Zo vis jij met shads op grote snoek

03/11/2022
Zo vis jij met shads op grote snoek

Het vissen met shads op grote snoek, een item waar al veel over geschreven is. Toch zijn er veel mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Daarom zullen we middels dit artikel een goede basis leggen zodat deze visserij voor iedereen toegankelijk wordt. Daarnaast geeft specialist Ruben Dekkers een aantal alternatieven prijs waarmee jij je voordeel kunt doen.

Door Ruben Dekkers

Traditiegetrouw zullen we van start gaan met het gebruikte materiaal, dat kun je immers vanuit je woonkamer al prima voorbereiden. Als hengel neem ik graag een lange stevige pook, maar waarom? Een shad vanaf een 20 cm heeft in de meeste gevallen een vrij hoog soortelijke gewicht. Dat wil zeggen dat de shad zonder toevoegingen van stingers, loodkoppen en tungsten kliploks al behoorlijk in de hengel hangt.

Een shad van 20cm heeft een hoog gewicht, kies dus geen lichte hengel.

Op wateren waar we de shad dieper willen presenteren, komt hier nog gewicht bij om in te spelen op de omstandigheden. Daarom is het nodig dat je een hengel neemt met het nodige overschot in werpgewicht om alle situaties de baas te kunnen. Daarnaast is de shad een zachte hap voor een snoek. Bij een aanbeet zullen de tanden van de snoek goed in het zachte rubber gezet worden. Om bij de aanslag de shad door de bek van de snoek te bewegen om zo de haken vlees te laten pakken heb je een harde hengel nodig.

Om de shad dieper te presenteren, hang ik er tungsten voor. Houdt er dus rekening mee dat het totaalgewicht omhoog gaat!

Veel mensen krijgen wel aanbeten en zien aansluitend de ‘bitemarks’ in hun shad, maar missen vaak aanbeten. Dat komt puur omdat ze met een te zachte hengel aan de gang gaan. Waarom dan ook een iets langere hengel? Enerzijds werpt dit beter en verder, anderzijds kun je op afstand je shad beter sturen alsook de haak zetten. Een langere hengel heeft een grotere actieradius wat weer zorgt voor die goede stevige haakzetting.

Zelf gebruik ik maar wat graag de Beast Pro serie van 255 cm en 220 gram werpgewicht.

Voor iedere portemonnee is er wel een hengel in het assortiment.

Samengevat zijn hengels met een lengte van 230 cm tot 270 cm met een werpgewicht van 150g+ geschikt voor dit werk. De Beast, Beast X als de Beast PRO zijn uitermate geschikt voor dit werk. Voor iedere portemonnee zit er wel een geschikte hengel in het assortiment. Zelf gebruik ik maar wat graag de Beast Pro met een lengte van 255 cm en een werpgewicht tot 220 gram.

De reel

De reel is ook van belang wanneer je met shads op grote snoek gaat vissen. Als reel neem je een reel die gemaakt is voor de wat zwaardere visserijen. Een Beast of Toro Beast geniet mijn voorkeur. In bijzonder de Toro Beast is favoriet, doordat deze een grote spoel heeft, behoudt hij zijn inhaalsnelheid na een lange worp en door zijn grote slinger kun je zowat alle soorten kunstaas vissen. High-speed versies zijn voor mij een no-go omdat ik graag mijn shads in combinatie met een spinnerbait vis. Spinnerbaits genereren een hoge weerstand bij het binnendraaien, een trage reel behoudt dan meer kracht wat maakt dat het haalbaar is om er een hele dag comfortabel mee te vissen.

Een spinnerbait moet je met een trage reel binnenvissen.

Dat brengt me naadloos naar een item waar ik het graag over wil hebben en jullie niet wil onthouden, de Svartzonker Spinhead. Dit is een spinnerbait die het mogelijk maakt om snel te wisselen van trailer. Je kan er voor kiezen om eender welk kunstaas in combinatie met een spinnerbait te vissen. Op dressuurwateren werkt dit ongelofelijk goed, de combinaties zijn namelijk eindeloos. Over de lijn kan ik kort zijn, een goede gevlochten lijn van 25/00 tot 35/00 volstaat. Zo heb je altijd een beetje overschot tijdens de worp, je staat immers een hele dag met wat zwaarder kunstaas te gooien.

Shads voor grote snoek en alternatieven

Je kunt eindeloos variëren met de Svartzonker Spinheads.

Over shads zal ik niet te ver uitwijken, dit is toch vaak een persoonlijke keuze. Wat ik wel kan doen is jullie een beetje op weg helpen met een aantal persoonlijke favorieten, zodoende kun je gelijk starten met iets wat zich al meermaals heeft bewezen. De volledige range Beastshads leent zich perfect voor de meeste omstandigheden. Zowel de paddle-, de curl- als de twintail in de 21 cm uitvoering zijn stuk voor stuk goede shads voor grote snoek. Afhankelijk van de waterkleur en diepte waarop je ze wilt aanbieden, zijn er verscheidene goede kleuren beschikbaar. Ondiep op een shallow screw of dieper op een loodkop, de shad zal altijd mooi recht blijven zwemmen.

Paddle-, curl-, of twintail, de Beast shads zullen altijd recht zwemmen op zowel loodkop als shallow screw.

Gezien het vissen met shads een vrij toegankelijke manier van vissen is, zijn er reeds wateren waar een bepaalde dressuur op dit kunstaas ontstaat. Voor dit fenomeen hebben we ook een perfect alternatief zonder te veel aanpassingen in je materiaal te doen. De Mc Hybrid is een combinatie tussen een hardbait én een softbait, oftewel the best of both worlds. De harde body maakt dat je minder aanbeten zult missen doordat je niet met een zachte massa zit zoals ik eerder in dit artikel heb beschreven. Anderzijds zorgt de zachte staart voor een natuurlijke actie en heb je de optie om oneindig te combineren in soorten en kleuren van staart.

De Mc Hybrid is een combinatie van hardbait en softbait waarmee je ook veel kunt variëren.

Een taaie dag in het begin van het najaar op een dressuurwater, een curltail op een McHybrid maakte wel degelijk het verschil en zorgde voor deze prachtige 124cm voor Mitchell.

Ze worden geleverd met een paddle- en een curltail zodat je kunt inspelen op de omstandigheden. In de praktijk is de curltail tijdens de koudere maanden echt een killer geweest, waar de paddletail en zijn uitbundige actie in de zomer en najaar dan weer de pannen van het dak ving. Maar juist op dressuurwateren kan een curltail, zeker in combinatie met een Svartzonker insta spinnerbait in de warmere maanden een groot verschil maken.

De tijd voor grote shads op grote snoek begint nu weer te komen! Het heeft even op zich laten wachten, want oktober was een wel heel warme maand. Doe je voordeel met deze tips van Ruben en vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen op zijn Instagram voor meer vette platen van grote snoeken.