Carolina rig of jiggen op XXL baars – En nog 4 dilemma’s voor Nick Landman

25/02/2020
Carolina rig of jiggen op XXL baars – En nog 4 dilemma’s voor Nick Landman

Iedereen kent het wel en zeker ook iedere roofvisser. Keuzestress! Waar, hoe, wanneer en met wat moet je vissen voor die allergrootste of aantallen rovers. Wij vonden het tijd om het grote baarzen vanger Nick Landman eens goed lastig te maken. Wij schotelden hem 5 genadeloze dilemma’s voor 😛

 

Dilemma 1> Carolina rig of jiggen?

Oef, meteen een lastige keuze maar beide technieken hebben hun charmes. Het jiggen doe ik eigenlijk het gehele jaar door. Het voorjaar, de zomer en de herfst zijn jaargetijden waarin je lekker actief kunt vissen. Mijn voorkeur gaat in deze periodes dus zeker uit naar het jiggen met lichte loodkoppen. Gewichten die ik gebruik variëren van 5, 7 tot 10 gram, lichter ga ik niet, want dan wordt het ultra-light vissen en daar ben ik niet zo van.

Nick is niet zo van het pielen…

De Carolina rig is een techniek die ik tijdens de winter veel gebruik. De baarzen liggen wat strakker tegen de boden en dus mag het allemaal wel wat langzamer. Anders dan bij het jiggen moet je bij een aanbeet even een seconde of 2-3 wachten alvorens aan te slaan. Dit levert altijd enorm veel spanning en sensatie op, een zeer verslavend spelletje waar ik geen genoeg van krijgen kan.

Natuurlijk is de Carolina rig een effectief ‘wapen’.

Als ik een keuze moet maken dan deel ik hem toch in tweeën: voorjaar, zomer en herfst wordt het jiggen met loodkoppen en in de winter pak ik liever de Carolina rig.


 

Dilemma 2> Groot of klein aas?

wij vissers denken al snel dat het te groot is, maar vergis je niet in wat een grote baars in een keer weg kan slikken…

Over deze keuze hoef ik niet lang over na te denken… Groot! Jaren terug toen ik nog heel veel op snoek viste, had ik al een obsessie voor groot kunstaas. Dit is er bij het vissen op baars ook geleidelijk aan ingeslopen. Om de simpele reden dat ik er gewoon meer vertrouwen in heb en ik het mooier vind om mee te vissen.

Wadend succes met ‘groot’ kunstaas.

Ik pak qua shads eigenlijk niet kleiner dan 10 cm, anders begint het zo op ‘pielen’ te lijken. De 11 cm Herring Shad, 10,5 cm Bleak Paddle Tail en de 10 cm Cannibal Shad zijn 3 van mijn favoriete soorten shads die ik graag inzet voor het vissen op grote baarzen. Voor de Carolina rig idem dito, creature baits van 10 tot 12 cm hangen bij mij standaard aan de speld. Een flinke hap als je het zo in je handen hebt, maar voor baars is het niet snel te groot. Geloof me, als ze hem willen dan pakken ze het zonder twijfel.

 


 

Dilemma 3> Langzaam of agressief vissen?

In de zomer mag ik graag met plugjes en crankbaits vissen, liefst ook nog voorzien van een ratelkogel.

Dit is ook een beetje afhankelijk van het weer. Maar mijn voorkeur gaat uit naar agressief vissen. Tijdens de warmere maanden vis ik heel graag met plugjes op grote baars. De TPE Soft Vibe van Savage Gear is er een waar ik de hele dag mee zou kunnen vissen. Deze is fast sink uitgevoerd dus je moet hem snel binnen vissen. Eigenlijk kun je van alles proberen om die baars uit de tent te lokken, dat maakt het spelletje ook zo leuk.

Met crankbaits kun je ideaal op zoek naar actieve baars.

