Het Nederlands record baars van 54 cm – Interview met Pieter-Bas Broeckx

06/11/2019
Het Nederlands record baars van 54 cm – Interview met Pieter-Bas Broeckx

Nederland staat bekend om haar grote baarzen, waar een baars van 5o in het buitenland een fish of a lifetime is, worden ze hier met grote regelmaat gevangen. Zelfs over die magische 50, soms echt een stuk daarboven. Eind 2016 ving baarsicoon Pieter-Bas (PB) Broeckx het Nederlands record van maar liefst 54 cm! Samen met PB blikken we terug op de legendarische dag.

PB mag wel een van de godfathers van de Carolina rig genoemd worden. Check onderstaande video van begin dit jaar. Het Nederlands record heeft hij desalniettemin op iets anders gevangen 😉

Yo PB, toepasselijke bijnaam voor de Nederlands recordhouder baars 😛 Dat record van 54 cm kun je je nog als de dag van gisteren herinneren waarschijnlijk?

Ja dat kan ik op zeker. Ik had een middag vrij genomen van mijn werk. Ik had ook al de hele week een bepaalde plek in mijn hoofd die ik wilde bevissen. Toch besloot ik op het laatste moment ergens anders heen te gaan. En dat pakte goed uit!! Het was zo’n intens grijze stille dag waarop eigenlijk niemand buiten wil zijn. Behalve ik dan. Je kunt begrijpen dat ik nog steeds blij ben dat ik toen gegaan ben….

Eerst vis missen door lijnbreuk, nieuw kunstaas er aan, werpen, zelfde vis vangen met vorige kunstaas nog in de bek. En… Dat is dan ook nog eens het Nederlands record…

 

Hoe heb je deze beauty gevangen?

Geloof me, dat is een bijzonder verhaal. Halverwege de bewuste middag kom ik op de plek aan. Vol goede moed begin ik mijn worpen te maken en het water systematisch uit te kammen. Na een goed half uur word ik in mijn ritme gestoord door een miniem tikje. Uit reflex sla ik aan maar zonder ook verder maar enige weerstand gevoeld te hebben sla ik mijn lijn door midden…. Weg vis, kak!

De vis die PB vlak voor het Nederlands record ving.

Niet getreurd, we gaan door en even later wordt een verse tube (met intern lood van 3,5 gram) opnieuw gepakt. Ik land de vis en laat hem nog even in het net liggen. Ik krijg namelijk een ingeving en werp eerst nog een keer op dezelfde plek. Bam! Weer een tik en ook nu weer hangen . Een zware vis gaat direct hard tekeer. Als ik de vis in het vizier krijg ben ik perplex… wat een bak van een vis! Snel land ik de vis. Wanneer ik in de bek kijk sta ik ineens aan de grond genageld. Ik zie twee tubes in de vis hangen! Dit is de vis waarop ik net mijn lijn stuksloeg… Hoe dan?

BAM! Wat een bak! Het Nederlands record in al haar glorie. 

Snel onthaak ik het monster en leg het op de nog klaarliggende meetlat. Mijn vermoeden wordt direct bevestigd deze gaat over de 50, goed over de 50! De vis stopt uiteindelijk bij 54… Daarna weeg ik de vis… Ik kom uit op 3,01 kg, onwerkelijk…

Met deze onderstaande video van het meten kan er geen misverstand over de afmeting bestaan. 54 cm! Wie biedt meer en hoe snel 😛

 

Op welk moment kreeg je door dat deze vis wel eens het voormalig record aan diggelen kon helpen?

Op het moment dat deze vis door de oppervlakte heen brak had ik direct door dat dit een abnormale vis was. Het klopte gewoon niet… hij was té groot…

Deze vis was gewoonweg te groot!

Wanneer dacht je aan een Nederlands record?

Pas toen Beet Magazine mij benaderde dat dit een nieuw officieel Nederlands record is haha. Ik had zelf al eens een nog grotere baars gevangen,  maar niet goed gemeten. Ook heb ik verhalen gehoord van grotere baarzen, maar deze zijn nooit goed gemeten, laat staan ingestuurd.

Destijds dacht jezelf dat jouw record snel weer overtroffen zou worden. Nog steeds is dat niet gebeurd, gaat dat nog gebeuren denk je?

Er zijn de laatste jaren vele grote baarzen gevangen. Een aantal keren is er ook al een claim geweest op het Nederlands record geloof ik, maar deze zijn niet erkend. Ook gaan er vaak verhalen de ronde van monsterbaarzen. Ik vind dat tof! ik ben een enorme baarsfanaat en ik vind het heel interessant hoe groot ze echt kunnen worden!

Het pr van Pieter-Bas. Gek genoeg 54,5 cm en dus groter, maar geen meetlintfoto en dus geen officiële claim mogelijk.

Toch heb ik in al die tijd niet veel hoge 50’ers correct op een meetplank gefotografeerd gezien…. Claims en verhalen zijn mooi, maar ik zie ze het liefst onderbouwd met goed fotomateriaal. Baarsvissen wordt steeds populairder en de vissen groeien nog steeds. Dus ik denk dat het niet lang meer gaat duren voor iemand een grotere gaat vangen.

 

Laatste vraag, gaat er ooit een baars van over de 60 cm gevangen worden denk je?

In Zweden in ieder geval wel met deze baars van 61,5 cm. WTF!?

Met meetlint. Misschien wel het wereldrecord?

Het zou wel iets heel speciaals zijn zeg! Ik weet het oprecht niet, de kans bestaat natuurlijk altijd, er zijn ook mensen van 2.5 meter…. genetische afwijkingen komen overal voor… dus het kan altijd…

Thanks Pieter-Bas! Op naar de 60 cm 😛