Speedvissen met kunstaas tijdens de opening – Niels Peirsman

05/05/2022
Speedvissen met kunstaas tijdens de opening – Niels Peirsman

Wint iemand de World Predator Cup, dan weet je dat de factor geluk tot een minimum beperkt is. Die gast kan dan gewoon onwijs goed vissen. Niels Peirsman van Rapala en Okuma won hem vorig jaar. Dit jaar ook weer genoeg wedstrijd voor deze topper. Bovenal kijkt hij uit naar het speedvissen vissen met kunstaas. 

Door Niels Peirsman

De gesloten tijd is voor de meeste roofvissers de periode dat ze even in winterslaap gaan en een grote schoonmaak aan hun vismateriaal houden. Sommigen schakelen over op andere vissoorten en anderen weer plannen één of meerdere buitenlandse vistrips in. Hoewel er elk jaar opnieuw geen einde lijkt te komen aan de gesloten tijd is het wel de ideale periode om even terug te blikken op de mooie belevenissen van afgelopen maanden en frisse plannen te smeden voor komend seizoen.

Terugblikken op mooie vangsten van afgelopen seizoen

Die voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn nu eenmaal nodig, want de visserij na de gesloten tijd valt helemaal niet te vergelijken met de visserij tijdens de voorjaarsmaanden. Gedurende de 2 maanden dat we niet met kunstaas hebben gevist heeft er zich immers onder water heel wat afgespeeld. De watertemperatuur is gestegen, de plantengroei is stilaan op gang gekomen, maar bovenal is de meeste vis afgepaaid en inmiddels heel actief aan het jagen op nieuw visbroed.

Een aantal Belgische vissessies om de gesloten tijd door te komen

In de periode voor de gesloten tijd was traag en finesse vissen vaak de enige goede manier om aanbeten uit te lokken. De nieuwe omstandigheden in juni zetten de deur open voor het vissen met vele soorten kunstaas. De vis doet meer moeite om achter je aas aan te gaan en meer als anders kun je aanbeten uitlokken door je kunstaas agressief binnen te vissen.

 

Sneller in het nieuwe seizoen

De finesse technieken, zoals de Ned rig en Carolina rig, die voor de opening veel vis opleverden werken met momenten nog steeds uitstekend, maar maken meer plaats voor kunstaas waar meer water mee kan worden afgevist. Denk dan bijvoorbeeld aan crankbaits, spinnerbaits, oppervlaktekunstaas, snel geviste jerkbaits, spintails en ratelpluggen.

Finesse vissen leverde voor de gesloten tijd mooie baarzen op.

Enerzijds vind ik de actieve en visuele visserij enorm leuk en verslavend, waarbij je het gevoel hebt dat je echt aan het vissen bent en je ook echt ‘werkt’ voor elke aanbeet. Anderzijds omdat het zogenaamde ‘power fishing’ tijdens de warme maanden heel effectief is om veel water af te vissen en actieve vis te lokaliseren. Voor mij persoonlijk niets leukers dan met crankbaits vanuit de boot kilometers water af te werpen! Honderden worpen op een dag maken, waarbij je tijdens elke worp gefocust bent op de aanbeet die elk moment kan komen. Heerlijk!

Volgend seizoen volop met crankbaits aan de slag

Voor het nieuwe seizoen staan alvast een aantal wedstrijden op de planning. Half juni vindt de Skills & Stripes op het Haringvliet plaats, waarbij het team met de 5 grootste baarzen de winst zal mogen opeisen. Ik zou totaal niet kunnen voorspellen hoe dat gaat lopen. Na de opening liggen die grote baarzen vaak niet meer op de voorjaarsstekken. Het zal dus een kwestie zijn om nog snel wat nieuwe stekken bij te zoeken en de visserij hierop aan te passen.

Een nieuw seizoen, nieuwe wedstrijden, nieuwe kansen

Gedurende de zomer zal er ook goed geoefend worden voor de World Crank Cup die eind september en begin oktober plaatsvindt. Ik heb het geluk hier aan te mogen deelnemen dankzij de winst van de World Predator Cup 2021. Voor mij één van de mooiste roofviswedstrijden van de Benelux.

“Niet te onderschatten die wedstrijd! Vooral ook als je ziet welke fanatieke en goede roofvissers hieraan meedoen.”

Gedurende 3 dagen enkel en alleen vissen met crankbaits. Daarbij vis je alleen uit de boot en krijg je elke dag een andere marshall die alles controleert. Dagelijks dien je 2 snoeken, 2 baarzen en 2 snoekbaarzen te vangen voor een volle kaart. Niet te onderschatten die wedstrijd! Vooral ook als je ziet welke fanatieke en goede roofvissers hieraan meedoen.

Een paar van deze tellen goed door in wedstrijdcircuit. Het doel: deze op de crank!

Zeker die snoekbaarzen blijken steeds lastig om consistent te vangen op crankbaits. Een mooi doel is dan ook om zoveel mogelijk vertrouwen te krijgen in het crankbait vissen in het uitgestrekte Benedenrivierengebied en proberen de code te kraken voor snoekbaars op crankbaits. Geen gemakkelijke opdracht, maar daarom des te leuker. Ook kijk ik uit naar de Roofmeister filmdag in juni waarin we dieper ingaan op het crankbait vissen!

Je horizon verbreden en nieuw kunstaas uitproberen zorgt vaak voor mooie verrassingen.

Eind oktober staat dan weer de World Predator Cup voor de deur. 2 dagen werpen met alle soorten kunstaas, waarbij je elke dag 2 snoeken, 2 snoekbaarzen en 2 baarzen moet vangen voor een volle kaart. Vorig jaar was het me gelukt om onder moeilijke omstandigheden gedurende 2 dagen een volle kaart te vangen. Ik ga alvast mijn best doen om er dit jaar weer een succesverhaal van te maken!

Zeebaars uit de boot. Super verslavende visserij!

Tijdens de zomerperiode gaan er ook steeds een aantal visdagen naar de zoute rovers. De voorbije zomers heb ik steeds wel enkele keren vanaf de kant op zeebaars gevist, maar eigenlijk pas sinds vorige zomer voor het eerst vanuit de boot op zeebaars gevist. Echt een heel verslavende visserij!

“Voor het nieuwe seizoen zou ik dan ook graag echt die 70+ cm zeebaarzen in Nederland willen vinden.”

Het ene moment moet je langzaam met de shad vissen, maar een uur laten kunnen ze volop aan de oppervlakte te vangen zijn. De bootsessies leverden steeds mooie aantallen op, echter kwamen de echt grote zeebaarzen bij ons niet aan boord. Voor het nieuwe seizoen zou ik dan ook graag echt die 70+ cm zeebaarzen in Nederland willen vinden en vangen. Ik ben benieuwd of het gaat lukken!

 

Ik hoop dat elk van jullie zijn doelen voor komend seizoen kan bereiken. Ik wens iedereen alvast een ‘droge tik’ op de hengel om het seizoen mee af te knallen! Genieten van de omgeving, de gezelligheid en die milliseconde waarin je hart even overslaat. Daar doen we het voor. Succes!