Wil je vissen met topwaters? Zo doe je dat!

04/06/2024
Wil je vissen met topwaters? Zo doe je dat!

Topwaters zijn mega spectaculair. Het ene moment loopt je aas rustig door de oppervlakte en het andere moment wordt deze vol geweld gepakt. Geen betere manier om een dikke adrenalinestoot te krijgen dan dit! Maar hoe zet je deze topwaters zoals de Whopper Plopper van River2Sea nou goed in? Dat leggen we uit in dit artikel!

Header Foto: Spring Sebastien

De Whopper Plopper is een mega populaire topwater van River2Sea. Dit stukje kunstaas maakt een uniek ploppend geluid wanneer je deze door de oppervlakte van het water heen draait. Naast het geluid wat het kunstaas maakt, heeft het ook nog een mooi profiel. Hierdoor valt het goed op onder water en dat is erg belangrijk met een topwater, want je wilt wel dat de roofvis omhoog komt zwemmen!

De Whopper Plopper is in verschillende formaten te krijgen. FOTO: Spring Sebastien.

 

De beste stekken

Topwaters zoals de Whopper Plopper kunnen echt heel effectief zijn, maar dan moet je wel op de juiste plek zitten. De meeste vangkans heb je als de afstand tussen de vis en je kunstaas zo klein mogelijk is. Daarom is het vaak minder slim om topwaters boven heel diep water in te zetten. Natuurlijk kan het als je vis hoog in het water ziet, maar in de regel is een topwater op redelijk ondiep water effectiever.

Boven of rond de waterplanten is vaak de beste plek voor snoek met de Whopper Plopper. FOTO: Spring Sebastien.

Op ondiep water kunnen de roofvissen de topwater veel makkelijker waarnemen en hoeven ze niet heel ver omhoog te zwemmen om hem te grijpen. Ook kun je met een topwater vrij snel veel water afdekken, dus je hebt een ondiepe plaat snel uitgekamd. Werp ook zeker even naar het diepe deel toe en trek de topwater over het talud heen! Veel roofvissen houden zich strak tegen het talud op. Dit kan bijvoorbeeld op een rivierplas goed werken op snoek, baars of roofblei.

Je kunt echt alles vangen op de Whopper Plopper, maar wanneer gaan we eens een meerval in Nederland zien die een Whopper Plopper pakt?

Vis je op klein water zoals poldersloten of in woonwijken, dan maakt het niet veel uit waar je gooit. Vaak zijn deze wateren heel ondiep en daarom heel erg goed geschikt voor topwaters! Zeker snoek laat zich goed vangen op de Whopper Plopper in de polder. Vergeet zeker niet de kantjes uit te werpen! Voor snoek op groot water is het slim om de Whopper Plopper boven de plantenvelden in te zetten. Dit moet je zeker niet onderschatten, want soms staan ze zo hoog, dat ander kunstaas niet eens een optie is!

Baars laat zich ook goed vangen op deze topwater. FOTO: Spring Sebastien.

 

De beste omstandigheden

Vaak is rustig en wat warmer weer het beste voor topwaters. Dit komt omdat de gemiddelde topwater met ruig weer en flinke golven vaak niet genoeg opvalt en lastig te vissen is door de golven. De Whopper Plopper heeft niet zo heel veel last van golven, dus mocht je toch in iets ruiger weer vissen met de topwater, raden we aan een formaatje groter te kiezen! Sommige mensen denken dat je alleen met zonnig weer goed kunt vissen met topwaters, maar dit is zeker niet waar! Met wat bewolking kan het net zo goed werken, als niet beter. Met bewolking zijn de rovers vaak minder schuw.

Wanneer de zon een beetje laag staat, kun je goed met de Whopper Plopper vissen. FOTO: Spring Sebastien.

Een groter formaat maakt meer herrie en dit is met een stevig windje soms nodig om op te vallen. Is het juist heel rustig weer of zelfs compleet windstil, dan kan een iets kleinere Whopper Plopper echt goed werken. Met name in de ochtend of in de avond komen de rovers wat meer omhoog en zijn ze sneller geneigd om topwaters te pakken. Dit zie je vooral bij roofblei, die met zonsopkomst echt helemaal gek kunnen gaat op oppervlaktekunstaas.

 

De techniek en setup

Hier hoeven we niet veel over te schrijven, want de Whopper Plopper is één van de makkelijkst te vissen topwaters op de markt. Gewoon binnen draaien is vaak al genoeg om vis te vangen. Afhankelijk van de dag kun je variëren in snelheid, met je spinstops en het formaat van je Whopper Plopper. Vaak kun je zien of je volgers hebt aan de golf achter je kunstaas. Probeer dan ook meerdere trucjes om de vis over de streep te trekken.

De Whopper Plopper is echt makkelijk te vissen en echt alle rovers knallen er op. Hier een kopvoorn. FOTO: Spring Sebastien.

Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting gebruikt. Een medium-heavy of heavy baitcasting hengel met een snelle actie is ideaal voor het vissen met topwaters. Gebruik een sterke gevlochten lijn voor directe connectie en betere haakzetting, vooral bij het vissen in gebieden met veel planten of andere obstakels. We raden wel een stalen onderlijntje aan, omdat de kans op snoek heel groot is op dit aas. Dik fluorcarbon kan ook, maar als je met de kleinere modellen vist, is het vaak te lomp. Een dun staaldraadje is altijd goed!

Een zwarte kleur steekt goed af tegen de meeste luchten.

De kleur van je topwater is ook belangrijker dan je misschien zou denken. Wat een goede tip is, is om de topwater eens boven je te houden en te kijken hoe goed hij afsteekt tegen de lucht. Donkere kleuren steken vaak goed af tegen de lucht en als jij het goed van onder kunt zien, kunnen de vissen dat ook!

 

Met deze tips moet het je zeker lukken je visje te vangen op de Whopper Plopper. Welke vis ga jij het eerst vangen? Check HIER de Whopper Plopper!