Zo vind je de beste stekken voor grote baars – De Ned rig en Chebaruska rig

20/01/2021
Zo vind je de beste stekken voor grote baars – De Ned rig en Chebaruska rig

Vorige keer (klik HIER) gaf ik al aan dat voor ons (Tim Janssen en ik), net als voor duizenden andere roofvissers, de winter de ultieme periode is om gericht op baars te gaan vissen met de Ned rig en Chebaruska montages. We doen feitelijk de hele winter niet anders meer dan vissen met finesse technieken op baars….als we baars gaan vissen. Voor de duidelijkheid, dat doen we natuurlijk niet elke sessie tijdens de winter.

Door Leon Haenen 

De laatste keren dat we samen gevist hebben, zorgde elke keer voor tientallen dikke baarzen in de boot. Ja, je leest het goed, tientallen per sessie. Er zijn dagen bij dat we er meer dan 50 weten te strikken. En stuk voor stuk bakken van baarzen. De rivier en aangrenzende plassen waar wij vissen zijn voor ons het ultieme jachtterrein. Vroeg in het “winterseizoen” vangen we de baarzen ook nog steeds redelijk dicht op de oever tussen de kribben op de rivier. Zeker bij de redelijk lage waterstanden en de hoge temperaturen van de afgelopen tijd. Op de rivier worden er dan ook geregeld snoekbaarzen tussendoor gevangen, hetgeen we eigenlijk alleen maar heerlijk vinden. Die herkenbare droge aanbeet van de snoekbaars blijft me fascineren.

Als het losch gehts…

Als ik er kritisch over nadenk dan is het vaak niet lastig om de dikke baarzen te vangen, als je eenmaal weet waar ze ‘wonen’. Met de moderne elektronica die we aan boord hebben, is het vaak een kwestie van zoeken waar ze zich bevinden. Gewoon even praktisch zoeken……Het vissen is wat dat betreft de laatste jaren wel een stuk eenvoudiger geworden. Ja ja, ik weet het…je moet ze nog steeds vangen, maar als je ze exact gelokaliseerd krijgt met de huidige LiveScope techniek, dan kun je zelfs tellen hoeveel er tegen het talud staan. Mijns inziens verdwijnt een stuk charme en mystiek in de hengelsport met de komst van deze technieken – maar – als het eenmaal aan boord is, dan wordt dat spelletje op het scherm wel verrekte verleidelijk. We kunnen allemaal wel mekkeren dat het niets met vissen te maken heeft, maar vissen wordt toch ook wel een stuk lekkerder als je ze weet te vangen.

Ons favoriete aasje, de Korum Snapper Reggiez.

Ik kan niet vertellen hoe het op andere rivieren , plassen en meren in Nederland werkt, maar daar waar ik het vaakst gericht op dikke baars ga vissen ben ik ervan overtuigd dat er een plek is waar het leeuwendeel van de dikke baarzen zich op houdt als ze niet actief aan het jagen zijn. En, er is daar een plek ( strook) waar ze vrijwel allemaal tegelijkertijd gaan jagen op de aasvis die daar met de miljoenen rondzwemmen; in de jachthaven tussen de boten. Of ze zijn aanwezig op de ene plek, of ze zijn een kilometertje verderop te vinden. Waarom ze zich bevinden waar ze zich elk jaar opnieuw bevinden, is mij een raadsel. Maar elk jaar is het enkel de vraag wanneer ze er zijn en niet of ze er dat jaar weer zullen zijn.

De mooiste baars tot nu toe voor collega Peter. Wat een topvis!

Zoals met zoveel vistechnische zaken is de weg naar dat succes vaak een lange weg. De code kraken die de deur opent naar de plek waar de dikke baarzen zijn, kan een traject van jaren zijn. In het uiterste zuiden van het land, waar ik woon, ben ik er pas dit jaar achter gekomen waar ik in elk geval heel vaak dikke baars kan vangen. Dat heeft wel even geduurd kan ik jullie melden. Jaren geleden was ik al tevreden met een handje veertig plussers in een seizoen. Dit jaar was het een taaie dag als je met een vis of vijf van het water komt.

