Wie is niet groot geworden met dit oldskool kunstaas?

09/08/2023
Wie is niet groot geworden met dit oldskool kunstaas?

Oldskool kunstaas… Tegenwoordig een beetje vergeten maar dat betekent niet dat het minder effectief is. Iedereen weet nog wel zijn of haar eerste spinnertje of plugje waarmee je je eerste snoek ving. Heb jij deze vijf kunstaasjes weleens gebruikt?

 

Dartelend en onvoorspelbaar> Lepels

Misschien zijn lepels wel de oudste en simpelste stukjes kunstaas. Je kunt ze letterlijk zelf maken door van een eetlepel de steel af te zagen en gaatjes te boren voor de haak en voor de lijn. Zo simpel zijn ze. Het lijkt wel of bijna niemand er meer mee vist door al dat fancy kunstaas op de huidige markt. Fancy is echter niet per se beter!

Lepels zijn echt niet slecht, Rozemeijer heeft ze in een modern jasje gestoken. FOTO: Sander Paans.

Lepels hebben een onvoorspelbare, dartelende actie en afhankelijk van het gewicht zijn ze heel diep of heel ondiep te vissen. Gaan lepels weer populairder worden nu dressuur steeds meer een rol speelt? Of blijven ze voorgoed een ‘vergeten’ stukje kunstaas? Wij hopen van niet, dus we zijn ontzettend benieuwd naar vangsten op lepels!

 

Wie is er niet groot mee geworden?> Spinners

Wie is er vroeger niet begonnen met spinners? Voor velen hebben spinnertjes sentimentele waarde, zoveel mensen gingen als kind gewapend met enkel een spinnertje de polder in op zoek naar snoek. En effectief dat ze waren, baarzen, snoeken, bijna elke rover zag wel wat in dat simpele stalen dingetje.

Groot plezier voor jong en oud! Simpel te vissen en effectief! FOTO: Sander Paans.

Een spinner is niets meer dan een metalen stangetje met daar aan een dreg en een spinnerblad. Dit blad draait rond zodra er waterdruk op komt en dit maakt flink wat herrie onder water. Je hebt mini spinners van 2 of 3cm lang voor de kleinste vissen maar er bestaan ook giga spinners voor de allergrootste snoeken. Zeker in Amerika zijn deze zogenaamde bucktail spinners niet weg te denken uit de tackleboxen van musky vissers!

 

Kies zelf je duik diepte> Abu Garcia Hi-Lo

Dit klassiekertje was vroeger al innovatief. Je kon zelf de duik diepte bepalen van deze plug, vandaar ook de naam Hi-Lo. De duiklip is van metaal en deze is om te buigen. Wanneer je de lip meer in een hoek van 90 graden zet, gaat de plug ondiep, Hi. Als je deze in het verlengde van de plug laat staan, duikt de plug dieper, Lo.

Een verstelbaar lipje, cool concept wat toen zeer uniek was en nu eigenlijk nog steeds!

Abu Garcia heeft dit concept nu nieuw leven ingeblazen! 

Deze classic heeft zeer recent een heel nieuw jasje gekregen! Abu Garcia heeft twee Hi-Lo modellen toegevoegd aan de Beast serie. Een wat bollere, drijvende plug (rechts) en een meer langwerpige en slanke, zinkende plug (links). De slanke plug is ideaal voor het trollen omdat je deze mooi op 3 meter diepte kunt vissen. De bolle is weer meer geschikt voor het werpen op de ondieptes, maar met een simpele aanpassing kun je deze ook tot wel 2,5 meter diep krijgen! Check ze HIER.

 

Baarsjes peuteren> Twisters

Praat je over oldskool kunstaas, dan praat je over twisters. Dit waren ongeveer de eerste softbaits die je vroeger kon krijgen. Nu kun je het zo gek niet bedenken of het bestaat wel, van levensechte kreeftjes tot enorme lappen grof rubber van over de 30 cm.

Het komt toch het dichtst in de buurt van een soort worm imitatie. 

Twisters heten niet voor niets twisters, het staartje draait onder water met de minste beweging al mooi rond. Het lijkt hierdoor een beetje op een worm. Zeker baarzen kon je vroeger met twistertjes heel mooi het water uit peuteren. Het waren meestal geen grote, maar de lol was er niet minder om!

 

De classic der classics> Rapala jointed

Rapala is al sinds jaar en dag één van de populairste producenten van hardbaits. Hun designs zijn tijdloos, ook tegenwoordig bestaan de oude classics nog, alleen zien ze er net wat strakker uit. De Rapala jointed is hier zeker ook een van. Wie heeft er niet mee gevist vroeger in de slootjes om je huis op snoek?

Een tafel vol met classics, met de Rapala jointed in het midden… Prachtig… 

Een typische Rapala look en een nerveuze, uitslaande actie. Dit oldskool kunstaas heeft al heel wat snoeken op de kant gebracht en dat doet het ongetwijfeld nog steeds. Dit plugje heeft een ideaal formaat voor polder slootjes en duikt lekker ondiep, gaan jullie weer eens vissen met dit toppertje?

 

Je krijgt toch bijna weer zin om al je oldskool kunstaas weer eens uit de kast te trekken en er nog eens een rondje mee te maken. Waarom niet? Wij zijn benieuwd naar jullie vangsten, tag ons op Instagram wanneer je een snoek vangt op een klassiek stukje kunstaas!