***BREAKING NEWS*** Nieuwe Benelux record meerval van 237 cm – Nederlands GROOTSTE vis OOIT!

24/08/2021
***BREAKING NEWS*** Nieuwe Benelux record meerval van 237 cm – Nederlands GROOTSTE vis OOIT!

Het gonsde al even in meervalland. Er zou een monster meerval gevangen zijn in Nederland. Eentje van een echt groot kaliber. Eentje die het voormalige record met een tiental centimeters aan gruzelementen zou slaan. De vanger, Tobias Stuurman van Float Plus, Abu Garcia en Penn. ‘Who else?’ zou je bijna zeggen. Deze meervalbaas had al menig 2 meter vis op zijn palmares staan, maar nu dus een uit de echte buitencategorie. Als we het iemand gunnen… Hier zijn verhaal!

Door Tobias Stuurman

Het is maandagavond 23.00 uur en net voor het slapen gaan bedenk ik me dat ik morgen vrij ben en het rotweer wordt. Ideaal! Vaak zijn er dan weinig mensen op het water te vinden dus een mooie gelegenheid om je geluk te beproeven! In een rap tempo gooi ik alle accu’s in de lader en voorzie ik de hengel van een verse montage.

De volgende ochtend knuffel ik nog wat met mijn dochter waarna ik vertrek: “Papa gaat vandaag een grote vis vangen!” Twee weken eerder had ik een GIGA vis zien liggen op de beoogde stek. Er is misschien een kleine kans dat ik de vis weer tegenkom, laat staan dat ik hem vang, maar vol goede moed stap ik de auto in. Eenmaal op de snelweg bedenk ik me dat ik het meetlint thuis heb laten liggen. Een meetlint heb ik niet vaak bij me, maar iets in me zegt dat ik terug moet rijden, want wat als…

Natuurlijk heeft Tobias ook in la deuce France zijn sporen verdiend. Check onderstaande video.

In de stromende regen, inmiddels gewapend met een meetlint, baan ik me een weg in de hoge brandnetels richting de waterkant en  onderweg valt er van alles uit de belly. Na wat geploeter kom ik gesloopt bij het water aan. Heel even neem ik de tijd om op adem te komen waarna de weg vervolgd wordt richting het water. Snel monteer ik de Float Plus en plaats de transducer stang van de LiveScope waterpas in het water. Tijd om te gaan!

Gelukkig dit nog vervangen. Stel je voor dat het daar door misloopt.

Net voordat ik de dreg wil losmaken van de reel zie ik dat een van de haken zich volledig heeft vastgeslagen in de opgespoelde lijn. Met wat gefriemel komt de dregpunt los van de lijn, maar er blijft ongeveer 5 meter lijn over die licht beschadigd is. Na wat getwijfel spoel ik in de steeds meer toenemende regen voor de zekerheid toch maar de gehavende lijn af en monteer (thank god!!!) een nieuwe onderlijn.

Eenmaal op het water blaast de wind de bellyboat alle kanten op, maar na een half uur scannen zie ik een groot symbool op de bodem, het lijkt wel een grote steen.. maar na een minuut of twee begint ‘de steen’ te zwemmen en zie ik een staartslag op het display van de fishfinder! Of dit het monster is waar ik 2 weken geleden boven lag is niet duidelijk, maar hoe ondieper hij komt te liggen, hoe duidelijker het wordt dat dit om een hele grote vis gaat…

Ook in Nederland heeft Tobias menig 2 meter plus meerval gevangen. Check onderstaand avontuur samen met Roofmeister en die andere meervalbaas, Rick Habermehl. 

Wanneer het signaal bijna onder de transducer ligt laat ik het aas zakken, de vis reageert direct helaas verkeerd, neemt de benen en omdat dit de vorige keer ook het geval was besluit ik om een aanpassing te maken en meer volume op de haak toe te voegen.

 

Rendez vous met de steen

Nadat de vis zeker een uur spoorloos is verschijnt de ‘grote steen’ weer in beeld, dit keer gebruik ik de Float Plus motor om snel boven de vis te komen voordat deze weer verdwijnt, ik laat het aas zakken, het signaal beweegt zich dit keer richting het aas en op dat moment lijkt het alsof er een kanonschot in mijn arm wordt afgevuurd. HANGEN!!!!

De slip staat nagenoeg potdicht, maar toch weet de vis flink wat lijn van de molen te trekken, dit is een grote vis! Door de dichte slip blijft de bellyboat boven de vis waardoor je in het voordeel blijft. De verticale druk blijf ik opvoeren maar iedere keer wanneer de vis dichterbij lijkt te komen, neemt de vis weer een run en neemt de afstand weer evenredig toe.

Check onderstaande video. Wat een gevecht!

Er gaan zo’n 10 minuten voorbij en de afstand tussen het wateroppervlak en de vis neemt steeds meer af. Wanneer de bekende bellen verschijnen weet je dat de vis dichtbij is… Nadat de laatste vluchtpoging wordt gepareerd komt de vis boven… Het staartgedeelte is even dik als de dikke buik, het teken van een zeer massieve vis! De lengte schat ik zo rond de 220, misschien zelfs wel 225.

Na 3 pogingen weet ik de vis in de onderkaak te vatten en breng direct een stringertouw aan. Terwijl de vis een meter of 3 achter de bellyboat hangt, kom ik geen meter meer vooruit.Hoe zwaar is deze vis wel niet!?  Zelfs wanneer ik de Float Plus in volle kracht zet kom ik niet naar de kant. Ik gok dat ik uiteindelijk wel 10 minuten over de laatste 20 meter heb gedaan.

Eindelijk zet ik voet aan land, snel de flippers uit, de boot de kant op. De vis ligt nu op enkeldiep water en ik wil hem niet verder het zand optrekken, opdat de slijmlaag intact blijft. Wat ga ik nu in vredesnaam doen? Dit is een vis van een ander kaliber!

Het meten… Bijna niet te doen met zo’n monster vis!!!

Alleen die staart al. T*ring!!!

Op dat moment varen er toevallig twee grote boten langs, die met hun zuigende werking het kribvak doen droogleggen. Hoe bestaat, wat een geluk… Snel rol ik het meetlint uit… 220…230…235… WTF!!! De meetlat ligt nog wat van de bek af, maar liever te kort dan te lang… Ik kom uit op 237!!! Ik kan het nauwelijks geloven. Nog even snel een video maken om de lengte vast te leggen, waarna het water weer terug loopt het kribvak in.

Ongelooflijk wat een monster! Niet alleen super lang, maar ook nog eens echt massief! Als iemand zo’n vis gegund is…

Bij de volgende boten die passeren maak ik nog wat foto’s en terwijl het water weer omhoog komt, release ik de monstervis. Net als mijn bellyboat die ik in rap tempo het kribvak uit zie drijven… Wat een toestand en dat terwijl je tjokvol adrenaline zit.  Terwijl ik met de ene hand de vis release, pak ik met de andere hand de hengel en probeer ik al werpend mijn belly te vangen… Gelukt! De vis zwemt netjes weg en de belly trek ik langzaam naar binnen… Verbouwereerd blijf ik nog even staan… FUCK! Ik heb de allergrootste vis OOIT gevangen in Nederland. En, even better, in de Benelux!!!

 

Wat een bizar verhaal!!! Namens iedereen van Roofmeister gefeliciteerd met deze topprestatie Tobias! Dit is krankzinnig. En wat mooi dat zo’n diehard als jij dit record in de wacht hebt gesleept. We zijn trots op je!!!