Rambo hengel en Transformer molen van Savage Gear

17/11/2021
Rambo hengel en Transformer molen van Savage Gear

Voor velen was het een verrassing, het grote Savage Gear dat met molens op de markt zou komen en naar verluid worden daar baitcasters aan toegevoegd. Daarnaast was daar ineens een gloednieuwe hengelserie, de armygreen SG4 serie. Dit alles ruim op voorraad bij Hengelsport Wesdijk. Roofmeister Bo Staartjes nam beide producten eens goed onder de loep en koos voor een snoekbaars set up.

Door Bo Staartjes

De snoekbaars is voor mij de meest magische vis in de Nederlandse wateren. De welbekende harde tik op je zinkende shad is een gevoel dat tot op heden ongeëvenaard blijft voor mij en de vergelijking met een niet nader te benoemen verslaving is dan ook snel gemaakt. Als die-hard snoekbaars visser wil je dan ook met de juiste spullen vissen en bij Savage Gear hebben ze dit goed in de oren geknoopt…

Een strak setje, ready to rock!

 


SPECIFICATIES

Merknaam: Savage Gear
Productnaam: SG4
Type product: Snoekbaars hengel
Lengte: 251 cm
Werpgewicht: 7 – 25 gram
Kleur: Army green

Merknaam: Savage Gear
Productnaam: SG6
Type product: 2500H FD Spinning molen
Gewicht: 222 gram
Kleur: Zwart/zilver

Merknaam: Momoi
Productnaam: Ryujin ultra soft 8 braid
Type product: Gevlochten lijn
Formaat: 10/00
Kleur: Lime green


 

Eerste indruk

Klaar om de lijn op te spoelen!

De SG4 hengel wordt geleverd in een zijdezachte legergroene foedraal. Zodra je de hengel er uit haalt, begeef je je direct in een van de 12 delen van de Rambo reeks. De uniek gekleurde legergroene hengel oogt als een finesse machine geweer, een uitstraling die een gevoel van vertrouwen opwekt\ langs de waterkant… Wat meteen opvalt is de bijzonder mooie afwerking. De hengel oogt als een kloppend geheel en voelt dito aan. Het groene handvat oogt stijlvol en ligt goed gebalanceerd in de hand.

De hengel wordt geleverd in een knappe foedraal.

De SG6 molen doet niet onder voor de hengel. Ook deze kan rechtstreeks uit een van de Transformer delen komen, het is alsof de toekomst je aankijkt met deze molen in je handen. Genoeg beeldspraak voor nu en over tot het echte werk. De molen voelt robuust aan en is gemaakt voor zowel zoet als zout water.

De SG6 molen, net een transformer.

Een enorme bonus voor de snoekbaars visser die graag een uitstapje naar het zoute maakt. Met 9 kogellagers voel je meteen dat het geheel bijzonder soepel loopt en door de 12,5 kg trekkracht van de slip is het drillen van de zware jongens geen probleem.

 

De proef op de som

Ik kon niet wachten de set in de praktijk te proberen. Ik spoelde de molen snel op met de zijdezachte Momoi lijn en ging richting het water. Eenmaal aangekomen bleek alle stroming uit de rivier de Lek te zijn verdwenen, het beloofde een moeilijke dag te worden…

Qua lijn de veelbesproken Momoi lijn.

Na een aantal worpen gemaakt te hebben, valt meteen op dat de topactie van de hengel zeer aanwezig is, terwijl de rest van de hengel behoorlijk strak is. Dit is een onmisbare eigenschap voor een goede snoekbaars hengel. De body (onderste gedeelte) van de hengel moet hard en strak zijn. Met dit gedeelte zet je de haak bij een aanbeet. Het topgedeelte moet juist dempend werken en de eerste klap opvangen en verwerken. Aan deze eigenschappen geen gebrek bij de SG4.

De hengel komt het best tot zijn recht vanaf 10 grams loodkoppen.

In combinatie met de SG6 molen werpt het setje bijzonder goed. De Momoi lijn glijdt makkelijk door de ogen en de molen biedt weinig tot geen weerstand tegen de lijn zodat je verre worpen kan maken. Wel kwam ik tot de conclusie dat lichtere loodkoppen van 5 of 7 gram iets meer moeite kosten. Door de strakke bouw van de hengel is het goed contact houden met deze gewichten toch wat lastiger. Ik raad dan ook aan deze hengel te gebruiken vanaf een gram of 10.

Oog voor detail… Lichte ogen waar de lijn geruisloos doorheen glijdt

Door de topactie van de hengel is zowel het registreren van je aas dat de bodem raakt als het registreren van een aanbeet een koud kunstje. De top geeft de aanbeet mooi door tot in het handvat waardoor je als visser snel kunt reageren en zelfs de lichtste aanbeet niet kunt missen. Het heeft gelukkig dan ook niet lang hoeven duren tot de eerste aanbeet volgde. Een voorzichtige tik tijdens het zakken en ik mocht aanslaan.

Het resultaat van een heerlijk avondje testen.

De hengel ging voor ongeveer 1/4e krom en de topactie deed zijn werk. Ik controleerde snel mijn slip en begon rustig met drillen. De hengel en molen werkten perfect samen en boden genoeg kracht en soepelheid om de vis goed te kunnen landen. Wel viel het me op dat de slip soms wat houterig lijn af gaf, wat mij betreft een punt van verbetering.

AANSCHAF

Deze set is beschikbaar gesteld door Hengelsport Wesdijk. Bij Wesdijk nagenoeg het hele assortiment aan de nieuwe Savage Gear SG4 hengels en SG6 molens. Voor de molen in deze review, klik HIER. Voor de hengel klik HIER. Vind je de 251 cm wat aan de lange kant? Dan is de kans groot dat de 221 cm variant wel bij jouw visserij past. Klik HIER. Voor Momoi lijn, klik HIER. Het kostenplaatje? Niet anders dan dat de kwaliteit/prestaties prima in relatie staan tot elkaar.

 

Slotsom

Alles in acht nemend is deze set van Savage Gear een bijzonder mooie aanschaf voor de snoekbaars visser die geeft om kwaliteit en duurzaamheid. Ook de brede inzetbaarheid spreekt in het voordeel van de set. Een crank of twitchbait is bijvoorbeeld prima te vissen met deze hengel en zelfs het zoute hoef je niet uit te sluiten. Voor zeebaars zou je hier goed mee voor de dag komen.

 


 

Tackle Meister PASPOORT

Naam: Bo Staartjes
Geboortejaar: 1995
Regio: Utrecht
Favoriete roofvissoorten:  Snoek, baars, snoekbaars
Specialismen: Strakke roofvis films maken 🙂