Chanel nr. 5 voor onze roofvisvrienden

13/05/2022
Chanel nr. 5 voor onze roofvisvrienden

We speculeren vaak over kunstaas, de actie, de kleur en hoe kan de rover het goed zien? We vergeten soms dat vissen over een ontzettend goed reukorgaan beschikken. Tijd om hierop in te spelen…

Door Michael Stalenhoef

Over natuurlijk aas en de vangkracht hiervan is al erg véél geschreven. Dat het super goed kan zijn om diverse soorten roofvissen te verleiden is geen breaking news. Menig persoonlijk (roofvis)record is in de boeken terecht gekomen met behulp van vers natuurlijk aas. Volgens mij is het reukorgaan bij de grotere (roof)vissen heel erg goed ontwikkeld. Het is natuurlijk voor hun een easy meal door in dit geval rustig hun neus achterna te gaan zwemmen. Waarom moeite en kostbare energie verspillen als er ergens verderop een makkelijk maaltijdje voor het oprapen ligt?

De rovers hebben volgens mij een uitstekend reuk orgaan.

Dat geur heel belangrijk kan zijn voor het slagen van een visdag is ook bij de hengelsport industrie niet onopgemerkt gebleven. Wat hebben bijvoorbeeld de shads van Bass Assassin en Spro met elkaar gemeen behalve dat ze beide zéér goed vis vangen en van plastic zijn gemaakt? Beide softbaits van eerder genoemde merken zijn uitgerust met één of andere geur.

Softbaits van SPRO zijn uitgerust met een geurstof.

Nu is de vraag waarom deze kunstaas producenten zoveel tijd en geld hebben geïnvesteerd om zo’n product op de markt te brengen. Buiten het financieel gewin, logisch in de commerciële sector, is een andere reden dat een softbait die is voorzien van een geur in sommige gevallen meer aanbeten kan opleveren. Meer aanbeten betekent over het algemeen ook meer vis vangen. Verder valt het bijna niet meer te ontkennen dat roofvis de softbait, eenmaal in zijn bek, net wat langer vasthoudt. Dat reduceert natuurlijk missers en lossers.

 

Geurstiften

Ook Bass Assassin verkoopt softbaits met geur.

Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid om je favoriete softbait zelf te gaan voorzien van een extra geur. Wat ik hiermee niet bedoel te zeggen is dat je morgenochtend vroeg wild gillend met je tacklebox onder je armen richting Ici Paris XL gaat rennen om de inhoud daarvan met de laatste geur van Hugo Boss te besproeien. Nee, bij diverse hengelsportzaken zijn ze al geruime tijd verkrijgbaar. Losse geuren die speciaal gemaakt zijn om je shad nog aantrekkelijker te maken voor onze roofvis vrienden.

Ik bedoel niet dat je gillend met je tacklebox naar de Ici Paris XL moet gaan rennen.

Zelf maak ik al jaren met zeer veel plezier gebruik van de ‘geurstiften’ van het Amerikaanse merk Spike-It. Garlic, Crawfish en Shrimp, het is maar een kleine greep van wat er allemaal te vinden is op het gebied van geuren voor onze roofvissen. Smeer dus straks in het nieuwe roofvisseizoen niet alléén maar Lancaster zonnebrandolie met factor 30!

 

Speel in op het reukorgaan van onze rovers en geef je softbaits een extra aantrekkingskracht! Waarom zou je het niet doen? Baat het niet, dan schaadt het niet! Check ook zeker even de Instagram van Michael! Daarnaast is hij visgids en kun je een onvergetijke dag bij hem beleven, klik HIER