Zo ziet de ideale jerkbait hengel er uit – Snoekexpert Sander Paans

31/12/2019
Zo ziet de ideale jerkbait hengel er uit – Snoekexpert Sander Paans

Jerkbaiten is tegenwoordig helemaal ingeburgerd en er zijn tal van soorten jerkbaits te verkrijgen. Van kleine 7 cm aasjes tot zware stukken van 25cm, voor ieder wat wils. De hele kleine zijn nog prima te vissen op een korte spinhengel, maar al snel zul je merken dat de iets grotere jerkbaits niet lekker vissen. Hier specialist Sander Paans met uitleg over de juiste eigenschappen voor een jerkbait hengel.

Door Sander Paans

Om maar gelijk een deur dicht te trappen, ik denk niet dat er één ideale jerkbaithengel bestaat die geschikt is voor alle jerkbaitvisserijen. De reden, heel simpel; vanwege de jerkbaits in verschillende gewichtsklassen en hun druk onder water tijdens het binnen vissen. Hierdoor moet je goed bedenken met welke jerkbaits je wilt gaan vissen.

Ook vanaf de kant kun je prima met jerkbaits aan de slag.

In polder- en stadswateren volstaan jerkbaits tot 17 cm die niet al te zwaar zijn, maar soms op het grote water moet het opvallen en groot zijn, dan heb je die zwaardere stok nodig. Toch zijn er een aantal eigenschappen in beide hengels terug te vinden;

Bij veel jerkbaits zie je de aanbeet en we hoeven niet uit te leggen dat dat ‘next level’ is 😉

 


Spec’s voor de jerkbait hengel

  • De hengel moet kort zijn, tussen de 190 en 210 cm. Tijdens het jerken worden tikken of halen met de hengeltop naar beneden gegeven. Met een te lange hengel sla je steeds in het water of op de kant.
  • De hengel heeft een strakke blank met topactie. Deze is nodig om de actie in de jerkbait te krijgen.
  • De hengel is geschikt voor een reel en heeft dus een reelhouder met triggergreep, de ogen liggen bovenop de hengel.
  • De hengel heeft een kort handvat zodat deze niet in de oksel komt te zitten tijdens het jerken.
  • De hengel mag niet te zwaar zijn, de hele dag wordt de actie vanuit de arm/pols gegeven en dit kan vermoeiend zijn. Je zal niet de eerste zijn met een arm- of polsblessure door het jerkbaiten.
  • De hengel heeft voldoende ogen op de blank, bij het buigen mag de lijn de blank niet raken of er langsgaan bij de zijkant. De ogen zijn ook niet te groot en het topoog heeft bij voorkeur een model waar de lijn niet omheen slaat.

 

Fabrikanten kunnen zelf helemaal los gaan op de kleur van de blank, wikkelingen bij de ogen, type reelhouder, etc., dit vertaalt zich vaak ook weer in de prijs van de hengel. Hoe duurder de materialen en afwerking, hoe duurder de hengel. Er is ook nog keuze tussen een handvat van kurk of foam, persoonlijk vind ik een gedeelde kurken handvat het mooiste.

Een korte, snelle hengel voor optimale controle van de jerkbait.

Mijn ideale hengel voor de kantvisserij in polders en stadswateren voldoet aan bovenstaande eigenschappen, heeft een lengte van 190 cm en een werpgewicht van 30 – 60 gram. Met een dergelijke hengel zijn een hoop jerkbaits te vissen, alleen de echt zware jerkbaits niet.

Bij het binnen vissen wijst de top naar beneden.

Het leuke hiervan is dat een lichtere hengel ook nog wat sport geeft en niet alleen de dikke vissen hem krom krijgen. Sta er overigens niet gek van te kijken als een snoekje van 50 cm je jerkbait van 17cm aanvalt! Ze pakken hem echt zonder moeite.

Topoog wat voorkomt dat de lijn om het oog heen slaat.

Voor het zwaardere werk, meestal vanuit de boot, voldoet de hengel weer aan bovenstaande eigenschappen alleen nu wordt de stok iets langer. Als er grotere gewichten geworpen moeten worden is wat extra lengte prettig, daarom zou de hengel best 200 – 210 cm mogen zijn. Ook het werpgewicht mag wat omhoog, zo rond de 50 – 100 gram. De stok moet stevig genoeg zijn om de actie in de jerkbaits te krijgen, maar ook om het zware aas te verplaatsen in de snoekenbek wanneer de haak gezet wordt.

Mijn voorkeur gaat uit naar een hengel met een handgreep van kurk.

Bedenk dat de genoemde werpgewichten indicatief zijn. Vaak is het mogelijk om zwaardere jerkbaits te gooien dan bijvoorbeeld het maximum opgegeven gewicht van 60 gram. Eén van mijn favoriete jerkbaits weegt 75 gram en die gooi ik met gemak aan een 30 – 60 gram hengel. Laat je vooral eens informeren bij je lokale winkelier en vertel wat je wensen zijn. Maar pas op, voordat je het weet ben je verslingerd aan deze gave visserij!