Interview – Roofvisfestijn op de Ebro – Nu, speciale KORTING voor Roofmeisters

18/06/2019
Interview – Roofvisfestijn op de Ebro – Nu, speciale KORTING voor Roofmeisters

Wil je knallen op meerval dan komt al snel de rivier de Ebro in Spanje in aanmerking, een walhalla voor de snorrenvisserij. We spraken Gert van Schaik, eigenaar van viscamp Catfish Camp Caspe. Hij vertel ons over de meervalmogelijkheden en de aanwezigheid van andere vissoorten zoals baars, snoekbaars en black bass. 

 


Exclusieve KORTINGSACTIE voor Roofmeisters

Deze actie loopt voor de maand oktober. Boek nu en profiteer. Normale prijs voor boot en appartement €320,- per werk en pp. Speciaal voor Roofmeisters €270,- pp met twee personen. Kom je met meer personen dan is dat €250,- . Aan jouzelf de keuze of je op snoekbaars en/of meerval wilt vissen. Klik HIER.

Deze prijs is exclusief vergunningen. €55,- pp.


 

Naam: Gert van Schaik
Geboortejaar: 1961
Woonplaats: Caspe, Spanje
Record meerval: Persoonlijk 229 cm. Zelf heb ik nog weinig tijd om te vissen, we zijn bijna altijd met onze gasten onderweg en dan vis je zelf niet mee. Met gasten staat het record op 251 cm.
Favoriete vistechniek: Met kunstaas op meerval en snoekbaarzen.

De Ebro bij Caspe temidden van woeste natuur.

Hey Gert, lekker weer daaro? Hoe zijn de vangsten op dit moment?

Het weer is aangenaam, zon en ruim 30 graden en toch goed uit te houden. De vangsten waren in het begin van het jaar goed. Eind mei werd dit iets minder, veel kleine meerval tot 1,60 meter.

Als de meerval los is, dan zijn dit geen zeldzame foto’s.

De paai is inmiddels afgelopen en de vangsten zijn ronduit waanzinnig te noemen. Afgelopen week hebben we meer dan 200 meervallen gevangen met een topvis van maar liefst 235 cm!

Er huizen ware monsters op de Spaanse rivier.

 

Kun je wat vertellen over de rivier de Ebro?

Tja, de Ebro is inmiddels in de hele wereld een bekende rivier. Ze ontspringt vlak bij de Atlantische Oceaan in de Picos de Europa, heeft een totale lengte va ca. 925 km en mont ui in de Middellandse Zee bij de Ebro Delta.

De zeer comfortabele verblijfsaccommodatie van Catfish Camp Caspe.

Vroeger, voor 1960, was het aan stuk een lange rivier, tegenwoordig zijn er verschillende dammen gebouwd waardoor enorme waterbekkens zijn ontstaan met het Ribaroja stuwmeer en het stuwmeer van Aragon (Caspe) de grootste en bekendste zijn. Het meer van Caspe is ca. 100 km lang en afhankelijk van de plek honderden meters breed tot wel 2 km.

Zeer grote vis vangen in de Spaanse natuur.

In het voorjaar staan deze meren vol water, wat in de loop van het jaar word gebruikt voor de bevloeiing van de fruitbomen waardoor het niveau langzaam daalt. Tot 2005 was dit stuwmeer onder sportvissers onbekend gebied, waardoor het visbestand zonder enige druk kon uitgroeien tot het enorme bestand aan karper, meerval en snoekbaars.

Als je met zijn drieen met een vis op de foto kan dan betekent dat dat het om een grote vis gaat 🙂

 

Wat heeft jou doen besluiten om naar deze regio toe te verhuizen?

Dat is makkelijk, het vissen en dan met name op de toen nog onbekende meerval. Na verschillende vakanties begin jaren 90 aan de Ebro begon dat met één visweek, later groeide dit uit tot 5 tot 6 weken per jaar met familie of vismaaten. Het meervalvissen was toen nog geheel onbekend in Nederland en het was echt pionieren.

In het geval van stroming kun je je lol op met kunstaas. De aanbeten zijn snoeihard!

Viscamps waren er toen nog niet in Caspe. Het was een verlaten gebied; als je tijdens een visdag een of twee andere vissers tegen kwam vond je het al druk. Langzaam is toen het idee gegroeid om hier iets voor de meerval en karpervisser te beginnen.

