“Deze vis is een schande voor een beginner”

01/05/2023
“Deze vis is een schande voor een beginner”

Black bass zwemt niet in Nederland, toch is het een super gave sportvis die je met ontzettend veel technieken kunt belagen. Als je op vakantie bent naar bijvoorbeeld Spanje, Italië of Frankrijk is het super leuk om achter de black bass aan te gaan. Wij vroegen Huib Hermsen van Neptune Fishing naar zijn black bass visserij.

 

Roofmeister> Black bass zwemt niet in Nederland, dus hoe ben je dan in die visserij gerold?

Mijn maat Frank heeft een aantal jaar in Amerika gewoond. Hij heeft mij in eerste instantie voor deze visserij enthousiast gemaakt. In 2016 ving ik mijn eerste black bass en wat voor 1! Deze was direct van het kaliber die ook op een toernooi goede ogen zou gooien. De gids met wie we destijds waren zei nog de legendarische woorden: “Deze vis is een schande voor een beginnende bass visser… deze mag je pas na 10 jaar vangen.”

Een schande zei de gids… Deze mag je pas na 10 jaar vangen!

Sindsdien zijn we minstens 1x per jaar te vinden in de Spaanse meren in Extremadura. Mijns inziens een van de mooiste bestanden aan black bass in europa.

 

Roofmeister> Wat maakt die black bass voor jou zo bijzonder?

Ik vind het een vis van extremen. Soms zijn ze onstopbaar en is geen aas te groot, maar soms moet je met elk detail rekening houden om die enkele aanbeet uit te lokken en te kunnen verzilveren. Deze vissoort is echt een uitdaging. Elke keer als ik ga, leer ik enorm. Omdat het wereldniveau op deze vissoort zo extreem hoog is, zie je ook dat dit de grondlegger is van vele manieren van vissen die momenteel bij ons ook populair zijn.

Deze vissoort is echt een uitdaging, dat maakt hem zo mooi.

Innovatie en de custom bait wereld is indrukwekkend bij de bass visserij. Dit is mede één van de redenen dat we met Neptune Fishing (klik HIER) zijn begonnen.

 

Roofmeister> Denk je dat de black bass enigzins te vergelijken is met de baars in Nederland?

Ja en nee, als eerste is het een klein beetje te vergelijken met onze baars. Opportunistisch en sterk voor zijn formaat. De Amerikanen zeggen dan ook, pound by pound the strongest fish. Ook qua schuilplaats lijken de bass en onze baars wellicht wel wat op elkaar. Structuur en schuilplaatsen voor een hinderlaag is iets waar ze beide van houden.

Ze lijken in bepaalde opzichten wel op de baars, maar in een aantal ook weer niet.

Zoals ik al zei, zie ik in de black bass meer extremen, zowel in goede zin als in slechte. Je kent vast van die baarsdagen dat niets schijnt te werken. Nou, ik heb wel eens een hele week zo op black bass gehad, waarbij je ze letterlijk zag liggen en waarbij ze elk aas compleet negeerden. Het verschil in trilling en kleur vind ik absurd.

Echte zichtjagers die soms alles pakken, maar soms een week ook niets.

Ik heb meerdere momenten gehad dat de kleinste verandering hier een doorslag in gaf. Ook het paaigedrag is compleet anders. Een bass heeft net zoals een snoekbaars een nest. Met een zeer passief/agressief gedrag. Ook heb ik het idee dat de bass nog veel meer een zichtjager is. Ik kan mij meerdere momenten herinneren, waarbij het aas nog voor landing uit de lucht werd gegrepen.

Roofmeister> Wat zijn je favoriete drie technieken?

Nummer één is simpel maar gelijk het lastigst, de topwater. Denk hierbij naast de juiste plek aan tijdstip, de zon, de wind, het juiste aas in de juiste kleur. Het is lastig, maar een blow-up van het oppervlakte water is echt spannend. Nummer 2 is powerfishing, denk hierbij aan chatterbaits en crankbaits. Ik vind het heerlijk om een hele dag oevers uit te gooien vanaf een boot. Niets mooiers dan de kant te lezen en op de verwachte plek een aanbeet te krijgen. Ook hier zijn details belangrijk.

We maken onze eigen softbait trailers die passen bij het seizoen.

We maken vaak onze eigen softbait trailers, zodat we precies de juiste kleur van het moment maken. Nummer drie zijn finesse technieken, denk aan de Ned rig, wacky rig en de neko rig. Soms geldt, hoe gewichtslozer hoe beter, bij de langzame daling wordt je aas gepakt. Dit kun je zien aan het weg lopen van je lijn.

 

Roofmeister> Welke tijd van het jaar ga je het liefst op black bass vissen en waarom?

Nou, deze kan ik tweeledig antwoorden. Elk moment van het jaar is een mooi moment om te vissen. Echter, qua weer ga ik graag in het voorjaar (gesloten tijd) en in het najaar. Dit omdat het in het binnenland van Spanje extreem heet is in de zomer. Qua weer heb ik dikwijls een bonus zomerweekje als ik in het voor- of najaar ga. Heerlijk vissen in je korte broek. Uiteindelijk is mijn grootste motivatie om een heerlijke week te hebben en is vangen een leuke bijzaak.

Bass weeg je, bij 2 kilo heb je een leuke te pakken!

Echter, voor records (bass weeg je in plaats van meten) is vlak voor de paai de beste tijd. Hier zijn alle vissen op hun zwaarste gewicht. Boven de 2 kilo is een hele mooie vis, maar een uitschieter naar 3 kilo is zeker mogelijk.

 

Roofmeister> Wat zou je nummer één tip zijn voor iemand die net op black bass vist?

Mijn nummer één tip is: huur een gids. Een gids die is voorzien van het goede materiaal en een goede boot. Het kan soms echt lastig zijn en dan is een gids het stukje kennis investering die elke cent waard is. Er zijn veel goede gidsen in het gebied. Wij zijn jaren terug eens met Bastien Nicolay geweest.

Bastien Nicolay is echt een top bass visser.

Inmiddels mogen we hem een vriend noemen en gaan we jaarlijks met elkaar op pad. Bastien is één van de gidsen die alle meren op zijn duimpje kent en hier ook 365 dagen per jaar vist. Mede door zijn kennis won Mike Iaconelli (Ike) samen met hem het grootste bass toernooi van Europa. Klik HIER voor het artikel.

 

Gaaf die black bass! Check Huib zeker even op zijn Instagram en neem een kijkje op Neptune Fishing, waar Huib en Frank zelf kunstaas ontwerpen en verkopen!