Wie is de beste bellyboat visser van Nederland?

28/10/2022
Wie is de beste bellyboat visser van Nederland?

De eerste wedstrijddag van het Float Plus NK bellyboatvissen is reeds geweest en zaterdag 5 november is het tijd voor dag twee, de finale! Wij waren benieuwd naar het verloop van de eerste dag en wat de voorspellingen zijn voor dag twee! We vroegen het aan een van hoofdorganisatoren, Katja Nijbroek.

 

De eerste dag is geweest van het NK bellyboatvissen, was het een mooie strijd?

De deelnemers waren erg gebrand op een goed resultaat, velen zijn gaan oefenen op het parcours maar de vangsten waren matig. Het is een populair stuk water (de Banaan bij het Hollands Diep/Haringvliet) bij meerdere wedstrijden. De baarzen waren het lastigst te vangen, slechts 2 maatse baarzen over de hele wedstrijd.

Het eremateriaal ligt te wachten op de best of the best. 

De strijd was spannend, qua totale lengte stond Gerwin Kohler lange tijd aan de leiding maar alleen Eric Vermeer wist de drie soorten te vangen, dat levert bonuspunten op. Check HIER het huidige scorebord.

 

Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van zo’n event?

Locatie bepalen, het dient bij voorkeur een water te zijn waar eenieder een visje kan vangen. Gezien het internationale deelnemersveld, het is een open NK, proberen we goed bereikbare locaties vast te leggen. Dan de data plannen in overleg met de Sportvisserij Federatie die voor dat water verantwoordelijk is en daarvoor de vergunning afgeeft. Ook bij Rijkswaterstaat dient een vergunning voor het event aangevraagd te worden. We moeten sponsoren werven, door het groeiende aantal wedstrijden wordt dat steeds lastiger. Echter zijn er zonder sponsoren geen prijzen. Ook moeten we marshalls met meetboten vragen om dat werk op zich te nemen.

Marshalls in boten die de vissen meten.

Catering moet geregeld worden bij een horeca gelegenheid of in een grote tent. In het geval van het laatste dien je ook weer melding te doen of vergunning aan te vragen bij de gemeente. Natuurlijk ook de gehele administratie er omheen, registreren van deelnemers, het checken van betalingen, parcours tijdig delen en reglement delen. Op de wedstrijddag zelf is er de briefing voor deelnemers en marshalls om 07.00 uur voor de wedstrijd.

Bij de Banaan heb je de gelijknamige cateraar zitten.

De deelnemers krijgen hun nummer (dient bij een gevangen vis gefotografeerd te worden). Als laatste gaan we als organisatie klaar zitten om de vangsten te registreren, het scorebord gooien we om 13:00 uur dicht zodat het laatste anderhalf uur spannend is. Dan is het alweer tijd om de prijzentafel gereed te maken en te zorgen dat iedere deelnemer hun nummertje weer inlevert.

 

Wie mogen er allemaal meedoen aan het NK?

Iedere bellyboatvisser vanaf 14 jaar, lekker open zodat iedereen een kans maakt.

 

Hoe ziet zo’n wedstrijddag er uit?

Om 06.30 uur zijn we op locatie en richten we het briefingpunt in en maken we een praatje met de deelnemers en marshalls die binnen druppelen. Dan volgt de briefing waarin alles over de wedstrijd wordt uitgelegd en om 08:00 uur start de wedstrijd. Dan hebben we ook contact met Rijkswaterstaat om ze te erop te attenderen dat de wedstrijd is begonnen.

Vroeg in de ochtend is er een briefing zodat iedereen weet hoe en wat.

Tussen 08:00 en 14:30 is de wedstrijd en zit de organisatie klaar om vangsten te registreren. Om 14:30 is het klaar en melden we dit ook weer aan Rijkswaterstaat. Dan is het tijd voor gezelligheid, een drankje en de prijsuitreiking!

 

Hoe wordt het parcours bepaald, gezien dat bellyboats geen grote afstanden kunnen afleggen?

De bellyboats hebben een steeds groter bereik, wat mogelijk wordt gemaakt door onder andere Float Plus motoren.

Nu de meeste bellyboten zijn voorzien van een elektromotor dient het parcours groter te zijn dan voorheen. Het streven is een afwisselend parcours met verschillende dieptes te bepalen, waar de drie soorten, snoek, snoekbaars en baars te vangen zijn. De bereikbaarheid is ook een belangrijk punt omdat we een internationaal deelnemersveld hebben.

Wanneer mag iemand zich Nederlands kampioen bellyboatvissen noemen?

Het gaat om drie snoeken, vijf snoekbaarzen en vijf baarzen.

Wie over de twee dagen de meeste lengtepunten scoort op snoek, snoekbaars en baars. Hoe meer soorten je vangt, hoe meer bonus. Dus bij een snoek en snoekbaars wordt je lengte vermenigvuldigd met 1.2x en als je alle drie de soorten hebt, is het 1.5x. Op het eind kijken we dus naar de totale lengte van je grootste drie snoeken, vijf snoekbaarzen en vijf baarzen. HIER is het scorebord te zien voor nog meer informatie.

 

Verwacht je een verschil in vangsten te zien tussen nu en de dag die komen gaat en wat verwacht je vooral van de tweede dag?

Dat is lastig aan te geven omdat er meerdere factoren een rol spelen, temperatuur, luchtdruk, regen of zon, wind etc. Ik verwacht in ieder geval een spannende dag. In de ochtend is dat altijd merkbaar bij de deelnemers, ze gaan er voor. Ik hoop dat er meer maatse vissen gevangen worden zodat de organisatie het lekker druk heeft met de vangstregistratie. Bovenal verwacht ik na de wedstrijd een ontspannen en gezellig samenzijn met bellyboatvissers onder elkaar.

 

Bedankt Katja voor het interview en wij wensen alle deelnemers en organisatie veel plezier en succes op de tweede dag van het NK bellyboatvissen op 5 november! Check HIER de site van het Float Plus NK bellyboatvissen voor alle informatie die je nodig hebt.