In 2002 zijn we definitief naar Spanje geëmigreerd en zijn we gestart met een klein viscamp met caravans en blokhutten. Dat is inmiddels  uitgegroeid tot de verhuur van appartementen, boten en visgidsen. Onze beide gidsen zijn mijn zonen die hier zijn opgegroeid. Ikzelf gids ook nog regelmatig en mijn vrouw Jacintha verzorgt de apartementen en elke morgen het ontbijt.

Op de Ebro zwemt een waanzinnig bestand aan karper.

 

Wat is een toptijd om bij jullie te vissen?

Dat is altijd een zeer lastige vraag die vaak gesteld word. Voor snoekbaars adviseer ik het voorjaar; februari tot mei en dan weer oktober en november. In februari zijn de temperaturen al zeer aangenaam,  zo rond de 15 graden met veel zon.

Gert zelf mag in zijn vrije uurtjes ook maar wat graag op snoekbaars vissen.

Voor karper is maart tot oktober perfect. Eerder of later en je loopt het risico op een mislukte visvakantie vanwege koud water uit de Pyreneeën. Valt er sneeuw of regen in dit gebergte dan is dat water één tot 2 weken later via de Ebro In Caspe aangekomen en is er geen vis meer te vangen.

Vangsten van 20 tot 30 vissen per boot per dag zijn hier niet vreemd.

Wil je met kunstaas aan de slag op meerval dan is het voorjaar mooi als het water begint op te warmen. Ik zou zeggen van april tot juni. Voor het pellet vissen geldt de periode direct na de paai als super. Onze gidsen maken dan dagen mee van 20 tot 30 meervallen per dag met een gemiddelde lengte van 1,60 meter  en uitschieters tot ver boven de 2 meter. De start van de paai bij meerval is moeilijk in te schatten. Dat is elk jaar weer anders en afhankelijk van watertemperaturen en weersomstandigheden. Globaal zou je kunnen zeggen tussen half mei en eind juni/begin juli.

 

Welke vissoorten zwemmen er rond op de Ebro bij jullie?

De belangrijkste vissoorten zijn de meerval, snoekbaars, baars en blackbass. Al deze soorten bewonen een specfiek deel van het stuwmeer. Meerval, snoekbaars en karper houden van troebel water en baars en blackbass weer van helder water. Onze gidsen weten precies waar we moeten zoeken.

Een deel van de vloot van Gert.

 

Welke vistechnieken gebruiken jullie voor meerval?

Vroeger werd er hoofdzakelijk met levend aas ( karper of paling) en trollend met pluggen  gevist. Levend aas is inmiddels in heel Spanje verboden, ook dood aas mag niet meer, alleen zeevis mag nog gebruikt worden.

Op snoekbaars kun je prima werpend je ding doen met natuurlijk grote kans op dikke meerval 😛

Voor de meerval zijn feitelijk 2 technieken echt interessant. Dat is het pelletvissen en het vissen met kunstaas, langs de oever driften en deze afwerpen met shads (deze hoeven niet groot te zijn maar wel over sterke haken beschikken) ook wordt er nog gevist met kwakhout met wormen en inktvis als aas.

 

Wat is een goede dag vissen bij jullie?

Nick Landman van Savage Gear enkele jaren terug met een ruime 2 meter vis.

Voor snoekbaars kun je al snel eindigen met 20 tot 30 vissen per boot. Op topdagen vang je 20 tot 25 meervallen per groep en gemiddeld zullen dat er 7 tot 15 zijn.

 

Wat verwacht je van dit visseizoen?

Dat we onze gasten weer met mooie verhalen en hopelijk mooie vangsten naar huis laten gaan. Aan ons zal het niet liggen, maar we zijn altijd afhankelijk van een medespeler, de vis ;-). Enfin, gelukkig werkt die meestal goed mee.

Klik op de foto voor meer informatie over het vissen op de Ebro.

 

Bedankt Gert en veel succes dit jaar! Tot slot nog wat dilemma’s, waarbij je geen uitleg mag geven J (in geel Gerts keuzes)

Sangria/ bier   
Meerval/ karper 
Kunstaas/ aas   
Helder water/ troebel 
Stroming/ geen stroming 
Nederland/ Spanje 
Grote meerval/ aantallen
Actief vissen/ statisch 
Zelf vissen/ gidsen  
Ochtend/ avond 
Bootvissen/ kantvissen