Vis je graag met shads? Laat deze dan maar lekker in het rond wapperen en geef er als het kan een aparte twitch aan tijdens het binnen draaien. Het hoeft niet allemaal langzaam en natuurlijk te gaan. Ook het vissen met de Carolina rig mag van mij wel wat sneller dan gewoonlijk. Ik laat de creature bait hooguit 3 à 4 seconden stil liggen alvorens ik weer een slinger maak. Ook bij deze techniek kun je je hengeltop wat onnatuurlijke tikjes meegeven tijdens het binnen draaien, dit kan de actie alleen maar ten goede komen.

 


 

Dilemma 4> Lang op één stek blijven of veel verkassen?

Tijdens het vissen ben ik van de meters maken, veel verkassen dus. Al heb ik zo wel mijn vaste stekken waarvan ik zeker weet dat er vis ligt. Deze vis ik dan wel wat nauwkeuriger uit dan de rest van de stekken. Het ligt er ook aan of ze een beetje willen of niet. Het komt geregeld voor dat de baarzen echt uit staan en dan kun je ondersteboven gaan staan, maar dit gaat je niet helpen om er één te vangen. Op zulke dagen is het van belang om veel meters te maken in de hoop een actieve school met vis tegen te komen.

Een 50’er! De kroon op een dag vol met smijten, zoeken en verkassen…

Als de aanbeten dan nog uitblijven, schroom dan niet om je spullen bij elkaar te pakken en een ander water op te zoeken. Het ene water is het andere niet en kan een verschil van dag en nacht maken qua vangsten. Zulke dagen zijn eerlijk gezegd best zwaar, maar je zult er wat voor over moeten hebben. Blijf actief en alert, dan komt de beloning vanzelf.

 


 

Dilemma 5> Bellyboat of wadend vissen?

Sorry, bij deze ga ik voor allebei want ik zou geen van beide kunnen missen in mijn visserij op grote baars. De bellyboat gebruik ik eigenlijk het hele jaar door en het wadend vissen is echt iets voor tijdens de wintermaanden. Wat de bellyboat extra aantrekkelijk maakt is dat je er mee op plekken komt waar je vanaf de kant niet altijd bij kunt komen.

Met de bellyboat heb je mogelijkheden te over.

In de warmere maanden vis ik vanuit de bellyboat het liefst met crankbaits. De vis ligt verspreid dus ook nu veel meters maken om de vis te vinden, crankbaits lenen zich hier perfect voor. De Crucian Crank en de Goby Crank zijn twee van mijn favorieten. Ik vang er eigenlijk alles mee, snoek, snoekbaars en baars uiteraard. Verstand op 0 en smijten maar.

Ideaal voor een dagje bellyboaten. De outdoorbox van Rebelcell, voor eventuele elektrische aandrijving (FloatPlus), je fishfinder en meteen ook een oplader voor je telefoon.

In de wintermaanden ben ik de laatste jaren echt van het wadend vissen. Ik vind het met name een hele relaxte manier van vissen en dat is wat mij enorm aanspreekt. In de bellyboat kan het nog wel eens chaotisch zijn, maar dat gevoel heb ik vanaf de kant totaal niet. Grote baars ligt ook de hele winter gewoon op ondiep water dus je hoeft echt niet per se het water op om ze te vangen. Het grote voordeel van wadend vissen is dat je ook heel mobiel bent, je bent niet van één water afhankelijk als het even niet loopt. Zo kun je zelfs in de wintermaanden lekker actief blijven vissen en dat is wat ik het liefst doe.

In de zomermaanden liggen de baarzen veel meer verspreid en dus moet je meer water afdekken.

Thanks Nick en we vergeven je dat je af en toe gewoon geen echte keuze kunt maken 😛 Natuurlijk is een en ander afhankelijk van allerlei variabelen. Tip! Volg Nick Landman op Instagram, hier post hij met de regelmaat van de klok dikke vette XXL baarzen! 🙂