Zo vis je op meerval vanaf de kant!

14/04/2023
Zo vis je op meerval vanaf de kant!

Meervallen zijn niet alleen vanaf de boot goed te vangen, ook van de kant is het goed mogelijk! Maar hoe pak je dit aan en wat kun je daar goed voorgebruiken. Meervalfluisteraar Roy Noom vertelt ons er alles over. 

Door Roy Noom

Zodra de temperaturen weer wat stijgen, wordt het tijd om de hengels uit het vet te halen voor een mooie voorjaars sessie. Genietend van de natuur, de fluitende vogels, het opkomende scherpe zonnetje en niet te vergeten de passerende kolossale schepen die onze rivieren rijk zijn. Het voorjaar is vaak een mooi startmoment om eens lekker met je vismaat een kantsessie te plannen, de plannen door te spreken en de wensen voor het jaar door te nemen. De gesloten tijd heeft zijn intrede gedaan en het vissen met dood aas en kunstaas is in deze tijd verboden, dus gaan we zo’n kantsessie met dauwpieren aanpakken.

Stijgende temperaturen, fluitende vogeltjes. Meerval tijd!

 

Voorbereiding

Thuis hebben we ons huiswerk al even doorgenomen en toch bekijken we het van week tot week waar we ons positioneren. Hoog water, harde wind en de dag waarop we vissen, doen ons vaak besluiten naar een bepaalde stek te gaan. Vanaf bepaalde hoog water standen zijn sommige stekken (kribben) niet bereikbaar door alle krib verlagingen langs de rivieren. Via de apps zoals Navionics die we allen voor handen hebben of vrij toegankelijk zijn, kun je langs de rivier hele mooie diepe gaten vinden in de bodem. Meestal zijn dit soort gaten de holdings waar de meerval zich overdag vaak begeeft.

Met verschillende apps kunnen we thuis onze stekken al uitzoeken.

Ervaring leert dat meervallen in de diepe kuilen achter de kribkoppen liggen.

Neem bijvoorbeeld een scherpe buitenbocht in een rivier, meestal zijn de eerste  en de laatste 3 bochten het diepst. Dat zijn de spots waar de meerval graag op een hapje ligt te wachten in de vorm van aasvis die door de turbulentie in het water in de problemen kan komen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar rivieren met kribben, omdat achter elk krib stroomafwaarts wel een gaatje door de stroming is ontstaan. Ook op de rivieren zonder kribben zijn er natuurlijk mooie slijtgeulen te vinden, alleen zijn die vaak wat lastiger vanaf de kant te lezen. Daar is enige waterkennis wel een pre.

Het is wel zo veilig om bij grote meervallen een vismaat bij je te hebben.

Het merendeel van deze kantsessies vis ik met vismaat Bart en vissen we ieder met twee hengels. Het is met zijn tweeën veel gezelliger en daarnaast is het bij het vangen van een kolossale meerval vanaf een krib een vismaat meer dan welkom om geen schade te veroorzaken bij de meerval of jezelf.

 

Montage

De montages zijn redelijk eenvoudig en best wel vergelijkbaar met de karper visserij. We vissen in de regel met onderlijnen die tussen 2 en 3 meter lang zijn. Lengtes variëren altijd een klein beetje, afhankelijk van de stroming. Stroomt het harder dan vissen we met langere onderlijnen. De onderlijn voorzien we van onderwaterdobbers, dit zijn drijvers die we bij Madcat in allerlei variaties hebben, van peervormig, ovaal, propeller, mini en ratelende onderwaterdobbers. Deze onderwaterdobbers doen niets meer en minder dan het aas optillen van de bodem.

Enkele montages die we gebruiken bij het meerval vissen vanaf de kant.

De laatste 15 cm achter de onderwaterdobber zijn steevast voorzien van 2 enkele haken of een dreg en enkele haak. De laatste haak noemen we ook wel de stinger haak, daar rijgen we één dauwpier aan die de haak volledig bedekt. Op de voorste dreg of haak prikken we de dauwpieren er een voor een op zodat je een mooie weelderige bundel hebt. Beschouw het als een soort octopus die pulseert op de stroming van de rivier.

Zo komt het er onder water uit te zien.

De montages plaatsen we secuur aan de voor- en achterkant van de gaten, om zo de in- en uitzwemmende meerval te onderscheppen. We plaatsen de montages vaak met een steen en/of met de biologisch afbreekbare zakjes die Madcat heeft, deze voorzien we van een breeklijntje van 35/00 nylon. Zodra de aanbeet komt, breekt de breeklijn en kan de dril beginnen zonder dat je last hebt van de gewichten waar we de montages eerder mee geplaatst hebben.

 

Hengels

Voor de kantvisserij vanaf de kribben gaat mijn voorkeur naar hengels van minimaal 3 meter. Zelf vis ik momenteel met de Madcat Far Out 330 hengels, deze kunnen de kracht van de meervallen opvangen en daarnaast kunnen ze goed onder spanning gezet worden op de geplaatste rigs. De langere hengels dienen tevens als stuurhendel tijdens de dril van de meerval vlak onder de krib.

Een langere hengel is nodig om de meerval goed te kunnen sturen.

Bij sommige kribben zijn de achterkanten door de stroming uitgehold en kan de meerval als het ware onder de krib zwemmen en dan is het verdomd handig om de meerval met de langere hengels beter te kunnen sturen. Ook als je de meerval over de zandbanken tussen de kribben in heen moet drillen is een langere hengel vaak gemakkelijker. Must haves tijdens de sessies zijn een paar stevige hengelsteunen zoals de Madcat Sandspike die je tussen de stenen kunt positioneren of een Heavy Duty Tripod die je extra kunt verankeren met een steen of een emmer water.

Een Heavy Duty Tripod die je verzwaart kan goed werken.

Of je gebruikt de Madcat Sandspike om je hengel in neer te zetten.

De aanbeten zijn eigenlijk niet te missen als je naast je hengels zit. Een belletje op de hengel doet wonderen, maar wil je echt je equipment goed voor elkaar hebben dan zou ik eens kijken naar een setje beetmelders die op het door buigen en op de trillingen werken van de aanbeet. Een paar kevlar handschoenen tegen de tandjes, goede onthaaktang, onthaakmat en flink portie dauwpieren kunnen je een weergaloze sessie geven langs de rivier. Tight lines, machtige avonturen en nog mooiere vangsten toegewenst.

 

WAARSCHUWING: Veiligheid boven alles Roofmeisters, vissen langs de rivier kan gevaarlijk zijn en grotere meervallen zijn qua kracht van een buitencategorie! Voor verdere vragen over deze visserij of leuke updates, volg Roy op Instagram!