Met de chebaruska & Ned rig op GROTE baars

08/12/2020
Met de chebaruska & Ned rig op GROTE baars

In het najaar (lees, de winter) staat de visserij op dikke baars bij mij en mijn maat Tim Janssen hoog op het to do lijstje. Zodra de maand oktober voorbij is en ik mijn zinnen verplaats van roofblei richting dikke baars, dan komen vanzelf de finesse technieken aan de orde. 

Door Leon Haenen 

De enige finesse techniek die ik feitelijk in de zomer en de herfst toepas is de dropshot techniek. Nu de omstandigheden voor dikke baars beter worden en de grote baarzen vaak richting de grindgaten en havens verhuizen (omdat de aasvis dat ook doet) is dat voor mij reden genoeg om mijn lichte baarsstokjes uit te rusten met de Ned rig en Chebaruska montages.

Meestal hebben we alle uitvoeringen mee in de boot.

In de praktijk kan ik vaak moeilijk kiezen welke voor mij het prettigste vist en dus heb ik meestal twee hengels bij me die al voorbereid zijn op beide technieken. Het kan natuurlijk op een enkele stok bevist worden, want feitelijk is het niet meer dan een ander type loodkopje monteren. Ik vis vooral van uit mijn boot en dan kan ik me de luxe permitteren om meerdere gemonteerde hengels mee te nemen naar het water. Vanaf de oever vissende zou ik ook een enkele hengel meenemen en eenvoudigweg van techniek wisselen.

Squirmz klaar voor gebruik.

Meestal starten Tim en ik ieder met een andere methode. Dat doen we om er snel achter te komen wat er wel of niet goed werkt. Vaak is het echter zo dat als de baarzen los zijn, dan zijn ze op zowel de Ned rig als met de Chebaruska uitvoering goed te vangen.  In mijn tiener jaren viste ik al op dikke baars met levende rivierkreeften. Dat werkte als een speer. Je hing simpelweg die kreeft met een enkele nummer 1  haak in zijn rugschild en dan zwom die kreeft zijn baantjes in de ‘achteruit-stand’. Kreeften zwemmen (voor wie dat niet weet) achteruit.

Onze Reggiez gedragen zich als een echte kreeft, voelen aan als een echte kreeft en worden gegrepen als een echte kreeft!

Menig dikke roofvis zwichtte voor de verleiding van een rivierkreeft die een stukje boven de bodem werd aangeboden. Nu mag dat niet meer. Ik heb in die tijd (de tijd van voor het internet, toen we nog gewoon naar Ted de Braak keken op zaterdagavond 😛 )  jarenlang gezocht naar een goede imitatie van de rivierkreeft. En al was er destijds wel het een en ander te krijgen dat op een rivierkreeft leek, qua gedrag onder water leken en bewogen die dingen als een oudje van 90 die wil gaan starten met breakdancen. Het leek in de verste verte niet op het echte werk, het levende werk. Daar is de afgelopen jaren duidelijk verandering in gekomen.

Hier zijn we in de winter geregeld naar op zoek.

Nu koop je kunstaasjes die onder water net zo verleidelijk, of zelfs nog verleidelijker bewegen, in de meest exotische kleuren. Vaak is het wel zo dat jij het aasje tot leven moet brengen en daar zit nogal wat verschil in. De mate waarin je dat goed beheerst, bepaalt mede de mate van succes. Dus check hoe je kunstaasje zich gedraagt in helder ondiep water. Maak eens wat tikkende bewegingen en kijkt wat er gebeurt.

We hebben waanzinnige sessies achter de rug 🙂

De mate waarin jij in staat bent om het kunstaas de juiste actie te laten maken bepaalt mede het vangst succes. Wij variëren heel erg in de wijze waarop we het aas binnen vissen. Vaak zijn het lange eentonige halen van een paar meter en dan wacht ik weer 10 seconden terwijl ik strak contact houd met het loodje. Vaak zijn het kleine tikjes zonder stop. Het zijn vaak creatieve bewegingen die ik als in een automatisme uitvoer. Slim om te onthouden is dat er vaak een goede aanbeet volgt… terwijl het aasje in rust staat, stil dus…

En we vangen er niet alleen baars mee.

Tim en ik zijn de twee consultants voor Korum voor de Benelux. Wij krijgen vaak de nieuwste  producten als eerste om in de praktijk te testen vooraleer ze in de winkels te koop zijn. We zijn beiden ervaren roofvissers met een lichte voorliefde voor de visserij op baars. Toen wij de nieuwe Korum Snapper serie in handen kregen, duurde het ons te lang voordat we ermee aan de slag konden.

Het is Korum Snapper gelukt om een serie roofvishengels, werpmolens en kunstaas te produceren waarmee we ons met twee vingers in de neus kunnen meten met de gevestigde orde. In deel twee van dit tweeluik beschrijf ik die dag tot in detail. Wellicht lijkt het dan of we met onze neus in de boter vielen, maar de weken erna vingen we ook telkens onze veertig plus baarzen.

 

De hengels

De Korum snapper So Solid hengels worden in drie uitvoeringen geleverd:
-6 voet hengel, werpgewicht 1-7 gram voor  €59,95
-6,6 voet hengel, werpgewicht 2-12 gram voor €64 ,95
-7 voet hengel, werpgewicht 3-15 gram voor €69,95

Voor ons is de middelste hengel uit de serie in combinatie met een Korum snapper 1000 molen (€49,95) de ideale combi voor de baars visserij met onze Reggiez of Squirmz. Trouwens, die 7 voet stok is wat mij betreft ook een ultieme roofblei hengel. Ik heb dit jaar uitsluitend met deze hengel op roofblei gevist, zowel gehuld in mijn waadpak als vanaf de boot.

De solid serie in close up.

De hengel heeft erg veel body, die erg van pas komt als je een dreun van een aanbeet te verwerken krijgt. Daarnaast levert deze So Solid hengel een parabool om je vingers bij af te likken. Plezier gegarandeerd bij de dril. De hengel is mans genoeg om de allergrootste en zwaarste roofbleien veilig te kunnen vangen en landen… en… dat voor 7 tientjes.

 

In deel twee neem ik jullie mee naar het water en bespreek ik een visdag tot in detail. Wellicht draagt het bij aan de kwaliteit van jullie finesse visserij op baars…..en daarbij maakt het niet uit of je vanaf de boot vist of vanaf de kant.