Prangende vragen over XXL baars & dit zijn de antwoorden van een specialist!

17/12/2023
Prangende vragen over XXL baars & dit zijn de antwoorden van een specialist!

De dikste baarzen kun je vangen in de wintermaanden, ze zijn helemaal rond van al het eten en in het voorjaar komt daar bij de vrouwtjes ook nog eens kuit bij. Deze prachtige rovers zijn alleen niet altijd even makkelijk te vangen. Zeker met de hengeldruk van tegenwoordig worden ze steeds achterdochtiger. Daarom vroegen wij expert Koen de Been over zijn visserij op winterbaars.


Ook interessant:

PR baars van Broeckx.
Nooit eerder zoveel XXL.
De NED RIG..


 

Roofmeister> Wat maakt winterbaars vissen uniek ten opzichte van andere seizoenen?

De kleur in combinatie met de omvang maakt winterbaars zo speciaal.

In de winter is roofvis, maar met name baars voor mij enorm interessant door de diversiteit aan technieken waar je ze op kunt vangen. Daarbij komt ook nog dat grote baarzen enorm gaaf van kleur en omvang zijn in de winter. Ook vind ik dat baars vissen vanuit de bellyboat enorm veel voldoening geeft.

Roofmeister> Welke verschillen zijn er in de technieken die je gebruikt voor het vangen van baars in de winter ten opzichte van andere seizoenen?

In de winter ‘moet’ het vooral langzaam gaan en het kunstaas een stuk groter zijn dan in de warmere maanden. Dit hangt samen met de watertemperatuur en het voedselaanbod. Een stelregel waar gerust vanaf geweken kan worden, want ik heb ook dagen gehad dat ze m’n kunstaas kleiner en sneller gevist willen hebben. Daarom heb ik zowel softbaits en hardbaits tussen de 7 en 12 cm bij me om zo op de gewenste situatie in te kunnen spelen.

Ik gebruik het liefst twitchbaits.

Technieken die voor mij altijd wel een visje opleveren, zijn het werpen met twitchbaits (mijn favoriete techniek) en de C-rig. Mocht dat niet lukken dan kan ik altijd nog overschakelen op pintails/tubes, kleine shadjes op een jighead/dropshot of kickback-rig. Liggen ze echt vast dan ga ik meer zoeken naar obstakels waar de baarzen tussen liggen en werp ze dan aan met een Ned rig, maar dan ben ik meestal al teveel met m’n apparatuur bezig en dat wil ik juist niet. Het liefst maak ik lange worpen en gebruik ik mijn Lowrance ActiveTarget 2 om het gedrag van de roofvis te bekijken zodra ik een kunstaasje te water laat.

Het gedrag van zulke baarzen kun je heel goed aflezen met een live sonar unit.

In de zomer vis ik veelal met topwaters, chatterbaits en crankbaits, als het maar lawaai maakt op- of onder water. Baars is daar gek op in de zomer. De stekkeuze is meestal totaal verschillend in de seizoenen, in de zomer liggen ze verspreid op de rivieren en eind van het najaar trekken ze de diepe plassen op om zich voor te bereiden voor de paai eind maart/april.

Roofmeister> Welke soorten aas werken het beste voor het vangen van baars tijdens de winter?

Zodra ik op een stek aankom dan werp ik die in de meeste gevallen af met een kleine twitchbait. Mijn ervaring is dat je aan de hand van deze techniek enorm goed kunt achterhalen of ze actief zijn in de zone waar je vist. Op deze manier krijg je ook de meest hongerige/dominante baarzen snel over de streep. In combinatie met een live sonar fishfinder kun je zo je aasje perfect volgen in de waterlagen en zo ook inspelen op het gedrag van de baarzen. Aan de hand van deze informatie kan de trukendoos open of blijf ik bij één of twee technieken.

Ik begin bijna altijd met een twitchbait, hier kun je ook echt alles op vangen.

Voor mij werken twee technieken altijd wel en dat is een C-rig als ze wat lastiger worden of een twitchbait. Ik merk ook dat wanneer je snoek vangt op een twitchbait, dat de baarzen die dag ook lastiger zijn en andersom. Dat geeft mij een goede indicatie hoe actief ze zijn en aan de hand daarvan kan ik beslissen of ik sneller van techniek of stek moet wisselen.

Ik ben nu meer bezig met pintails op een dart-jig, mijn favoriet is toch wel de Megabass Hazedong 4″ op een 7 grams Decoy Bachi-head.

Afgelopen maand ben ik minder met twitchbaits bezig en meer met pintails op een dart jighead, mijn favoriet is toch wel de Megabass Hazedong 4″ op een 7 grams Decoy Bachi-head.

Roofmeister> Zijn er bepaalde soorten stekken die bijzonder productief zijn voor winterbaars?

Sowieso de rivierplassen zijn in trek, maar op wateren zoals het Haringvliet en andere grote rivieren liggen de baarzen in de ondiepe zones waar zowel voedsel als beschutting is. Baars is niet echt een roofvis die standaard bij de scholen aasvis ligt, dus zoeken in de winter naar een schooltje baars is al een werkje an sich. Een dubbel motorsysteem, een bellyboat van FloatPlus en een live sonar fishfinder van Lowrance helpen mij enorm om snel en efficiënt de zones te bevaren. Al varend krijg ik een indicatie of er vis in de sector aanwezig is.

