Op de rivier met roofvis topper Hendry Vis – Crankbaits only

21/08/2019
Op de rivier met roofvis topper Hendry Vis – Crankbaits only

Een tijdje terug werden Roofmeisters Tim Hakker en Dominique Neijenhuizen uitgenodigd om een dag te vissen met top roofvisser Hendry Vis. Dit in het teken van de World Crank Cup, een roofviswedstrijd waarbij alleen maar met crankbaits gevist mag worden en waar Hendry al aan meegedaan heeft en de nieuwe editie ook zal deelnemen.

Door Tim Hakkert

Natuurlijk is zo’n visdag met een topper als Hendry Vis supervet en dan ook nog met die aparte invalshoek dus vissen met plugjes. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat we stonden te trappelen. Van tevoren wisten we dat er hier en daar goed baars gevangen zou worden en ook echt wel snoek, snoekbaars zou lastiger worden. Eenmaal op het water werd er al snel afgesproken dat we voor een 40 cm + baars en/of welk formaat snoekbaars dan ook zouden gaan. Tja, pluggen en snoekbaarzen zijn niet direct heel makkelijk met elkaar te verenigen.

De eerste snoek op een crankbait al vroeg in de ochtend.

6:30 uur in de ochtend hadden we afgesproken bij de trailerhelling in Dordrecht aan de Merwede. Het traileren verliep vlot en binnen 15 minuten lagen op het water en gingen we op onderweg naar de eerste stek. Die eerste stek was een lange stenen kant die snel afliep naar een diepte van ongeveer 3,5 meter diepte. Het doel was om de crankbait zo dicht mogelijk tegen de stenen aan te werpen en dan een paar snelle slagen te maken waardoor het kunstaas al gelijk goed de diepte in gaat.

De munitie voor deze dag. Het linker rijtje van boven naar onder de Strike King KVD 5CD, Strike King 3XD, Castaïc Playboy, Reaction Strike Ranger en Rapala Max Rap Fat Shad, Het rechter rijtje viermaal de Westin Rawbite.

Helaas bleef het hier stil en voeren we naar een volgende plek met ook hier steenstort.  Anders was dit keer de grotere aanwezigheid van begroeiing en kozen we hier voor niet al te diep lopende crankbaits.  De Westin Rawbite bleek een prima keuze voor vlak boven en tussen  de planten. Met zijn zenuwachtige actie kon succes gewoon niet lang uitblijven.

Snoeken en crankbaits gaan onwijs goed samen 🙂

En jawel, binnen enkele worpen wist Hendry een vis te haken, een mooie snoek die vanuit de planten bovenop de Rawbite knalt. Niet veel later krijgt Dominique een volger. Mooi om te zien hoe hij het kunstaas ook attaqueert, maar helaas mist hij. We blijven hier nog even en met name met de fronttroller kunnen we de stek goed uitkammen en rustig stekken benaderen. Even later is het voor mij raak. Een snoek van 85 cm. Yeah! Tot slot mag ook Dominique hier nog een baars vangen en zijn we allen van de 0 af.

Dan boven op een school baars. Yeah!!! Aanbeet na aanbeet.

Daarna knalde hier de beet er uit en hebben we een lange drift gemaakt, werpend met wat dieper duikende pluggen. Het bleef angstvallig lang stil totdat we een school baarzen aantroffen. Actie op actie. Heerlijk! Afgezien van de vele lossers wisten we er uiteindelijk nog meer dan 15 te vangen.

Zo mooi als de vis los is en double strikes aan de orde van de dag zijn 🙂

Het was al middag geworden en het was tijd voor een korte pitstop, lees het naar binnen werken van een hamburger. Net als de vissen moeten wij tenslotte ook eten 😛 Daarna bleef het moeilijk om de actieve vis te vinden en kozen we ervoor om naar de stek terug te keren waar we goed op de vis zaten. Een goede keuze, want al snel haakte Hendry een snoek op de Salmo Squarebill en even later een bonusvis, een baars van 44 cm tussen de planten vandaan. Ook Dominique raakte op stoom met de vangst van baarzen van 40,5 en 42 cm en nog een snoek van 75 cm op de koop toe.

De bonusvis van dcie dag. Check die kleuren!

Dominique op stoom…

Super toffe visserij met licht materiaal, harde aanbeten en pittige drills met die rivierrovers.

Tja, aan al het goede komt een einde, zo ook op deze bijzondere stek. Daarna toch maar weer die focus op snoekbaars en dus werd er naar dieper water gezocht en gevist met cranks die 5,5 tot 6 meter diep lopen. Trollend krijg je zulke plugjes makkelijk op diepte, werpend is dat lastiger. Top in het water steken, even snel draaien en als je bodem voelt kun je dat rustiger doen, omdat je je dan echt in die strike zone bevindt. Maar helaas, de snoekbaars gaf niet thuis, gelukkig nog wel een baars en een snoek.

Aan snoek geen gebrek die dag…

Het einde van de visdag naderde en Hendry besloot het eens out of the box aan te pakken. Zo voeren we naar een totaal andere stek dan dat we tot nu toe gezien hadden. Op deze stek lagen een aantal kribben met op de kribkoppen goed veel stroming en in de kribvakken zelf veel plantenbedden. De eerste kripkop en het eerste kribvak leverden niets op, maar bij de tweede pakt Hendry een fraaie baars van 30 cm.

De kers op de taart nog net voor het eindsignaal 😉

Hij moest hem echt hebben 😛

En dan zul je zien… het fluitsignaal klinkt nog net niet, maar net voor het einde klapt er een dikke vis op mijn crankbait. Na een mooi gevecht en een vis die relatief lang op diepte blijft komt er een snoekbaars boven van 68 cm die mijn Savage Gear Goby van 5 cm heeft gegrepen. Ons doel was ‘Baars van 40 cm en een snoekbaars van welk formaat dan ook’. Dussss, dubbel en dwars geslaagd! Hendry, via deze weg nog superbedankt voor de topdag namens Dominique en mij