Vroeger las ik wel eens dat baars solitair gaat leven als ie een bepaalde afmeting heeft bereikt, maar dat geldt hier zeker niet. Wij vissen op een school van meer dan 100 dikke baarzen… wellicht zelfs meer. Wat dat betreft heeft de kennis over het leef en vreetpatroon van dikke baars de laatste jaren een enorme vlucht genomen.

Deze twee leefden zeker niet solitair en werden uit een grote groep baarzen geplukt.

Enfin, naar het water. Ik was strak op tijd en het was nog wel ruim anderhalf uur sturen om aan het water te arriveren. Mijn vismaten waren er al en de Lund lag al gevechtsklaar in het water. Snel even de Limburgse vlaai overhandigd ( steekpenningen) en snel aan de slag.

 

De jackpot sessie

Op de eerste stek  eerst even rondkijken met de LiveScope techniek en al snel wordt een groep baarzen gelokaliseerd.  Voordat ik er erg in had lag de eerste baars al in de boot. En de tweede en de derde  ook. Tim is gestart met de Chebaruska rig en ikzelf met de Nedrig. Ik krijg de eerste uren moeilijk contact met de vissen, terwijl Tim er al snel een aantal weet te vangen. Tergend langzaam vist hij zijn aasje weer  binnen. Met hele lange tussenpauzes.  Ik schakel al snel om naar de visserij met de Korum Reggiez en ga exact hetzelfde vissen als Tim. Dat werpt direct zijn vruchten af. Al snel weet ik mijn eerste vissen van de dag te vangen. Het zijn stuk voor stuk mooie hoge veertig plussers.

Korum Snapper Reggiez in vol ornaat.

Na en paar uur maken we een redelijk lange drift op de rivier. Onze kapitein weet de boot perfect langs het talud te sturen terwijl hij nauwlettend de LiveScope installatie in de gaten houdt. Op een gegeven moment roept hij naar me: “Kijk Leon, daar op die kribkop, daar liggen er een paar”. Ik mik richting de kribkop en laat mijn kreeftje rustig naar de bodem zakken. Twee tikken later mag ik de haak al zetten en komt er weer een pracht baars van de rivier aan boord. De ochtend kabbelt zo lekker  voorbij en we vangen met regelmaat onze vissen.

Een van de twee mooie snoekbaarzen die viel voor de traag geviste Reggiez

Er lopen twee prachtige snoekbaarzen tussendoor die allebei op een traag geviste Squirmz gevangen worden. Bij dit heldere water kies ik graag een natuurlijke kleur.  Als we eenmaal op de tweede stek arriveren, dan blijken de baarzen gewoon thuis te zijn. Ze zijn vandaag niet zo bijtlustig als dat ze vaak kunnen zijn, maar we beleven een heerlijke middag.

Ze bleven maar komen!

We wisselen de gebruikte aasjes met regelmaat af, maar we zijn vandaag toch het meest succesvol met de briljante kreeft imitatie van Korum. Dat aasje is zo zacht en beweeglijk. We weten ook precies hoe het kreeftje zich gedraagt op de rivierbodem. Je kunt als het ware met de ogen dicht een beeld vormen van hoe het aas er onder water uitziet. Stilstaand reageren ze op elk wiebeltje dat we met de hengeltop maken. Vaak is het zo dat je de fraaiste aanbeten krijgt als het aas stil op de bodem staat. Want dat doet dit aasje dus. Zodra je stopt met binnenhalen, gaat het kreeftje redelijk agressief op de rivierbodem staan met de scharen de lucht in. Veel verleidelijker dan dat wordt het niet.

Leon Haenen en Tim Janssen zijn allebei prostaffers van Korum Snapper. Nog veel roofvissers in de Benelux hebben hier niet van gehoord. Zonde, want ze hebben een zeer interessante range aan roofvisproducten. Klik HIER en kijk eens rustig rond in hun assortiment 🙂