen uit agressie en nieuwsgierigheid graag willen zien wat er nou eigenlijk voorbij vliegt. Vaak zwemmen ze tot aan je voeten mee en grijpen ze op het laatste moment toe voordat hun broer of zus de kans krijgt om toe te slaan. Wat deze twitchbait dus uniek maakt, is het stabiel blijven tijdens het binnenhalen en dus niet in de knoop raakt tijdens de links-rechts actie…

Te krijgen in diep en ondiep lopende versies.

Daarnaast werkt het traag vissen van de Basara twitchbait series ook uitstekend. Soms willen de baarzen simpelweg geen super snel geviste twitchbait, maar willen ze toch iets langer kunnen nadenken. Omdat de Basara series suspending zijn, kan deze techniek daardoor goed worden toegepast en kan dit soms in de zomer en ook in de winter een effectieve techniek zijn in de baarsvisserij!

 

Bij deze nomineer ik Justin Gottmer voor zijn top 3 kunstaas voor baars, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.

Roy Vanstreels.

Jeroen Vloon.

Hendrik-Jan Verheij.

Hans van de Wetering.

Jogi Deij.