ROOFMEISTER INSIDE – R.I.P. Rex Hunt & de wormendiscussie

07/04/2019
ROOFMEISTER INSIDE – R.I.P. Rex Hunt & de wormendiscussie

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Natuurlijk niet voordat je weer helemaal op de hoogte bent gebracht met de laatste roofvisnieuwtjes. Roofmeister Inside, at your service 😛

Door Team Roofmeister

 


 

R.I.P. Rex Hunt of toch niet?

In alle onschuld aan het Facebooken en dan het bericht zien dat Rex Hunt is overleden. Daarmee een stukje jeugd. Rex was absoluut mijn visheld in de jaren voor het millennium. Toch houd ik een flinke slag om de arm, want om nu te zeggen dat het www volstaat met deze berichtgeving… Niet dus. Rex zal niet de eerste zijn die onterecht dood is verklaard, laten we hopen dat alles pico bello in orde is met dit Australische hengelsporticoon.

Rex Hunt zoals we hem kennen.

Het betreffende Facebook bericht met een link naar…

… een Australische website, waar met geen woord gerept wordt over het vermeende overlijden.

Verder geen berichten, maar dan op Wikipedia zien we zijn ‘plaats van overlijden’??? Geen datum, ook verder geen berichtgeving in zijn Wiki-biografie. Vreemd!

Dagelijks zat ik voor de buis voor ‘Rex Hunt Fishing Adventures’ op Discovery Channel. Zo rond de klok van vier in de middag meen ik mij te herinneren. Verstand op nul en kijken hoe Rex een half uur vulde met 100% entertainment. Een aanbeet en dan het drillen van een of andere vissoort aan de andere kant van de wereld, ondertussen sprak hij honderduit. Ik hing aan zijn lippen.

Rex met zijn meest favoriete vissoort, de barramundi.

Toen, plotseling, ergens in 2006, richtte hij zijn vizier op de Lage Landen. De toenmalige hoofdredacteur van Beet, Pierre Bronsgeest, haalde Rex naar Nederland om onze visserijen onder de loep te nemen. Hij ging aan boord bij Bennie Muizelaar om samen met globetrotter Arnout Terlouw op zeebaars te gaan vissen. Ook het karpervissen werd hem voorgeschotelde, verticalen op snoekbaars en ik dacht ook het methodvissen op brasem.

Rex in Nederland, helaas heb ik hem nooit de hand mogen schudden 🙁

Ik was sinds 2005 werkzaam bij Beet als stagiair/redacteur en ik kon niet wachten om mijn held te ontmoeten, al was het maar om hem de hand te drukken. Het mocht niet zo zijn. Ach, daarmee blijft Rex voor mij misschien nog wel meer zijn iconische status behouden. Hopelijk gaat het Rex goed, hier of hiernamaals…

Door Sjoerd Beljaars

 


 

Jullie afsluiters

De gesloten tijd is een feit. Begin deze week vroegen we jullie om de vissen die je eind maart gevangen hebt. Goed jullie best gedaan zo te zien?! Het slotoffensief liegt er niet om. Check it out!

Thomas Danckaert met black bass. In Marokko Thomas?

Samen met Stefan op stap Roberto Vbl? Mooi man!

Sven Bonouvrie met zijn slotoffensief.

Holy shit, 128,5 cm snoek voor Stefan Cuypers.

Het scheelt weinig of deze baars van Rene Hogenbirk is letterlijk rond!

Remco van Hal met massieve baars van 48,5 cm! Geniale afsluiter 😉

Michael Holrigter met een snoektekening van heb ik jou daar.

Olaf de Vries met zijn laatste rover van het seizoen. Niet verkeerd 🙂

Prachtige foto Jurgen van Schijndel! Loepjezuiver!!!

Meerval is een vis die van warmer water houdt. Ze worden nu steeds actiever. Daar weet Jurgen van Hout alles van.

Jasper Veldkamp: “Omdat jullie het zo graag willen weten… Dit was mijn afsluiter van het seizoen op de Spro Rapper.” Respect voor je post Jasper 😉

“Iets met een paasei, zonder strik maar met stekels en strepen,” aldus Tom Bierinckx, die vooruitleeft zodat die gesloten tijd lekker kort van duur is…

Henry van der Meijden met meerval succes. In principe geen gesloten tijd om deze vissen achter de ‘schubben’ (hebben ze dus niet) aan te zitten…

Ook Thijs van der Sanden kan tevreden terugkijken op een geslaagde laatste roofvisdag.

Gerrit Schippers met een dikzak vanuit de bb.

Edwin Kerssies, de man van de kapitale snoeken en breathtaking foto’s! Keep up the good work man!

