5 mythes over roofvis – Wat is waar over de gesloten tijd, fluorcarbon & de maximale diepte voor snoekbaars?

14/03/2022
5 mythes over roofvis – Wat is waar over de gesloten tijd, fluorcarbon & de maximale diepte voor snoekbaars?

Wij roofvissers kunnen uren discussiëren over talloze onderwerpen binnen in ons vakgebied, maar we hebben ook nog wel eens de neiging om te verzanden in de nodige verzinsels. Voor de nodige twijfels hebben wij de nodige research verricht. Aandacht voor de maand maart, fluorocarbon, groot of klein kunstaas en of het zin heeft om de zwemblaas van snoekbaars lek te prikken.

Door Team Roofmeister

 

Mythe 1> In maart mag je niet op snoek vissen

De grootste onzin. Door regelgeving uit andere, vervlogen tijden, lees: alles vreten wat je vangt, geldt er van maart t/m juni een terugzetplicht voor snoek. Dit wordt de gesloten tijd voor snoek genoemd. Echter zetten we ze sowieso altijd terug. Belangrijker voor ons om te weten is dat we van april tot de laatste zaterdag van mei een gesloten tijd hebben voor aassoorten. Dat wil zeggen dat we in deze twee maanden niet met kunstaas of dood aas mogen vissen.

In maart mag er gewoon op snoek worden gevist mensen!

Anders gezegd wordt het je dan nagenoeg onmogelijk gemaakt om op snoek te vissen. Prima, laat die groene rakkers even met rust om voor nageslacht te zorgen. Datzelfde geldt natuurlijk voor als je snoek in maart overduidelijk ziet paaien. Je mag officieel op ze vissen dan, maar dat raden wij ten stelligste af.

 

Mythe 2> Fluorcarbon is onzichtbaar onder water

Nylon smelt en laat hoogstens wat bruin/zwart residu bovenop achter…

…Fluorcarbon heeft de neiging om te verkolen, zoals je hier ziet.

Nee, helaas, fluorcarbon is dan wel veel minder zichtbaar, onzichtbaar is een utopie. Door de bijzondere brekingsindex van dit materiaal wordt er veel licht uit gefilterd, wat er toe leidt dat het nog minder goed zichtbaar is dan bijvoorbeeld een transparant materiaal als nylon. Op verpakkingen staat nogal eens dat er sprake is van 100% fluorcarbon, maar in werkelijkheid is er toch vaak nylon in verwerkt. Er is een manier om dit te checken. Houd er een vlammetje bij. Fluorcarbon verkoolt, nylon smelt.

 

Mythe 3> Groot vangt groot

Staar je niet blind op ‘groot vangt groot’.

Ja en nee, vis je met groot kunstaas, dan zul je versteld staan van het kleine formaat roofvis dat je vangt op echt groot kunstaas. Je zult niet de eerste zijn die een baars vangt op een XXL Bulldawg of een big-ass jerkbait. Bovendien, vis je klein, dan maak je net zo goed kans op groot kaliber rovers. Lekker, daar schieten we dus niet zoveel mee op. Laten we het zeggen, met het formaat kunstaas kun je een stuk selectiever aan de slag op het gewenste formaat roofvis. Bijvoorbeeld, wil je een dag veel actie en aantallen, ga dan niet te groot kunstaas inzetten. Wil je die hele visdag beulen op die ene grote klapper, pak dan gerust een flinke lap rubber of uit de kluiten gewassen hardbait.

 

Mythe 4> De zwemblaas van snoekbaars lek prikken is oke

Nee! Absoluut niet. Lastig om te zeggen bij welke diepte het nog verantwoord is om op snoekbaars te vissen. Dat is afhankelijk per water en de luchtdruk zal ook nog een duit in het zakje doen. Wij nemen als stelregel dat we niet veel dieper dan 10 meter pakken voor de zander.

Een uiterlijk kenmerk van barotrauma, geloof maar dat er in het lichaam ook de nodige schade is toegebracht, denk aan geknapte bloedvaten.

Nu zijn er enkelen die een uit de bek hangende zwemblaas lek prikken en dan denken dat het wel goed komt. ‘Hij zwom gewoon weer weg.’ Wellicht herstelt het prikgaatje weer, maar er is veel meer aan de hand. De opgezwollen zwemblaas of uitpuilende ogen zijn de enige uiterlijke kenmerken. Binnen in het lichaam heeft de snoekbaars ontzettend te lijden gehad van de hoge druk verschillen en zijn talloze bloedvaten geknapt. Deze vis is zo goed als ten dode opgeschreven.

 

Mythe 5> Je moet niet te diep op snoek vissen

Voor snoek zijn diepteverschillen nauwelijks van belang.

Geen probleem mensen, snoek kun je zo diep vangen als je wilt. Zoals je boven kunt zien is dat voor snoekbaars cruciaal. Dat komt omdat snoekbaars behoort tot de groep physoclisten, dit zijn vissen die een zogenaamde ‘gesloten’ verbinding hebben tussen slokdarm en zwemblaas.

Boven pfysostome vis (bijvoorbeeld snoek), onder de physoclist (bijvoorbeeld snoekbaars). 

Tussen de slokdarm en de zwemblaas bevindt zich het orgaan ‘rete mirabile’, een complex systeem van bloedvaatjes die het verschil in drukteverschillen reguleert. Ook baars en kabeljauw zijn voorzien van dit orgaan. Snoek, maar bijvoorbeeld ook meerval hebben een open verbinding tussen de zwemblaas en slokdarm, waardoor ze razendsnel met drukte verschillen in verschillende waterlagen kunnen dealen.

 

Natuurlijk zijn er tal van brandende vragen over roofvis en des te meer fabels en feiten. Houd Roofmeister in de gaten, ons doel is om je zo goed mogelijk te informeren J