Vakantietip: Europese BARRACUDA’S versieren op Sardinië

21/08/2018
Vakantietip: Europese BARRACUDA’S versieren op Sardinië

Op zoek naar een coole vakantiebestemming voor volgend jaar? Stop je zoektocht maar. Wij hebben hem op de korrel voor je. Sardinië in de Middellandse Zee. Niet alleen is dit sowieso een beauty van een eiland, voor de kust zwemt er barracuda. Moet je per se op een boot, zitten? Nope!

Door Antonio Varcasia

Net als zijn  tropische broer is ook de mediterrane barracudasoort erg agressief en is hij voornamelijk gedurende de schemering actief. Daarbij is het een echte scholenvis en jagen ze graag in grote scholen, ook al leven de grotere exemplaren een stuk meer solitair of in koppels. Een geliefde prooi zijn inktvissen, kreeftachtigen en vissoorten zoals makreel, geep, harder en kleine lipvissen.

Geen idee waarom ie de yellow mouth wordt genoemd. 

Opvallend en voor ons vissers leuk om te weten is dat barracuda’s erg dicht langs de kust kunnen jagen, waarbij rotspartijen en diepteverschillen in combinatie met een sterke stroming ware hotspots zijn.

Met name in de schemering kan het dan echt los gaan. Dat geldt echter zeker niet altijd. Ook overdag kun je namelijk prima barracuda vangen, vooral met relatief goede visomstandigheden, lees veel golven en een lage luchtdruk.

Niet zo groot als hun tropische familie, maar toch niet minder dan respectabele formaten.

In de winter kan het overigens voorkomen dat je grote scholen barracuda’s in havens aantreft, mits het water daar niet al te troebel is. Ook al zullen ze ook hier het een en ander aan voedsel kunnen vinden, volgens mij verblijven ze hier vooral vanwege warmere en dus aangenamere temperaturen.

Geen hele vervelende omgeving om je hengel uit te werpen…

VANAF DE ROTsEN

Bij het vissen op barracuda ben je al snel geneigd om te denken aan het vissen vanaf een boot en dat is dan ook prima te doen. Echter behoort ook zeker het kantvissen tot de mogelijkheden en wat is het toch mooi om vanaf de prachtige, rotsige Sardijnse kust deze spraakmakende rovers te kunnen vangen.…Daarbij moet wel gezegd worden dat er enige ervaring bij komt kijken en is stekkeuze van cruciaal belang.

OM DIEZELFDE REDEN KAN HET GEEN KWAAD OM EEN REDDINGSVEST AAN TE TREKKEN.


Heel belangrijk hier is natuurlijk de eigen veiligheid en dat je extra goed op let wanneer er hoge golven staan met veel branding. Sowieso wordt het gebruik van een waadpak afgeraden, aangezien dit erg in je nadeel werkt, mocht je onverhoopt in het water vallen. Om diezelfde reden kan het geen kwaad om een reddingsvest aan te trekken.

Kannibalen zijn het…

KOP SCHUDDEN

Wat betreft visuitrusting kiezen wij het liefst voor een medium spinhengel waar we zo rond de 60 grams pluggen mee kunnen werpen. Daarnaast is het fijn als de hengel qua actie lekker snel is, aangezien we te midden van rotsen vissen. Wat betreft een werpmolen hebben we een voorkeur voor mediummodellen met een niet te hoge overbrenging met op de spoel 30 ponds gevlochten hoofdlijn. Aangezien de rosten vlijmscherp kunnen zijn, maken we bijna altijd gebruik van een 50 tot 60 cm lange 50 ponds nylon leader, die we door middel van een bimini twist knoop aan de hoofdlijn verbinden.

Hoe bedoel je bovenstandige bek?

Favoriet bij deze visserij zijn drijvende of suspenderende pluggen van 14 tot 18 cm. Normaal gesproken werkt het erg goed om dit kunstaas iets langzamer dan gemiddeld binnen te draaien met de hengeltop naar beneden. Daarbij geven we met regelmaat een flinke tik met de hengel om de plug een uitslaande actie te geven.

Waarschijnlijk paaigedrag van barracuda’s vlak onder de kust.

Over het algemeen zijn barracuda’s niet echt wantrouwig of schuw en vandaar dat het veel voorkomt dat de vis het kunstaas volgt. Gebeurt dat, dan is het zaak om het gedrag van de barracuda te observeren. Blijft het bij volgen dan kun je veranderen van kleur, manier van binnenvissen en als dat niet werkt van kunstaas.

Ook komt het voor dat de barracuda’s overdag het kunstaas uitsluitend volgen zonder het aan te vallen. Wanneer het dan donker wordt of is, dan duiken ze er zonder genade bovenop. Daarom is het belangrijk altijd even de schemering en donkere uurtjes af te  wachten en deze de kans te geven.

Juist in die volle branding werpen…

…en vooral goed op je eigen veiligheid letten. Tijdens de dril kan dat nog wel eens een puntje van aandacht zijn. 

Qua kleur van het kunstaas hebben vooral natuurlijke kleuren succes opgeleverd en dan vooral die natuurlijk prooien nabootsen, zoals harder, sardine en makreel. In de donkere uurtjes willen echter felle kleuren zoals geel, wit en oranje het ook erg goed doen.

Wanneer we vissen spotten op ondiep water van zo’n 2 tot 3 meter, wat regelmatig gebeurt als het water warm genoeg is, dan is het vissen met topwaters erg spectaculair. Met langzaam geviste poppers en walk-the-dog jerks kun je dan waanzinnige aanbeten krijgen.

Heerlijk hier even pootjebaden met je kiddo’s.

In de maanden februari en maart kan de watertemperatuur erg koud zijn en dan zijn de barracuda’s behoorlijk passief. Toch kun je ze ook dan vangen. Met stickbaits, pilkers en softbait hebben we ook in deze periode erg goede zaken gedaan…

Meestal zijn barracuda aanbeten snoeihard en haken ze zichzelf al, waarbij ze eerst heftig met de kop schudden, voordat ze aan een eerste run beginnen. Heb je te maken met erg agressieve exemplaren, dan kunnen ze een paar keer tijdens deze eerste run uit het water springen (dit gebeurt relatief vaak vissend vanuit een boot). Deze vissen lijken ook sterker en kunnen met gemak lijn door de slip heen trekken.

Barracuda’s jagen graag in groepen… Dan weet je wat je te wachten staat als je er een gevangen hebt.

Kijk even naar de bek van een barracuda en je zult begrijpen dat er bij het onthaken van een exemplaar waakzaamheid geboden is. Zeker de kleine barracuda’s zijn wat dat betreft verraderlijk. Goed onthaakmateriaal is dus een must en onthaakhandschoenen geen overbodige luxe. De haken in de bek van een barracuda, verplaatsen zich relatief gemakkelijk en je zult niet de eerste zijn, waarbij een dreg uiteindelijk pijnlijk in de hand vlees pakt.

Antonio Varcasia

Knalharde explosie op een ondiep lopende plug.

Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar deze rover, catch & release is dan ook een plicht.

De Italiaan Antonio Varcasia reist de hele wereld rond en maakt waanzinnige video’s. Natuurlijk kun je hem volgen op Facebook. Laat een reactie achter. Hij verstaat geen Nederlands, maar met Google Translate komt hij een heel eind en hij zal het zeker  waarderen! 🙂