WAARSCHUWING: Meerval in NL – Weet waar je aan begint

07/05/2021
WAARSCHUWING: Meerval in NL – Weet waar je aan begint

Natuurlijk spreekt de meerval tot de verbeelding. Vissen die groter worden dan jijzelf en dat gewoon in eigen land. Wauw! Daarbij is het wel super belangrijk dat je veiligheid centraal hebt staan. Veiligheid voor je zelf en natuurlijk ook voor de meerval zelf. Met onderstaande punten en gezond verstand kom je een heel eind verder.

Door Team Roofmeister

In ons roofvis netwerk heel wat mannen die gerust tot meerval specialisten gedoopt kunnen worden. Vissers die weten hoe oersterk de snorren kunnen zijn, niet voor niets wordt het de big game vis van de Lage Landen genoemd. Natuurlijk is veiligheid bij elke visserij van wezenlijk belang, maar hier extra. Beter gezegd, hier komt er veel meer bij kijken. Zit altijd al het gevaar in een klein hoekje, hier is die hoek veel groter.

Het vissen op meerval is echt van een ander kaliber! Super tof natuurlijk, maar ook iets om echt bij stil te staan!

Rondvraag onder de cracks veroorzaakte eerlijk gezegd grote bezorgdheid. Mensen die enthousiast raken van deze visserij, maar totaal onvoorbereid het water op gingen. Onderstaand enkele absolute vuistregels van de specialisten die weten waar het fout kan gaan.

Meervalvissen is waanzinnig populair. Bovenstaande video hebben we iets meer dan een maand geleden gepubliceerd en zit nu al over de 50K views. Laten we aan onze eigen veiligheid blijven denken en weten dat we het visitekaartje zijn naar buiten toe. Dan kunnen we blijven big gamen in ons eigen land.

 

Error 1> Dat zien we dan wel weer

Niet vooraf de situatie goed inschatten is een absolute no go. Een van de meervalexperts kwam pas een bellyboatvisser tegen die met een hand een ketting vasthield om in sterke stroming goed op de hotspot te liggen tussen allerlei steigerpalen. “En wat nu als er een flinke meerval op duikt? Dan heb je beide handen nodig!” Het werd met een ‘dat-zien-we-dan-wel-weer’ afgedaan. Niet alleen levensgevaarlijk ook kan het killing zijn voor een meerval. Gaat het mis dan is het leed niet te overzien.

Tobias Stuurman weet alles van A tot Z wanneer hij er een grote vis op krijgt. Van dril tot landen, van het uit de vaargeul blijven tot eventuele obstakels.

Daarom, ga je ergens aan de slag op meerval, teken het van A tot Z scenario uit. En misschien wel het best om rekening te houden met een 2 meter plus vis. Wat gaat er op je afkomen, heb je genoeg ruimte om te drillen, hoe ga je om met obstakels in het water, hoe staat het met eventuele beroepsvaart, gaat de stroming een probleem vormen. Last but not least, waar ga je megavis goed kunnen landen?

 

Error 2> Met een karperhengel aan de slag

Meerval in Rotterdam. Qua power is een meerval met niks te vergelijken in ons landje. 

Bij de meeste roofvisserijen kies je je hengel set up uit om zo optimaal mogelijk in te spelen op de vistechniek. Bij meerval ook, maar hier komt bij dat je de uitrusting kiest voor jouw eigen veiligheid en die van de vis. Hier concessies op doen, is vragen om problemen. Wil jij deze absolute powervissen de baas zijn, kies dan voor een hengel met minimaal 200 gram werpvermogen en een molen/reel uit minimaal de 5000, liefst nog 6000 serie.

Rick Habermehl gaat ALTIJD aan de kant voor andere watergebruikers. Hoe mooi de signalen op zijn fishfinder ook zijn!

Echt mensen, met een karperhengel ga je de mist in bij de echt grote exemplaren, je zult niks te vertellen hebben. Qua hoofdlijn, ga voor minstens 40/00 dyneema, zijn er veel obstakels, schroef dit op naar 55/00. Meerval is een oersterke vis en die 2 meter plus vis is er een van een kaliber waar je U tegen zegt.

 

Error 3> Onervaren in de bellyboat stappen

Het water bij Bolnes Ridderkerk is ABSOLUUT geen water voor beginners.

Nog nooit in een bellyboat gezeten, richt svp NIET meteen je pijlen op meerval. Ga eerst eens aan de slag op baars, snoek of snoekbaars. Probeer de bellyboat te leren kennen, leer hoe het vaartuig beweegt en wat eventuele gevaren zijn. Wij raden ook een zwemvest aan.

Zoek ook niet meteen stromend water op. Misschien heb je bovenstaande video gezien, maar hoe lullig het ook klinkt, dit is absoluut geen stek voor beginners. Ja, Tobias Stuurman vangt een twee meterplus meerval, maar Tobias verdiept zich al jaren in deze visserij en kent het klappen van de zweep.

Tobias vist vanuit de bellyboat op meerval. Al jaren! Ga je beginnen met bellyboaten gaan dan ook echt beginnen en niet meteen het grote avontuur op zoeken.

Ben je verder in je visserij, dan kun je ook eens stromend water een kans geven. Kies sowieso voor een stevige, veilige bellyboat van sterk PVC materiaal. Ga ook NOOIT alleen op pad, maar minimaal met zijn tweeën. Next level is in het donker gaan vissen, maar nu is waakzaamheid in de overtreffende trap geboden. Zorg bovenal voor goede verlichting op je bellyboat, dat geldt ook voor bootvissers uiteraard.

De handhaving houdt ons in de gaten en TERECHT! Zorg dat ze geen stok krijgen om mee te slaan.

Extra:  Zijn er omliggende woningen rond de stek, ga dan niet midden in de nacht clonken. We zijn allemaal stuk voor stuk een visitekaartje voor de hengelsport. Laten we ons gedragen.

 

Error 4> Focus op vissen alleen

Natuurlijk wil je die ene grote vis vangen, maar zeker met het pelagisch vissen op meerval (ook op snoek en snoekbaars) kun je verdrinken in het display van je fishfinder. Zit dat joekel bij je aas en is de spanning om te snijden, dan is het heel makkelijk om alles en iedereen daaromheen uit het oog te verliezen. Besef dat je op veel wateren niet de enige bent.

Roy Noom, nog zo’n meerval baas. Hem kunnen we een van de pioniers noemen op het gebied van vissen op meerval in Nederland. Prio 1 bij Roy? VEILIGHEID!

Teveel mensen liggen nog doodleuk in de vaargeul te vissen. Een no go en levensgevaarlijk. Anderen moet geen rekening houden met jou. Het is andersom, jij moet ALTIJD rekening houden met anderen en daar tijdig op kunnen anticiperen. Dat geldt in extreme mate voor de beroepsvaart. Grote schepen zien jou niet in het ergste geval en kunnen niet zomaar even uitwijken.

 

Natuurlijk is het gezonde verstand ook heel belangrijk. Wij kennen de drive voor het vangen van vis, maar zet te allen tijde je eigen veiligheid voorop. Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel, misschien wel aanvullingen op dit stuk over veiliheid, mail ze aub naar info@roofmeister.nl!