Meer vangen met betere kleding

17/12/2019
Meer vangen met betere kleding

Vang je meer  vis met betere viskleding? Ja en nee. Nee, het zal vis een worst zijn wat jij aantrekt. Ja, omdat je, zeker met gure omstandigheden, comfortabeler bent en meer comfort betekent een betere focus en meer doorzettingsvermogen. En dat leidt beslist tot meer vangsten. Aan het woord snoekvisser Wim Russchen over zijn viskleding. 

Door Wim Russchen

Iedere viskleding heeft zo zijn voordelen, maar zeker ook zijn nadelen. Je hebt warmtepakken, drijfpakken, regen- en winddichte viskleding en zelfs  pakken met warmtedraden er doorheen die opgeladen worden door batterijen. Kortom voor iedere tak binnen de hengelsport is wel een warmtepak te bedenken.

Sommige viskleding kan stug en zwaar zijn en onvoldoende vocht afvoeren. Ze ademen slecht. En dat is misschien wel het belangrijkste criterium voor goede viskleding, zowel in de winter als in de zomer. De kleding moet goed vocht af kunnen voeren, oftewel het zweet moet weg, anders gaat dat parten spelen bij het warm houden van je lichaam.

Goede kleding, je behaaglijker voelen = meer vis vangen.

In mijn ogen en voor mijn visserij moet een pak ook functioneel zijn. Ik ben een actieve visser. Meestal sta ik te werpen uit mijn boot of vanaf de kant. Ik ben dus altijd bezig. Ben je een actieve visser dan moet een pak soepel, licht en makkelijk te dragen zijn.

Ben je daarentegen een meer trollende of verticaalvisser dan zou ik  kiezen voor een overall. Alles sluit je lichaam goed af. Je zit meer stil aan boord van je schip. De wind en kou krijgt zodoende minder vat op je lichaam.

Outdoor kleding moet je goed afstemmen op hoe beweeglijk je bezig bent.

Tegenwoordig worden er steeds betere vispakken gemaakt. Een verademing bij een tiental jaren geleden, toen de meeste pakken zwaar en zeer stug waren. Er zijn meerdere bedrijven die mooie pakken op de markt brengen, maar in dit artikel beperk ik mij  tot het merk Geoff Anderson, omdat ik met deze pakken de meeste ervaring heb.

Het bedrijf Geoff Anderson komt uit Denemarken en maakt vooral duurzame viskleding. Voor elke visserij heeft deze firma wel een jas, broek, onderkleding, sokken, pet of muts in petto. Kortom een veelzijdig bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het maken van duurzame viskleding.

Belangrijk voor een gure actieve polderdag: lichte, soepele, ademende kleding.

Wanneer ik in het voorjaar, zomer en najaar aan het snoeken ben, heb ik een iets dunner pak van Geoff Anderson. Een uitstekend pak voor deze periodes van het jaar.  Ik ben in het bezit van een Wakasazhi visbroek en jas. Het is absoluut geen dik pak, eerder erg dun, maar wel wind- en waterdicht.

Voor de winter gebruik ik een iets dikker pak. Ik heb altijd gevist in een Zebu3  broek en een Dozer jas, tegenwoordig heeft dit pak  de naam gekregen Dozer 6 jas en Urus 6 broek.

Ideaal tegen de elementen, de Barbarus van Geoff Anderson.

Ongetwijfeld een uitstekende broek en jas, maar de laatste jaren vis ik in een Barbarus pak en deze bevalt mij ook uitstekend voor de wintermaanden. Ook dit pak is niet dik, maar wel water- en winddicht. Tevens voorzien van de nieuwste technologieën op het gebied van outdoor kledingstoffen, een hoge slijtvastheid, ademend, laag gewicht en een grote bewegingsvrijheid. Kortom, een pak wat past bij al mijn wensen.

Voor alle pakken, jassen, broeken van Geoff Anderson geldt: Maak gebruik van de onderkleding die zij maken. De laagjes bepalen uiteindelijk de warmte van je lichaam en afvoer van vocht, wanneer je gaat zweten. Hoe meer dunne laagjes je aantrekt hoe warmer je blijft.

Alles valt of staat bij goede onderkleding, ook wel de ‘lagen’ genoemd.

Misschien is de onderkleding van Geoff Anderson wel het beste wat ik in jaren aan heb gehad. Ik ben zeer te spreken over de Evaporator3 Technical Merino, zowel de broek als de pullover en zelfs de sokken zijn ideaal. Heerlijk warm en lekker dicht. Gemaakt van recyclebare materialen, Merino wol, ademend en het zit lekker strak (stretch) om je lichaam.

Geoff Anderson maakt outdoor kleding van de hoogste kwaliteit en ja, dat heeft een prijskaartje. Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Of het het waard is? Ik ben daar van overtuigd! Goede viskleding kan je visdag redden, al helemaal in deze koude maanden.

 

In de Benelux worden de producten van Geoff Anderson verdeeld door Mac Fishing. Klik HIER voor verkooppunten.