Een dubbel motorsysteem, een bellyboat van FloatPlus en een live dieptemeter van Lowrance helpen mij enorm om snel en efficiënt de zones te bevaren.

Ik heb altijd zes á zeven technieken klaar liggen en in combinatie met een gezonde focus, lukt het vaak wel om wat baars te vangen. De moeilijkheidsgraad verschilt per dag of per water maar daar zit voor mij de uitdaging in juist! Vergeet ook de havens niet, baars overwintert graag onder deze boten en dit soort stekken zijn ook zeker de moeite. Ga wel na of er ook gevist mag worden want veel havens zijn verboden om te bevissen.

Roofmeister> Hoe beïnvloeden weersomstandigheden de activiteit van baars in de winter?

Omslag van luchtdruk, zonnig en rustig weer qua wind zijn sowieso de dagen die ik het liefste heb. Omslag van luchtdruk gaat veelal gepaard met bewolking en veel wind, een weertype wat vrijwel alle vissen activeert. Zuurstof en minder druk op de zwemblaas geeft de vis een boost energie die ze graag gebruiken om hun buikje te vullen.

Rustig weer vind ik wel zo prettig en de baarzen vaak ook.

Zonnig en rustig weer qua wind is weer een tegenovergesteld weerbeeld waar baars als zichtjager ook dankbaar gebruik van maakt, in combinatie met helder water is dit voor mij de ideale vissituatie, de baarzen willen graag zwemmen vanwege het goede zicht onderwater en dit in combinatie met twitchbaits is dit vrijwel garantie voor een goede baars dag.

In het voorjaar komen ook deze rakkers heel ondiep te liggen.

Vanaf medio februari ga je wel een verandering zien van grote vrouwtjesbaarzen die inmiddels al aardig vol zitten met kuit. Dit soort vissen trekken een stuk ondieper deze tijd van het jaar. Dit valt samen met watertemperatuur en het langer worden van dagen.

Roofmeister> Welke tips zou je geven aan beginners die geïnteresseerd zijn in winterbaarsvissen?

Als je wilt beginnen met het vissen op grote baarzen adviseer ik om één goede hengel set te kiezen waar je meerdere technieken mee kunt uitoefenen. Richt je op één of twee vistechnieken om dit onder de knie te krijgen. Het gericht vissen op grote baars is niet geheel gemakkelijk en om het overzichtelijk te houden voor een beginner is dit de mooiste leercurve.

Goede kleding en een muts helpen je om een hele dag vol te houden.

Zorg voor goede kleding, warm drinken en genoeg eten, ik hoor veel vissers klagen dat ze snel zijn uitgevist omdat het te koud is. Persoonlijk werk ik met drie lagen kleding (lang ondergoed, isolerende tussenlaag en een wind en waterdichte bovenlaag wat ademt) ook zet ik een warme muts op en gebruik handschoenen waar 3 vingers onbedekt zijn om het knopen, wisselen van kunstaas en onthaken van vis makkelijker te maken.

De belangrijkste tip: gebruik dun staaldraad!

De belangrijkste tip is toch wel; gebruik een dun stukje staal als je met twitchbaits vist! Ik vang best veel snoek (zeker vroeg in het najaar en in maart) als ik met twitchbaits vis, veelal meer dan met andere technieken en ik zie nog te veel baars vissers met een 40/00 fluorcarbon leader vissen waardoor je onnodig vissen gaat verspelen. Het gebruik van een knoopbaar stukje staal beïnvloedt de actie van je suspending twitchbait minder dan een relatief zwaarder stukje fluorcarbon!

Roofmeister> Kun je ons iets vertellen over je meest memorabele vangst tijdens het winterbaarsvissen?

Dat is inmiddels als een jaar of vier geleden toen ik eind maart op het water lag. De vis lag toen al best ondiep waardoor het vissen met een ondieper lopende twitchbait al aardig goed liep de week ervoor. Ik ving die dag als eerste een snoek van 125 cm die m’n Megabass Vision OneTen tussen haar kaken plaatste. Geheel onwennig hijs ik het dier aan boord wat een behoorlijke indruk op mij maakte. Na dit avontuurtje twitch ik de rest van de stek af wat een kogelronde baars van 53 cm opleverde. Drie uurtjes later ving ik nog een snoekdame van 119 cm. Niet normaal! Een week eerder ving ik ook een snoekbaars van 96 cm op de twitch… Het kan gek lopen met tijden.

Met zulke bijvangsten is dat toch geniaal!

Ook sessies van meer dan 40 baarzen komen weleens voor en die sessies staan ook in m’n geheugen gegrift, want dit soort sessies is niet de  standaard. Sessies met meer dan vier 50+ baarzen idem, dat is uitzonderlijk goed dus ik koester dit soort sessies altijd en deze sessies geven me energie om door te vissen op dagen dat het niet loopt.

Winterbaarzen zijn lastig en het kost veel tijd om ze door te krijgen. Met deze tips van Koen kun jij op jacht naar je dikke winterbaars! Volg Koen HIER op Instagram.