Claes ‘Svartzonker’ Claesson – Zweeds roofvisicoon

07/06/2019
Claes ‘Svartzonker’ Claesson – Zweeds roofvisicoon

Velen zullen hem wel kennen, Claes “Svartzonker” Claesson. Behalve dat het een uitstekend snoekvisser is, is hij ook een befaamd kunstaasontwerper. Sinds 2012 werkt dit icoon samen met Abu Garcia en heeft hij al veel meegewerkt aan nieuwe producten en wordt dit alleen maar meer met hengels, reels, molens en kunstaas.

 

Classic voor de toekomst

Ondanks dat reels in druppelmodel meer en meer in zwang raken, is Claes nog van de oude stempel en heeft hij een voorkeur voor de ronde reels en dan met name die uit de Ambassadeur-range. Zo is Claes betrokken geweest bij de ontwikkeling van een gloednieuw model.

Een classic reel die klaar is voor de toekomst.

Eentje die uiterst duurzaam is en geschikt voor de veeleisende snoekvisser die graag met zware softbaits en jerkbaits vist. De Ambassadeur 5600 SZ heeft een hoge kwaliteits metalen behuizing  met een zeer duurzame messing aandrijving. Met dit juweel hebben we een klassiek uitziende ronde reel die klaar is voor de toekomst qua eigenschappen.

 

Zweeds vernuft

De Signature serie die in Zweden gretig aftrek vindt.

Snoekhengels die het zware werk niet schuwen.

Bekend met de Svartzonker Signature hengelserie? Deze hengels zijn in Zweden mateloos populair onder snoekvissers. Nu is deze serie uitgebreid met hengels die gemaakt zijn van 30 tons grafiet voor een nog snellere actie en response. Met kwaliteits Fuji hengelogen, een triggergreep en kurken handvat zijn deze hengels ideaal voor de moderne snoekvisser die het grove werk niet schuwt. Claes’ favoriet is de Signature 8,6” met een werpgewicht tot 140 gram. Een echte allrounder voor het vissen met grote spinnerbaits en softbaits.

Ook is er gedacht aan subtielere visserijen.

In deze serie ook lichtere spinhengels. Zo ook een hengeltype voor de baarsvisser, een molen- en reeluitvoering met een werpgewicht tot 21 gram. Ideaal is de fel oranje gekleurde hengeltop; nog beter voor de beetregistratie. Tot slot is er ook gedacht aan de liefhebbers van salmonide vissoorten met hengels die speciaal bedoeld zijn voor het vissen op zeeforel en zalm.

 

Fastfood voor rovers

De MCTail is zo langzamerhand een legende geworden.

De MCMio en McMy Tail waren twee van de eerste stukken kunstaas die Claes voor Abu Garcia ontwierp en in 2012 op de markt kwamen. Ook in Nederland waren ze erg populair en zowel beginners als gevorderden konden er prima mee uit de voeten. Last but not least, ook snoek was zeer zeker te porren voor deze hybride baits met harde voorkant en soft tail.

De McMy is een jerkbait die prima is voor ondiepe stukken met een wijd uitslaande actie naar links en rechts.

De McMio komt het best tot zijn recht door hem met een constante snelheid binnen te vissen met de broodnodige spinstops. Daarbij fladdert de staart attractief, iets dat snoek triggert.

Desnoods mix je de McMio JR met de McMio.

Wanneer de snoek kleiner aas wilt, dan is de McMio Junior een voor de hand liggende keuze. Tip: demonteer het staartgedeelte en je kunt beide stukken kunstaas als jerkbait inzetten. Ben je exht iemand die wil experimenteren, monteer de grote staart van de McMy op de McMio. Wie weet is dat op een bepaald moment net de dressuursleutel.

Ideaal te gebruiken icm shallow screws.

De super bekende McPike heeft sinds de lancering al veel big mama’s de bovenwater wereld laten zien, niet in de laatste plaats tijdens de Pike Fight (op Youtube), toen Tobias Fränstam en Team Abu Garcia hier grote successen mee konden boeken. Verkrijgbaar in 25 cm, 21 cm en 18 cm. Stay tuned voor nieuwe kleuren die in de herfst zullen verschijnen. De McPike is ideaal met een shallow screw in het ondiepe te vissen en/of vlak boven waterplanten.

Het geheime wapen van Claes.

Met de McJerk heeft Claes de toon gezet op het gebied van jerkbaits; zijn geheime wapen tijdens vele wedstrijden. Feitelijk hebben we hier van doen met een allround jerkbait die je heel langzaam binnen kunt vissen, maar ook heel nerveus. Tot slot heeft de jerkbait uitstekende werpeigenschappen. Leverbaar in 12 cm-70 gram en 15 cm-100 gram.

 

Uiterst traag binnen te vissen…

Supernatuurlijke zwembeweging.

Al een tijd lang heeft Claes zijn focus deels verlegd op baars en dat zie je terug in zijn kunstaas met bijvoorbeeld de McPerch. Een softbait die een uiterst natuurlijke zwembeweging heeft. Met name de twisterversie kun je ideaal traag binnen vissen. Bij de geringste beweging zie je al een verleidelijk staartactie.

Twee bevestigingspunten voor verschillende waterlagen.

De McHybrid Baby is een agressief binnen te vissen hybride kunstaas met een zachte schoepstaart. Twee bevestigingspunten. Hang de speld in de voorste en je kunt hem standaard terug vissen, monteer hem aan de bovenkant en de Mc Hybrid Baby loopt dieper en heeft bovendien een agressievere actie.