Dylan Yans met een iniemienie, maar toch een strakke plaat!

108 cm snoek voor Dominique Neijenhuizen tijdens de seizoensafsluiting.

Toine van Ierland met een prachtige getekende laatste snoek van 2018/2019.

Arjan van Dorp met een bak op de streamer.

Lekker bezig Anja Becker. Nog fris daaro zo te zien, warmere dagen in aantocht 🙂

Aartjan Genisse met een kogelronde stekel. Jij kan tevreden de gesloten tijd in gaan.

Dan weet je in ieder geval dat je op de goede plek bent voor baars en snoekbaars, Andre van Drogen 😛

Werpend op die gigantische Randmeren. Good work Owen van Boven.

Niet normaal, in de categorie, holy f*ck! Moddervette snoek, massief en een never ending tekening. Jelle de Jong met zijn mooiste snoek ever?

 


 

To worm or not to worm

Vanaf 1 april tot de laatste zaterdag is het verboden om met kunstaas, aasvis of slachtproducten te vissen. Het vissen op roofvis op zoet water wordt ons zodoende bijna onmogelijk gemaakt. BIJNA. Want sinds 2012 mag je met wormen blijven doorvissen. En geloof maar dat dat mogelijkheden biedt voor met name baars en snoekbaars. En sinds datzelfde jaar ook voor meerval (in 2012 werd de meerval van de Rode Lijst afgehaald).

Snoekbaars vangen met worm, het kan, maar wil je het?

De vraag is of je dat wel wilt. Immers is de gesloten tijd er nier voor niets en bedoeld om roofvis in alle rust te kunnen laten paaien. Het blijft een lastige discussie. Neem bijvoorbeeld snoek, van de groenjas weten we dat het wel erg lastig wordt om ze te vangen als de liefdeshormonen de overhand hebben. Je kan smijten wat je wilt, vangen zul je ze toch niet. Lukt het je toch, dan is het eigenlijk wel erg sneu dat je het paaiproces hebt gedwarsboomd.

Vanaf 1 april tot de laatste zaterdag van mei is het niet toegestaan om met kunstaas te vissen.

Bij snoekbaars ligt dat toch anders. Na ‘de daad’ is hun paairitueel lang nog niet klaar. Eenmaal de eitjes afgezet, blijven de mannetjes het snoekbaarsnest bewaken. Alles en iedereen wat in de buurt komt van de eitjes kan een fikse knauw verwachten. Ook die worm die je C- of T, dropshot of op een jigkop aanbiedt. Hier is totaal geen sprake van aasdrang, maar van agressie.

Foto van Tim Puts. Snoekbaarsnesten die droogvallen door de lage waterstand op de rivieren.

Interessant om te zien die nesten. Bij een normale waterstand bewaken snoekbaarzen deze plekken met hand en tand.

Hoe anders is dat bijvoorbeeld met de dobber op baars of met een dot wormen op meerval? Met name statisch aangeboden zal er bij aasopname louter sprake zijn van aasdrang. Zijn deze soorten aan paaien, dan zullen ze in dezelfde modus verkeren als snoek.  Sex, geen eten. Al met al een oneindige discussie. Een mooi streven is het om in ieder geval niet het paaiproces te verstoren (ook voor en na de gesloten tijd overigens).

 


 

Geknipt voor jou

Tijd voor wat extreem mooie vangsten, grappies en luchtig roofvisnieuws. We hebben er weer een week speuren op social media op zitten 😉

Dropshotten 😉

Alex Drapers succesvol met een flinke lap rubber.

Ok.

Vette snoekplaat.

Ondertussen op Roofmeister HQ.

Huh?

Typische zondagplaat met religieuze uitstraling. Nice.

Bijpassende schoenen tijdens het snoekvissen 😉

Close encounter.

Topkunstaas, dat kan niet anders.

1 aprilgrap van de KWO jongens bij de voiture van de RM hoofdredacteur.

Hun plan voor volgend jaar is al gelekt. Die jongens weten niet waar ze zich mee inlaten. Onze wraak zal zoet zijn…

Inpakken en wegwezen…

Zo schijnt het ook te kunnen. Bizar.

Rare jongens die Russen.

 


JULLIE OGEN EN OREN

Elke zondag Roofmeister Inside om jou te voorzien van inspiratie, dromen en het laatste nieuws en dat lekker luchtig 😉 Wij zijn jullie ogen en oren in de scene, maar kunnen net zo goed jullie hulp gebruiken. Heb je zelf een vette vangst of een bizar nieuwtje, je kunt ons altijd tippen via info@roofmeister.nl.