Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Siegfried Schön

07/01/2024
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Siegfried Schön

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Siegfried Schön met zijn top 3 kunstaas voor snoek!

Nummer 1> Lucky Tarpon

Dit prachtige stuk kunstaas werd door velen gezien als alleen een kunstwerkje.

De Lucky Tarpon van Lucky Lures met 39 cm en 400 gram. Een stuk kunstaas dat met de lancering meer een kunstwerk was in de ogen van velen, bleek achteraf een dressuur doorbrekende, enorme glidebait te zijn, zeker voor mij. De mooiste sessies waren dat ik de Tarpon in het schroefwater van de beroepsvaart los liet en terug naar de kant twitchte. De bedoeling was gedesoriënteerde vis na te bootsen en dit lukte.

Achter het schroefwater gooien om een gedesoriënteerde aasvis na te doen.

Met de hengel in de hand de Tarpon loslaten en uitvaren tot ongeveer 50 meter en dan rustig binnen vissen met spin stops en af en toe een korte veeg. Ook door doorgaans systematisch trollen over taluds van diep naar ondiep zijn verschillende knallers van snoeken aan boord gekomen. Komend seizoen en zeker ook nog in het vroege voorjaar ga ik deze ook gebruiken. 

Heen en weer trollen boven diep water en taludjes systematisch afvaren werkt het beste.

Hengels die alleen maar zwaarder worden om ook dit soort aas te gooien gaat zeker een nieuwe stijl in de roofvisserij worden. Op het ondiepe tussen de planten door met de nodige hangmomenten gaat het met deze topper erg spannend worden!

 

Nummer 2> Fishion Lures Giant Renegade

Een nieuwkomer van Fishion Lures: de Giant Renegade hybride 340 gram. Hybride jerks zijn niet weg te denken uit een snoekvissers aasdoos. Hybrides zijn geheel naar eigen stijl te vissen. Super zenuwachtig in de zomer of extreem traag en diep in de winter. Typisch van deze jerk is dat alle snoeken tot nu op de buikdreg gehaakt zaten. 

Bijna alle snoeken zaten tot nu toe op de buikdreg gehaakt.

Ik denk dat zonder de tweede dreg aan de staart je dezelfde inhakingskans hebt. Dat maakt het kunstaas erg speciaal en wat mysterieus. Waarom altijd aan die buikdreg? Het is dus zeker dat deze een aantrekkingskracht heeft op speciale momenten die het onderscheid maken op taaie dagen.

Dit aas heeft wat speciaals.

Upsize op taaie dagen en maak kans op enorme actie of die ene waar we allemaal op hopen. Een heerlijke lompe knuppel van een jerk die heel veelzijdig te vissen is, dodelijke hangmomenten heeft en ook extreem diep te vissen is in de winter. Zelf heb ik daar jammer genoeg te weinig tijd voor.

 

Nummer 3> Savage Gear Line-Thru Roach

De Savage Gear Line Thru Roach 32 cm, over dit aas hoeft weinig gezegd te worden. Realistischer gaat het niet worden. Hiermee kan ook weinig fout gedaan worden, misschien dan alleen door te snel te trollen.

Met dit aas kun je heel weinig fout doen.

Werpend voor de weinigen die dat doen is het ook een top aas voor zowel diep als ondiep water. De slow sink (draad uit zijn snuit) heeft een diepgang van ongeveer een meter, wat perfect is om op het ondiepe te vissen in tijden dat ze daar liggen; tussen of naast de planten. Wat mooi is aan dit aas, is dat wanneer je snelle spinstops doet, hij mooi uit flankt en dan trekt hij wat op zijn zij, wat een slome of stervende voorn nabootst. In the end, een veelzijdig in te zetten super realistische swimbait die nagenoeg niet van echt te onderscheiden is. Moeilijker kan ik het niet maken.  

 

Bij deze nomineer ik Bart van Rongen voor zijn top 3 kunstaas voor baars, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.

Roy Vanstreels.

Jeroen Vloon.

Hendrik-Jan Verheij.

Hans van de Wetering.

Jogi Deij.

Martijn Leus.